Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2020. december 2. 10:44 Vállalat

A létéért küzd a legnagyobb német fodrászlánc, a magyar egységeit is felszámoló Klier

A koronavírus-járvány miatti szigorítások áldozata lett Németország legnagyobb fodrászszalon-hálózata, a Klier. A wolfsburgi székhelyű társaság már szeptember elején csődvédelemért folyamodott, ami a gyakorlatban azt jelentette, hogy a tartozásait átmenetileg nem kellett megfizetnie, amíg megpróbált talpra állni.

A jelek szerint azonban ez korántsem sikerült teljesen, a wolfsburgi kerületi bíróság ugyanis ma elrendelte a fizetésképtelenségi eljárást, és február 25-re összehívta a hitelezőket, hogy egyeztessenek a beragadt összegek kifizetéséről vagy a haladékokról.

Sok kisebb német magánfodrászat már a tavaszi teljes leálláskor tönkrement, az 1350 szalont fenntartó Klier azonban az állami mentőprogramok segítségével még átvészelte a nehéz hónapokat. A járvány második hullámát azonban már a Klier sem tudta kivédeni, most a legjobb forgatókönyvek szerint is be kell zárnia 450 fodrászatot és el kell bocsátania a 9200 alkalmazott 15-20 százalékát.

A társaság magyar leányvállalatát, a Frisör Klier Kft.-t 1998-ban alapították, 2019-es árbevétele 450 millió forint volt, ám már 2017 óta masszív, évi 7-17 milliós veszteséget termelt. A Kliernek a cégbírósági adatok szerint 11 telephelye (fodrász szalonja) van, ám idén már csak 29 alkalmazottat foglalkoztatott, és augusztus 19-én felszámolást kértek ellene. Az eljárás végén derül majd ki, hogy mi lesz a magyar egységek sorsa, de nagyon valószínű, hogy a fodrászatok egyhamar nem élednek újjá.

Ha a német hálózatot legalább részben sikerül megmenteni, a helyi sajtó szerint a tulajdonosok arra számítanak, hogy márciustól elkezdődhet visszaállni az élet a régi kerékvágásba, és nem kell további üzleteket bezárni.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat csőd felszámolás fodrászat Klier Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Fontos

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.