Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2020. november 24. 12:48 Vállalat

Karácsonyi parti helyett bónuszt ad dolgozóinak sok lengyel cég

Míg korábban a lengyel vállalatok majdnem felénél volt év végi céges rendezvény, idén nem meglepő módon sokkal kevesebb helyen terveznek ilyesmit, és az ezáltal megspórolt összeget a dolgozók anyagi jutalmazására fordítják – szűrhető le a Randstad Polska felmérésének eredményeiből.

Ahogy a money.pl írja, a munkaerő-közvetítéssel foglalkozó társaság ezer cég megkérdezésével készített kutatást, amelyben arra kérdezett rá, hogy tervezik-e a dolgozók megjutalmazását az év végi ünnepek előtt, és ha igen, akkor milyen formában. Az eredményekből először is látszik, hogy nőtt azoknak a vállalatoknak az aránya, ahol nem kapnak semmit a dolgozók: tavaly még csak 16 százalékuknál volt ez a helyzet, az idén viszont már 21 százaléknál.

Ha ezeket a vállalkozásokat immár figyelmen kívül hagyjuk, és a többieket tekintjük száz százaléknak, akkor az alábbi arányok alakulnak ki (egy zloty nagyjából 80 forint):

Ez nem jelent ugyanakkor feltétlenül pénzt vagy utalványt, mert ugyan a karácsonyi rendezvények népszerűsége jelentősen visszaesett a tavalyi 47 százalékos említéshez képest, de azért így sem tűntek el teljesen. (Az más kérdés, hogy meg tudják-e tartani őket, vagy az erre szánt keretet végül mégis szétosztják a dolgozók között.) Mindenesetre idén a bónusz bizonyult a legnépszerűbb év végi juttatásnak 35 százalékkal, és csak két százalékponttal maradtak el ettől az utalványok.

A válaszok szerint attól nem kell tartaniuk túlságosan az alkalmazottaknak, hogy kimaradnak a jóból. A bónuszt osztó cégek 81 százaléka nyilatkozott úgy, hogy minden dolgozója kap, 12 százalék pedig azt mondta, hogy a dolgozók többsége részesül belőle. Az utalványoknál 90, illetve 6 százalék ez az arány, ezekből tehát még kevesebben maradnak ki szelektíven azért, mert a vezetőség szerint nem szolgáltak rá az év végi juttatásra.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTömegesen váltak kamuvállalkozóvá a járvány alatt a lengyelekMár tavaly is bőven az uniós átlag felett volt az országban az egyéni vállalkozók aránya, ami a járvány miatt még nőtt is. Hasonló a helyzet, mint nálunk a katával.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat juttatások karácsony Lengyelország vállalatok Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Torontáli Zoltán
2024. május 1. 04:34 Élet, Vállalat

Hogyan lehet olcsóbb az Afrikából ideszállított eper, mint a magyar?

Az semmi, hogy a görög-spanyol-egyiptomi szamóca olcsóbb, mint a magyar, de lassan a német-holland-belga is az lesz, ha nem fejlesztjük sürgősen az ágazatot.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Mészáros R. Tamás
2024. május 2. 04:32 Világ

Egyre több az elektromos autó, egyre több a panasz is Kínában

A kínai vásárlók nagyobb hatótávolságot és jobb tölthetőséget várnak, nő az elektromos autókkal elégedetlenek aránya. Délkelet-Ázsiában ugyanakkor egyre jobban megy a biznisz a kínai gyártók számára.

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.