Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2020. november 20. 10:30 Élet, Vállalat

Viszi a járvány a falusi patikákat is

Hiába próbálja a kormány már hosszú évek óta minden lehetséges adminisztratív eszközzel védeni a kis falusi patikákat, most furcsa módon épp a szabályok merevsége miatt kellett többnek is bezárnia.

A Hálózati Gyógyszertárak Szövetsége (HGYSZ) javaslatot nyújtott be az Emberi Erőforrások Minisztériumának, hogy teremtsék meg a jogszabályi feltételeit annak, hogy a gyógyszertárak a járványhelyzet ideje alatt bejelentés alapján könnyen, gyorsan és egyszerűen tudják változtatni a nyitva tartásukat.

Amint azt a szakmai szervezet a blogbejegyzésében részletezi, szerintük egyértelmű, hogy a jelenlegi jogszabályi környezet nem hagy elegendő mozgásteret a gyógyszertáraknak, és emiatt eddig 20, jellemzően falusi patikának be is kellett zárnia.

A probléma háttere az, hogy a gyógyszertárak működése (érthető okokból) az általános kiskereskedelmi egységeknél jóval szigorúbb szabályok közé van szorítva, ám ez veszélyhelyzet esetén nagyon rugalmatlanná válik.

Tavasszal a kisgyermekes és a 65 év feletti gyógyszerészeket helyettesíteni kellett, ám mivel az ágazatban egyébként is óriási a munkaerőhiány, ezt csak a nyitvatartási idők csökkentésével lehetett megoldani. Egy patika azonban tartósan nem változtathatja meg saját hatáskörben a nyitvatartási idejét, mert ehhez a működési engedélyét is módosítania kell, ami viszonylag drága és időigényes folyamat.

Az adatok szerint először sokan csak ideiglenesen csökkentették a nyitvatartási időt, mert ez még bizonyos határok között egyszerű, de mivel hosszabb távon sem tudtak rendesen kinyitni, egy idő múlva már kérniük kellett a működési engedélyek módosítását. Ebből a helyzetből azonban csak újra egy módosítási kérelemmel lehet visszaállni a korábbi rendes működésre.

A nyitvatartási idő csökkentése mellett sajnos az is előfordult, hogy egyes gyógyszertáraknak teljesen be kellett zárniuk. A hatóság adatai szerint összesen 20 egység kényszerült arra, hogy a működésének felfüggesztését kérelmezze. Ezek túlnyomó többsége egy települést egyedül ellátó közforgalmú és fiókgyógyszertárak voltak

-írja a HGYSZ.

Az EMMI egyelőre nem változtatott a szabályokon.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Vállalat bezárás emmi falu gyógyszertár járvány patika szabály Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Fontos

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.