Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2020. október 13. 14:57 Vállalat

Ikonikus édesség gyártása szűnik meg több mint száz év után Csehországban

Aki emlékszik, milyen figyelem övezte két éve itthon, hogy a Negro cukorka gyártása Győrből Törökországba kerül, el tudja képzelni, hogyan fogadják a csehek a Lentilky előállításának Németországba telepítését.

A Lentilky még a Negrónál is nagyobb hagyományokkal bíró termék, gyártása az Osztrák-Magyar Monarchia idején, 1907-ben indult el a morvaországi Holesovban. Az üzem története pedig egészen 1863-ig megy vissza, igaz, csak 1910-ben költözött a vállalkozás a jelenleg is használt gyárépületbe.

De ugorjunk egy nagyot az időben, a céget 1992-ben a Nestlé vásárolta meg, amely a Lentilkyhez megszólalásig hasonló, de brit eredetű Smartiest is gyártja. A multik működési logikájának ismeretében tulajdonképpen az a meglepő, hogy a Lentilky helyi gyártása mostanáig fennmaradt, de jellemző módon egyébként a cukormáz alatti csokitöltelék nem helyben készül, hanem a cég olomouci (olmützi) üzeméből érkezik Holesovba.

A Nestlé csehországi szóvivője a helyi sajtónak nyilatkozva két fő okkal magyarázta a gyártás elköltöztetését. Az egyik, hogy a csomagolást teljesen műanyagmentessé akarják tenni, erre pedig a holesovi üzem nem alkalmas, a hamburgi viszont igen, pontosabban ott ez kisebb beruházási igénnyel valósítható meg. A másik, hogy egységesítik a Smarties és a Lentilky receptúráját, és ezt Hamburgban tudják gazdaságosabban megtenni. Az új, egységes termék egyébként kevesebb cukrot és több tejcsokoládét tartalmaz majd.

A morvaországi üzem több száz dolgozója számára viszont jó hír, hogy – ellentétben a Negro esetével – a Sfinx nevű gyár nem szűnik meg, más termékek előállítása folytatódik. Emellett a Nestlé csehországi szóvivője szerint a Lentilky legnépszerűbb, 28 grammos kiszerelésének csomagolását továbbra is Holesovban végzik majd. Jelenleg egy műszakban 1,6 millió darab Lentilky cukorka készül, a gyártás a tervek szerint jövő tavasszal szűnik meg.

Egyébként a csehek sem először találkoznak az édesipari multik termékáthelyezési gyakorlatával. A Lentilkyhez hasonlóan idehaza szintén ismert Opavia kekszek előállítását a Negrót is elköltöztető Mondelez öt évvel ezelőtt Lengyelországba vitte.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA Negro cukorka a magyarok kedvence, pont ezért kell elvinni MagyarországrólA győri gyártás végzetét egy nekünk kedvezőtlen befektetési döntés, és a hungarikumos sajátosság együttese okozta.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat Csehország édesipar Mondelez multik nestlé Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.