Hírlevél feliratkozás
Debreczeni Anna
2020. szeptember 14. 05:37 Közélet

Több száz cégvezetőt kérdeztünk meg, és kiderült, hogy nagyon komoly lejtmenetben van a magyar gazdaság

Csaknem 300 cégvezető és vállalati döntéshozó töltötte ki az SAP-val közösen összeállított kérdőívünket. A válaszadók majdnem 60 százaléka árbevétel-csökkenést vár az idén, és minden ötödik cég 30 százaléknál nagyobb zuhanásra számít.

Az SAP Qualtrics nevű moduljában készített felmérésben tíz kérdést tettünk fel az idei árbevétel várakozásoktól kezdve az esetleges elbocsátásokon és a home office eredményességén át a járvány által előtérbe hozott digitalizációs megoldásokig*Egészen pontosan 287-en válaszoltak, ebből 226-an töltötték ki 100 százalékig a kérdőívet. Az összesített eredményekben az összes válasz szerepel, függetlenül attól, hogy az adott kitöltő válaszolt-e mindegyik kérdésre.. Rákérdeztünk arra is, mi jelentene valódi segítséget a cégeknek a mostani helyzetben *A felmérés nem reprezentatív, a legaktívabb kitöltők az informatikai vállalatok voltak. Emellett viszonylag nagy számban válaszoltak az egyéni vállalkozóként dolgozók a szolgáltató szektorból, továbbá a kis-és nagykereskedelemből és a pénzügyi területen dolgozók közül. Rajtuk kívül a turizmus-vendéglátást és az autóipart képviselő cégek válaszait vizsgáljuk meg közelebbről, mivel ezeket a területeket sújtotta leginkább a járvány..
 

 

Vegyes a kép vállalatméret szerint is, összességében minden harmadik válaszadó a 2-20 fős kisvállalkozások közül került ki*Főleg a kis-és nagykereskedelemből, vendéglátásból, mérnöki tervezés-építőiparból, a média-kommunikációs iparágból és az IT szektorból., míg csaknem negyedük a legnagyobb, 500 munkavállalónál többet foglalkoztató nagyvállalatoktól érkezett*Itt az államigazgatási szektor, az autóipar, a banki terület, a vegyipar és az élelmiszer előállítás volt felülreprezentált, az adott terület válaszadóinak legalább fele a nagyvállalatok közül került ki..

A legmegdöbbentőbb ábrát a 2020-as árbevétel várakozások szektorok szerinti megoszlásából állíthattuk össze:

 

Az összesített adatokból kiderül, hogy 10-ből 6 cég vár kisebb-nagyobb csökkenést az idei árbevételében, 3 cég stagnálásra számít, és 10-ből mindössze 1 cég számol növekedéssel. A legnagyobb, 50 százalékot is meghaladó visszaesést az idei árbevételben – nem meglepő módon – a turizmus-vendéglátás szektorban működő vállalkozások várnak, azok közül is a kisebb, 2-20 főt foglalkoztatók.
 
A válaszokat érdemes összevetni az idei magyar gazdasági növekedési előrejelzésekkel. A legtöbben 3-7 százalék közötti GDP-visszaeséssel számolnak, a fenti válaszok szerint ez inkább a kétszámjegyű zsugorodás felé közelít.

Megkérdeztük azt is, hogy a cégvezetők hogyan látják a szektorok érintettségét. A felmérésben résztvevő cégvezetők szerint a turizmus-vendéglátás, az autóipar és a kultúra a legnagyobb vesztesei az járványhelyzetnek, általában ebben a sorrendben.

 

A fenti sort az IT szektor zárja, ami mutatja, hogy a cégvezetők szerint a legkevésbé ez az iparág szenvedte meg az utóbbi fél évet – ezt a szektor idei árbevétel-várakozásai is alátámasztják: az IT vállalatok 43 százaléka nem várt változást az év eleji bevételi tervekhez képest, míg az összes válaszadónak már csak a 30 százaléka ilyen bizakodó. Bár – feltehetően a más szektorokból átgyűrűző hatások miatt – nagyjából ugyanannyian várnak bevételcsökkenést is az IT-cégeknél, mint stagnálást, annak mértéke várhatóan nem haladja majd meg a 10 százalékot sem. 

A szektorok közötti egyenlőtlenségek az elbocsátásoknál látszanak a legjobban. A turizmus-vendéglátás krízishelyzete itt is jól leképeződött, 5-ből 4 vállalkozásnak kellett megválnia munkavállalóktól, a maradék 20 százalék pedig létszámstopot rendelt el, más választ nem is jelöltek be a szektort képviselő cégek. Ezek a cégek az esetek nagy részében komolyabb elbocsátásokra is kényszerültek, jellemzően dolgozóik felétől-kétharmadától kellett megválniuk, hiszen több hónapra kiürült a budapesti belváros, főleg a turistákat kiszolgáló vendéglátó helyek, éttermek, szállodák.

A másik erősen érintett területen, az autóiparban dolgozó vezetők válaszai alapján minden második cégnél voltak elbocsátások (5 és 50 százalék közötti), míg negyedüknél nem változott az állomány. A lista másik végén, az IT szektor cégeinek 9 százaléka pedig még bővített is ebben az időszakban.

 

Rákérdeztünk arra is a cégvezetőknél, hogy mi segítene érdemben a helyzet kezelésében, itt több választ is meg lehetett jelölni. A legtöbben az adók és járulékok csökkentésére és az elbocsátások megelőzésére adott érdemi bértámogatásra szavaztak, a válaszok felét ez a két kategória teszi ki. Különösen a legnagyobb bajban lévő, 30 százalékosnál nagyobb árbevétel-csökkenést váró cégek jelölték meg ezeket a válaszokat. Az informatikai beruházások támogatását főleg a bankok és az IT vállalatok választották. A járvány által leginkább sújtott vendéglátás-turizmusban dolgozóknak az adók és a járulékok csökkentése kedvezne, míg az autóiparban hajszállal megelőzte ezt az elbocsátások megelőzésére adott bértámogatás.

 

A kifejtős egyéb válasz alatt szektortól függően eltérő igényeket írtak be a válaszadók, egy energiaszektorban működő cég az olajárnövekedést, míg egy banki-biztosítási területről érkező a többletadó kivezetését tartaná érdemi segítségnek, többen pedig inkább a kormány segítsége nélkül képzelnék el a kilábalást.

Második cikkünkben az otthoni munkavégzésre való átállásról és annak hatékonyságáról kapott cégvezetői válaszokat fogjuk bemutatni, kitértünk a válság által leginkább érintett vállalati területekre, és arra, hogy milyen digitális megoldásokkal készülnek a második hullámra a cégek.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.