Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2018. január 23. 16:09 Pénz

Elon Musk új fizetési szerződése a Teslánál egy vicc

Az elektromos autóiról híres amerikai társaság alapító-vezetője új szerződést kötött cégével. Ez már önmagában is érdekes, mert ahogy a New York Times is emlékeztet rá, Musk már 2014-ben azt ígérte, hogy a Model 3 bemutatása után valószínűleg átadja a székét valaki másnak, de ezt nem tette meg, és most úgy tűnik, hogy a következő évtizedre is megtartja a posztját.

A vezérigazgató új fizetési feltételei viszont tényleg elképesztőek. Musk kizárólag akkor kap pénzt, ha a Tesla tőkepiaci értékét 50 milliárd dolláros lépcsőkben megemeli. A cég a jelenlegi árfolyamon 59 milliárd dollárt ér a befektetők szemében, de Musk egészen addig egy centet sem vehet fel, amíg a 100 milliárd dolláros értéket át nem lépi. Utána 50 milliárdos lépcsőkhöz van kötve a további jövedelme, egészen a 650 milliárd dolláros értékig.

A 650 milliárd dollár említését a Tesla esetében a legtöbb szakértő csak PR húzásnak tartja, a mai értékelések szerint ezzel a cég az öt legértékesebb amerikai társaság közé emelkedne (az Apple ebben a pillanatban 914 milliárd dollárt ér a piac szerint, a Google 810 milliárdot, az Amazon viszont már csak 648 milliárdot. A Teslánál sokkal-sokkal több autót gyártó GM pedig 61 milliárdot). Ha ezt mégis sikerülne elérni, akkor Musk 55 milliárd dollárért adhatna el részvényeket, de ez egyelőre tényleg csak a sci-fi kategóriában említhető verzió. Az is ki van zárva, hogy mesterségesen és átmenetileg hajtsa fel az árfolyamot például 100 milliárd dollár fölé, mert a megállapodás szerint csak a határ átlépése után 5 évvel értékesítheti a papírokat.

A vállalás gyakorlatilag teljesíthetetlennek tűnik, ám Musk mégis azt mondja, szerinte 10 éven belül a Tesla értéke 1000 milliárd dollár is lehet. A cégvezető egyébként eddig sem kívánta felvenni a fizetését, csak azért kap pénzt, mert a kaliforniai törvények szerint a minimálbért mindenképpen ki kellene fizetni neki. Jelenleg évi 37 ezer dollárt keres papíron, de azt mondja, hogy a számlájáról nem veszi fel a pénzt.

Musk másik nagy vállalkozásáról, a Hyperloopról korábban ebben a cikkben írtunk részletesen.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHyperkamuGazdaságilag és műszakilag is egyre több a kérdőjel Elon Musk projektjei körül. Médiahekk, vagy komolyan gondolja az egyre vadabb és hihetetlenebb bejelentéseket?

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz elon musk fizetés tesla Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.