Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2020. június 14. 16:47 Adat

Erős borúlátás jellemző még mindig a gazdaságban, de javulnak a kilátások

Visszakapaszkodóban vannak az európai konjunktúra-mutatók, az áprilisi mélypontok után májusban már valamivel kedvezőbb hangulatot mértek a kutatóintézetek. Igaz, az elmúlt havi adatok még mindig a 2008-as válság legsötétebb időszakát idézik.

Ennek részben az az oka, hogy a válság mélypontján hatósági korlátozásokkal állították le a gazdasági tevékenységet, és az újranyitás valamennyire természetes, hogy gyors hangulatjavulást hoz. Attól viszont még messze vannak az üzleti szereplők, hogy magabiztos optimizmussal tekintsenek előre, és nagy kérdés, hogy a következő hónapokban hogyan fog ez változni. Félő, hogy javulás java már megtörtént, és a nagy bizonytalanság miatt csak lassan fog újra javulni az üzleti hangulat világszerte.

Az alábbi ábrán ez jól látszik az eurózóna, Magyarország és Németország feldolgozóiparait vizsgálva, ahogy a mostani recesszió sokkszerűbb természete is szembetűnő a 12 évvel ezelőtti visszaeséshez képest.

 

A beszerzési menedzserindexek az elmúlt hónapban is messze elmaradtak a vízválasztónak tekinthető ötvenes értéktől, arra utalván, hogy a megkérdezett iparvállalatok vezetői többnyire továbbra is a gazdasági lassulására számítanak (a mutatók 50 feletti értékei utalnának az optimista vélekedések többletére).

A pesszimizmus mérséklődésére utalnak a GKI magyar vállalatokra és fogyasztókra vonatkozó konjunktúra-indexei is. A hazai kutatóintézet ugyan nem mért olyan alacsony értékeket idén  tavasszal, mint 2009-ben, a zuhanás mértéke azonban történelmi volt. A májusi és júniusi adatok tükrében a visszapattanásra is van némi remény, főleg a lakossági fogyasztással kapcsolatos kilátásokban.

 

 

Az áprilisi beszerzési menedzserindexekre visszatérve érdemes felidézni a turizmusra épülő olasz és a spanyol szolgáltató szektorok 10 pont körüli értékeit, amelyeknél alacsonyabbat szinte már lehetetlen mérni. A mélypontról ezek a mutatók is nagyot ugrottak, bár még ennek ellenére is olyan alacsonyak, amihez foghatót az elmúlt nyolc évben nem mértek a gazdaságkutatók.

 

 

A fentebb ábrázolt adatok alapján aligha számíthatunk az európai és a magyarországi recesszió V-alakú lefutására. A korlátozó intézkedések visszavonásával ugyan hirtelen sok cég elkezdett újra termelni, illetve a fogyasztás is erőre kapott, a válság mélypontján talán sikerült túllépni, a kilábalást viszont csak a vállalatok kisebbsége érzékeli egyelőre, a lakosság részéről pedig a kedvezőtlen munkaerőpiaci kilátások újabb viharfelhőket sejtetnek. Magyarországon a GKI elemzése szerint jelentős a munkanélküliségtől való félelem (bár ez is valamelyest enyhült az áprilisi állapothoz képest), és a cégek foglalkoztatási hajlandósága is meglehetősen alacsony. A Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet konjunktúravizsgálata arra utal, hogy az előző években tapasztalt munkaerő iránti túlkereslet várhatóan túlkínálatba fordul a mostani félévben.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA sötét pesszimizmus járványként söpör végig az üzleti világonNagy figyelem irányulhat most a konjunktúra vizsgálatokra, ezért érdemes képbe kerülni, hogy mire is használhatjuk őket.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat beszerzési menedzser index gki konjunktúra konjunktúramutató Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Fontos

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.