Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2020. május 16. 11:33 Vállalat

Többek között ezért nem fog egyik percről a másikra talpra állni a gazdaság

Érdekes kutatást tett közzé a Statista nevű portál arról, hogyan alakulhatnak a fogyasztási szokások néhány koronaválság által súlyosabban érintett szektorban az Egyesült Királyságban. A felmérésben azt kérdezték meg 713 felnőttől, hogy melyek azok a szolgáltató létesítmények, amiket akkor is elkerülnének a következő időszakban, ha újra látogathatóvá tennék őket.

Az eredményekből pedig az látszik, hogy az egyes szektorokban eleinte valószínűleg meg sem közelíti majd a kereslet a járvány előtti szintet. A megkérdezettek közel kétharmada mondta azt, hogy bárokba, klubokba, kocsmákba még biztosan nem megy egy ideig, de hatvan százalék felett volt ez az arány a koncertek, a mozik és színházak esetében is

 

Ez nem jelenti azt, hogy mindenhol ennyivel kevesebb vendég lesz, mint korábban, hiszen előfordulhat, hogy a válaszadók egy része eddig sem járt ilyen helyekre. Az azonban elég egyértelmű, hogy az érintett ágazatoknak sokkal kisebb lesz  a bevétele is, mint a járvány előtti időszakban. Ez egyébként elég jól látszik azokban az országokban is, ahol már megkezdték a lazításokat. Olaszországban például, hiába van elég nagy kultusza van a kávézóknak, még a legnevesebb helyek is a túlélésért küzdenek az újranyitás után.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKávéházak Rómában: napi 30 kávé eladásából kéne kihozni a havi 6 ezer eurós bérleti díjatÉledeznek, de továbbra is a túlélésért küzdenek a kávéházak Róma központjában, a külső kerületekben pedig az új szabályok miatt egyelőre nem éri meg kinyitni.

A várakozások hasonlóak számos szektorban Magyarországon is. Az egészségügyi turizmus területén például már a határok lezárásakor azzal számoltak, hogy hosszú hónapokig nem térnek majd vissza a külföldi vendégek, és ha meg is indul a forgalom, akkor is csak nagyon lassan kúszik majd vissza a korábbi szint közelébe.

Ezek a várakozások és tervek pedig elég egyértelművé teszik, hogy

a koronavírus okozta válság nem V alakú lesz, ahogy azt előzetesen sokan remélték.

Ez ugye azt jelentette volna, hogy a gazdaság teljesítménye hirtelen és meredeken visszaesik, ez azonban csak egy rövid ideig tartó jelenség lesz, mert viszonylag gyorsan és ugyanolyan lendülettel visszapattan a kibocsátás a korábbi szintre.

A korábbinál tartósan alacsonyabb fogyasztás mellett azonban ez nem lehetséges, hiszen nincs visszapattanás. Épp emiatt gondolják egyre többen úgy a lapunknak nyilatkozó hazai szakértők és cégvezetők is, hogy nem V, hanem inkább U, vagy még rosszabb esettben L alakú válság jöhet, azaz a reméltnél csak később, vagy egy ideig egyáltalán nem tér vissza a gazdaság teljesítménye a korábbi szintre.

Bár a krízis eleinte csak néhány ágazatot érintett súlyosan, mint például az idegenforgalmat, a rendezvényszervezést, vagy éppen a vendéglátást – nem véletlenül ezek jöttek elő a Statista elemzésében is – ám egyrészt mostanra más iparágakat is elért, másrészt idővel oda is átgyűrűzhet, ahol eddig semmi probléma nem volt.

A kisebb kereslettel és bevétellel szembesülő cégeknek ugyanis a korábbinál logikusan jóval kevesebb munkavállalóra lesz szükségük, így a koronaválság miatti leépítések egy része biztosan tartós marad.

A munkájukat elvesztők fogyasztása pedig jelentősen visszaesik, de ez már nem csak a koronavírus miatt kényszerűségből leálló iparágakat érinti majd, hanem globálisan a teljes gazdaságot. Kevesebb autót vesznek, elhalasztják a lakásfelújításokat, később cserélik le a hűtőt, a számítógépet és a mobiltelefont. Mivel a csökkenő kereslet ezekben a szektorokban is elbocsátásokhoz vezet a V alakúnak remélt krízis helyett egy olyan recessziós válságspirál alakul ki, amit legutóbb a 2008-as gazdasági válság idején láthattunk.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA világ élvonalában voltunk a koronavírus előtt egy ágazatban, amiből kevés marad mostTavaly több mint 150 milliárd forintot költöttek Magyarországon az egészségügyi kezelésre érkező külföldiek. Az idén nem fognak.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat gazdasági visszaesés Statista válság Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.