Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2018. január 15. 12:46 Vállalat

Ide is elérkeztünk, Magyarország nem tudja ellátni magát almával

Tavaly novemberre az alma kimagaslóan megdrágult, 68 százalékkal került többe, mint egy évvel korábban – áll a Központi Statisztikai Hivatal most megjelent tájékoztatójában. Ennél is meglepőbb lehet, hogy ezen belül az ipari alma ára teljesen elszállt, 177 százalékkal emelkedett. Mi lehet a magyar alma-armageddon hátterében?

A gyümölcs fogyasztói ára ma a boltokban (fajtától és minőségtől függően) kilónként körülbelül 350-450 forint között mozog, ami azt jelenti, hogy a megszokott, egyébként elég tág 250-500 forint közötti sáv felső részén van. Ebben túl sok drámai nincs, a KSH által kimutatott 68 százalékos drágulás ugyanis csak egy átlag. A hazai termelés kétharmadát az alacsonyabb minőségű ipari alma adja, amelynek nagy áremelkedését legfeljebb az almaleveknél lehet majd tetten érni.

Az étkezési alma 2016-ban viszonylag olcsó volt, ehhez képest mozdult el az ár a sáv felső harmadába, de a drágulást enyhíti, hogy mire a boltokba jut, az ellátási lánc szereplői kénytelenek lenyelni annak egy részét. Könnyen rárohadhat az alma arra, aki nagyon magasra engedi az árat, mert a vásárlók azonnal átpártolnak a narancsra és egyéb déli gyümölcsökre.

A drágulás mögött egyértelműen a magyar és európai termelés visszaesése áll. A Fruitveb szakmaközi szervezet már ősszel jelezte, hogy a kedvezőtlen időjárás (áprilisi fagyok) miatt 21-23 százalékkal kevesebb alma terem, és Magyarország is rossz szezont zárt, összesen 500-550 ezer tonna gyümölccsel, mert a nyár sem hozott kedvező körülményeket.

A kevés alma önmagában még nem lenne meglepő, mert ahogy a Fruitveb is említi, nálunk a termés rendkívül hektikus, évente 200-900 ezer tonna között ingadozik. Az 500-550 ezer tonnás eredmény tehát közepesnek számít, csakhogy az árakat idén az is felfelé nyomja, hogy egész Európában nem termett elég gyümölcs.

Ennél érdekesebbnek tűnik, hogy a hazai termés kétharmada gyengébb minőségű ipari alma, amely jó ideje nem tudja kielégíteni a hazai feldolgozók igényét sem, tehát importálnunk kell, ráadásul most ugyanez a friss almával is megeshet. A magyar kereslet ugyanis évi 150-200 ezer tonna között mozog, de valószínűleg a tavalyi szezon ezt a szintet sem érte el. Így nem csak léalmából, de friss almából sem álmodhatunk exportról, hiszen annyi sincs, amennyit megeszünk.

Velünk szemben Lengyelország nagyot fejlődött az elmúlt években. A lengyelek a termesztés folyamatos növelésével eljutottak oda, hogy Európa legnagyobb termesztőjeként az uniós piac közel egyharmadát adják. Kiépítették a tárolóikat és a léfeldolgozó üzemeiket, amely sokkal nagyobb rugalmasságot biztosít számukra, ki tudják várni a számukra kedvezőbb piaci viszonyokat, és igény szerint a magasabb profittartalmú étkezési alma felé tudják mozdítani az egyensúlyt, ha az az érdekük.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat alma ipari alma Lengyelország Magyarország Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.