Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2020. április 24. 17:01 Élet, Vállalat

Maszkban ülő vendégek félig üres éttermekben, ez az újraindulás vár a vendéglősökre

Ha újranyitnak az éttermek, könnyen lehet, hogy a vendégeket a bejáratnál egy alkalmazott fogja várni. „Mielőtt belép, kérem olvassa el és írja alá az alábbi nyilatkozatot” – mondja majd az alkalmazott, és az alábbi szöveget teszi elénk:

Alulírott jogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy ennek a nyomtatványnak a kitöltése előtti 14 napban nem volt pozitív koronavírus-tesztem, nem észleltem magamon a koronavírusra utaló tünetek egyikét sem, nem jártam Magyarországon kívül, és nem voltam közvetlen kapcsolatban olyan személlyel, aki tudomásom szerint koronavírussal fertőzött, illetve Magyarországon kívül tartózkodott az elmúlt 14 napban.

Ezután az éttermi alkalmazott, aki magától értetődően maszkban áll a bejáratnál, megméri a testhőmérsékletünket, arra kér, hogy fertőtlenítőszerrel mossunk kezet, esetleg a teljes ruházatunkat is lefertőtleníti, és ha nincs nálunk maszk, akkor ad egyet, mert azt kötelező viselni a beltérben. Ez lehet a belépés szokványos menete a poszt-koronavírus időszakban.

A koronavírus-járvány (első?) csúcsán túljutott ázsiai országokban az ehhez hasonló protokollon ma már senki nem lepődik meg.

David Chang, a Momofuku vendéglátóipari csoport alapítója, ismert amerikai tévés celeb a múlt héten Twitter-bejegyzésben kért segítséget az ázsiai kollégáitól, mert nem tudta pontosan elképzelni, milyen szabályok várnak a szektorra, ha a járvány ugyan még nem múlt el, de megnyithatnak az éttermek.

A válaszokból kiderül, hogy Kínában, Hongkongban és Tajvanon általában helyi szabályokat hoznak, és ezek olykor elég eltérőek, de nagyjából az alábbi közös vonásokkal jellemezhetőek:

A vendégek egészségi állapotát a belépés előtt ellenőrizik, a lázmérőzés szinte mindenhol kötelező, de a tünetekre irányuló kikérdezés is gyakori.

Belépés előtti ellenőrzés Hongkongban. Fotó: Twitter

A személyzet tagjainak és a vendégeknek is mindig maszkot kell viselniük, a vendégek csak addig vehetik le, amíg esznek.

Általában senki sem ülhet-állhat egymástól 1,5 méternél közelebb.

Az asztaloknál többnyire legfeljebb négy fő ülhet egyszerre.

Sok helyen csak minden második székre engedik ülni az embereket, vagyis közvetlenül egymás mellé nem, ahol pedig mégis megengedik ezt, ott plasztik vagy akár átláthatatlan elválasztókkal különítik el a vendégeket.

Plasztiklappal elválasztott ülőhelyek egy kínai étteremben. Fotó: Twitter

Távozás után az asztalokat már nemcsak szokásos módon letörölgetik, hanem mindig alaposan fertőtlenítik.

Ezek az általános szabályok, amelyeket az egyes éttermek a saját, gyakran még szigorúbb intézkedéseikkel egészítik ki.

Az alábbi felvételen például az látszik, hogy a pincér a vendég asztalánál, a vendég szeme láttára fertőtleníti a tányérokat és az evőeszközöket.

Van olyan gyorsétterem, amely azt kéri a vendégeitől, hogy a belépés után először foglaljanak helyet, és a mobiljukon keresztül rendeljenek ételt, vagyis ne álljanak sorba.

Az Asus vállalati menzája. Fotó: Twitter

Néhány étterem eldobható papírzacskókat tart az asztaloknál, amelyekbe a vendégek elhelyezhetik a maszkjaikat, amíg esznek.

Maszktartó eldobható papírzacskó a Black Sheep étteremláncnál. Fotó: Twitter

Az étteremtulajdonosok elég nehéz helyzetbe kerülnek. Ha lezárják a székek felét, akkor azt a bravúrt kellene végrehajtaniuk, hogy a korábbi kapacitás felével működnek, gyakorlatilag vátozatlan főbb fix költségek (bérleti díj, fajlagos alapanyag- és rezsiköltség, bérek) mellett.

Ha viszont szeretnék megtartani a járvány előtti éttermi kapacitást, akkor legjobb esetben is plexivel elválasztott kisebb boxokba kell terelni a vendégeiket, és ez lehet, hogy nem lesz népszerű megoldás.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Vállalat ebédlő étterem járvány koronavírus távolságtartás újraindulás Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Fontos

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.