Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2020. április 18. 13:50 Adat

A megye, ahol 10 fertőzött volt, amíg le nem teszteltek egy idősek otthonát

Április 11-én, Nagyszombaton a magyarországi megyék közül népességarányosan Borsodban tartották nyilván a legkevesebb igazolt koronavírus-fertőzöttet. Az operatív törzs aznap publikált térképén a megyénél egy tizenhármas szám szerepelt, ami egymillió főre vetítve 20,2 kimutatott megbetegedést jelentett. Ennél népességarányosan az akkor még összesen csak nyolc igazolt esettel rendelkező Heves megye is rosszabbul állt.

Ráadásul arányaiban már a 13 fertőzött is soknak számított, hiszen egy nappal korábban még csak tíz volt, április nyolcadikán pedig hét. Ezzel szemben ma már 52 igazolt estet tartanak nyilván a megyében, pedig mindössze lényegében annyi történt, hogy elkezdtek tesztelni a borsodnádasdi idősotthonban. A 45 férőhelyes intézményben az RTL Híradó tegnapi beszámolója szerint már 31 embernél mutatták ki a koronavírust, azaz csak itt háromszor annyi fertőzött van, mint egy héttel ezelőtt egész Borsod-Abaúj-Zemplén megyében.

 

Bár települési szintű adatokat az operatív törzs még a fideszes polgármesterekkel sem közöl – legalábbis a Székesfehérvárat vezető Cser-Palkovics András múlt héten még ezt állította – Borsodban a fentiek alapján egész biztosan az idősek otthona, illetve Borsodnádasd dobta meg a számokat. *Az állami fenntartású intézményben épp április 10-én mutatták ki az első megbetegedéseket, akkor, amikor egyébként a kormányzat kommunikációs gépezete teljes erővel próbálta a fővárosra tolni a Pesti Úti Idősek Otthonában elszabadult járványt. Időközben ugyanis a helyi polgármester közlése szerint az intézmény falain kívül is megjelent a vírus, sőt az önkormányzatnál is vannak olyanok, akiknek a tesztje elsőre pozitív lett. Az nem egyértelmű egyébként, hogy ezeket a teszteket ki végezte, a település ugyanis közben saját hatáskörben is elkezdte, vagy legalábbis megpróbálta elkezdeni a helyiek szűrését.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTöbb megyében is sokkal gyorsabban terjed a koronavírus, mint BudapestenArányaiban hat megyében is nagyobb volt a fővárosinál a növekedés azóta, hogy március utolsó napjaiban elkezdték megyei bontásban is közölni a számokat.

Így viszont Borosdnádasd nagyjából le is fedi az elmúlt egy heti megyei növekedést, azaz úgy tűnik, mintha máshol egyáltalán nem is nőtt volna a fertőzések száma. Ami nem életszerű. Különösen, hogy az elmúlt napok fejleményei miatt összességében Borsodban emelkedett az egyik legnagyobb mértékben a fertőzöttek száma, amióta az operatív törzs elkezdett megyei szintű adatokat is közölni. Itt most majdnem kilencszer annyi esetet tartanak nyilván, mint amennyi az első térképen szerepelt, ennél nagyobb ugrás pedig csak Fejér-megyében volt.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat borsod-abaúj-zemplén megye fertőzöttek száma koronavírus Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Fontos

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.