Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2020. április 11. 11:12 Adat

Több megyében is sokkal gyorsabban terjed a koronavírus, mint Budapesten

Bár a naponta közzétett megyei adatokból a kezdetektől egyértelmű, hogy messze a fővárosban van a legtöbb igazolt fertőzött – nemcsak számszerűen, de népességarányosan is -, arról azonban eddig kevesebb szó esett, hogy nem Budapesten a leggyorsabb a növekedés üteme. Arányaiban hat megyében is nagyobb volt a növekedés azóta, hogy az operatív törzs március utolsó napjaiban elkezdte megyei bontásban is közölni a számokat.

Fejér megyében hétszeres ugrás

Az első adatközlésnél országszerte 492 igazolt fertőzöttet tartottak nyilván, a legkevesebbet Heves megyében (mindössze kettőt), a legtöbbet Budapesten: itt volt a betegek 44 százaléka. Az ezt követő 12 napban az igazolt fertőzöttek száma majdnem a háromszorosára ugrott, de az egyes megyékben nagyon eltérő mértékű volt a növekedés*A kimutatásoknál a közzététel dátumát tüntettük fel, az adatok elvileg az ezt megelőző nap számait mutatják..

 

A leggyorsabban Fejér megyében terjedt a koronavírus, itt majdnem  hétszeresére emelkedett a kimutatott esetek száma. Nem véletlen, hogy a megyeszékhely, Székesfehérvár polgármestere, Cser-Palkovics András az elsők között szigorította a kijárási korlátozásokat, amint erre lehetősége volt, miközben némi kritikát is megfogalmazott a kormányzat felé amiatt, hogy még a polgármesterek sem tudhatják a fertőzések megyén belüli megoszlását.

A Fejér megyei számok kirívóak, de Zalában és Hevesben is négyszeres volt a növekedés, Békésben, Nógrádban, Jász-Nagykun-Szolnok megyében és Budapesten pedig több mint háromszorosára ugrott a fertőzöttek száma.

 

Furcsa adatok is vannak

Persze alacsony bázisról, például a Heves megyei eredeti kettőről kicsit könnyebb négyszeres növekedést elérni, mint mondjuk a fővárosi 215-ről, és előbbi nem is tűnik akkora ugrásnak, különösen, hogy ezzel továbbra is itt van a legkevesebb eset. A képet azonban némileg árnyalja, hogy egy vírus terjedése – és erről elég sok ábrát láthattunk az elmúlt hetekben – nem eleinte a leggyorsabb, fokozatosan felgyorsul, ahogy az esetek száma növekszik.

Arról nem is beszélve, hogy 

a fővárosban úgy nőtt az elmúlt tizenkét napban 440-nel a fertőzöttek száma, hogy ebből közel kétszáz esetet egy zárt közösségben, a Pesti úti idősek otthonában mutattak ki.

A gyors terjedés miatt néhány megyében népességarányosan is látványosan emelkedett az igazolt fertőzöttek száma. A legmagasabb a fővárosban ez a szám, ahol egymillió lakosra 374 beteg jut, de Fejér megyében is a kétszázat közelíti a mutató, és száz felett van Pest, illetve Csongrád megyében is.

A naponta közölt adatokban egyébként vannak elég nehezen érthető furcsaságok is. Az első tizenkét napban

háromszor is előfordult, hogy valamelyik megyében egyik napról a másikra csökkent a fertőzöttek száma,

ami ugye elvileg lehetetlen*adminisztratív okai persze lehetnek.. Az operatív törzstől megkérdeztük, hogy ennek mi a magyarázata, de egyelőre nem kaptunk válaszokat.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTöbb százezer veszélyeztetett embert járatunk a járványban feleslegesen az orvosi rendelőkbeA cukorbetegek nem kaphatják meg elektronikusan minden receptjüket, pedig a technológia ki van építve hozzá. Pár papírdarab miatt túráztatunk rengeteg veszélyeztetett, idős embert.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Budapest koronavírus megyék Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Jandó Zoltán
2024. május 4. 05:07 Adat

Soha nem volt még ilyen enyhe az év eleje Magyarországon

Nemcsak globálisan, Magyarországon is kiugróan magas volt az átlaghőmérséklet 2024 első harmadában. Februárban és márciusban is megdőlt a hőmérsékletrekord.

Bucsky Péter
2024. május 3. 04:31 Adat, Közélet

Átformálta a lakáspiacot a kormány a sok százmilliárdos támogatásokkal

A legalább három gyermeket nevelőknél látványos a lakástulajdonosok arányának növekedése, a falvakban pedig fogyni kezdtek az üresen álló házak.

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. május 5. 05:32 Élet, Világ

Már egészen messziről is átjárnak a magyarok Szlovákiába élelmiszerért

Tényleg megéri 80-100 kilométerről rendszeresen kijárni cigiért, sörért, sajtért és sok minden másért? Egyre többen gondolják úgy, hogy igen.

Mészáros R. Tamás
2024. május 2. 04:32 Világ

Egyre több az elektromos autó, egyre több a panasz is Kínában

A kínai vásárlók nagyobb hatótávolságot és jobb tölthetőséget várnak, nő az elektromos autókkal elégedetlenek aránya. Délkelet-Ázsiában ugyanakkor egyre jobban megy a biznisz a kínai gyártók számára.

Torontáli Zoltán
2024. május 1. 04:34 Élet, Vállalat

Hogyan lehet olcsóbb az Afrikából ideszállított eper, mint a magyar?

Az semmi, hogy a görög-spanyol-egyiptomi szamóca olcsóbb, mint a magyar, de lassan a német-holland-belga is az lesz, ha nem fejlesztjük sürgősen az ágazatot.