Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2020. március 16. 15:46 Élet

Ne menjünk játszótérre, ha ki akarunk mozdulni a járvány idején

Orbán Viktor pénteken, egy fordulatos nap végén jelentette be, hogy hétfőtől bezárnak a magyarországi iskolák a koronavírus miatt. A bölcsődék és óvodák nyitvatartásáról pedig szokatlan decentralizációval az önkormányzatok dönthetnek.

Így országszerte számos helyen ma is nyitva vannak a bölcsődék és az óvodák, de például Budapesten minden óvoda és bölcsőde bezárt, más településeken pedig sokan inkább nem viszik el gyerekeiket a nyitva tartó intézményekbe. A KSH adatai szerint közel egymillió a 9 évesnél fiatalabbak száma Magyarországon, a bezárások és az önkéntes otthonmaradás miatt tehát sok százezer gyerek elfoglaltságáról kell gondoskodnia most a szülőknek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA COVID-19, függvények és kormányzati lépésekAz első esetek regisztrálása után meghozott, a társadalmi élet korlátozására irányuló intézkedések kulcsfontosságúak a járvány terjedésnek kontrollálásában és a társadalmi károk mérséklésében.

A rendezvények betiltásával kevés külsős programlehetőség marad a kisgyermekesek számára, ilyen kézenfekvő megoldás lehet viszont a játszóterezés. A hivatalos szervektől vagy a kormányzat koronavírusos honlapján semmilyen említést nem találtam arról, hogy bármilyen ajánlást megfogalmaztak volna a játszóterek látogatásával kapcsolatban. Például Orbán Viktor hétfőn csak a 70 évesnél idősebbeket kérte, hogy maradjanak otthon.

Pedig egészségügyi szempontból jelenleg kifejezetten nem ajánlott a játszóterek látogatása a koronavírussal fertőzött országokban. Ennek megfelelően Magyarországgal ellentétben számos olyan országban is betiltották a játszóterek látogatását, ahol még nem rendeltek el országos vesztegzárat, mint Olaszországban, Spanyolországban vagy újabban Ausztriában és Csehországban.

Európa játszótér-hőtérképe korábbi cikkünkből:

A társas érintkezések minimalizálása érdekében például Görögországban pénteken rendelték el a játszóterek lezárását, Írország fővárosában, Dublinban szombaton, egész Belgiumban és Bajorországban pedig hétfőn. A szomszédos országok közül is több városban lezárták a játszótereket, például Pozsonyban vagy a szlovéniai Mariborban.

Tájékoztató felirat a bezárt budavári Mátyás király játszótér kapuján. Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI

Magyarországon azonban eddig alig néhány önkormányzat döntött a játszóterek bezárásáról, legalábbis a médiában megjelent hírek alapján. Eddig három budapesti önkormányzatról (Várnegyed, Erzsébetváros és Terézváros) jelent meg a hírekben, hogy bezárják a játszótereiket. Hétfőn Esztergom és Komárom is hasonlóan döntött.

A játszóterek elkerülése röviden ugyanazért ajánlott, mint bármilyen más, nem létfontosságú tevékenység végzése. A koronavírus ugyan gyerekekre kevésbé veszélyes, ám terjesztőként könnyen eljuttathatják a kórt például nagyszüleikhez. Minél többször kerülünk kapcsolatba más emberrel, annál nagyobb eséllyel kaphatjuk el a betegséget, és annál gyorsabban fog terjedni a betegség. A kínai és az észak-olasz történések egyértelműen azt támasztják elő, hogy a járvány elleni leghatékonyabb fellépés, ha minél nagyobb mértékben izoláljuk magunkat, illetve családunkat.

A játszóterek látogatásáról megjelent angol nyelvű cikkek szerint ugyan valóban jobb a beltérnél, ha a szabadba viszik a szülők a gyerekeiket, azonban a játszóterek sem jelentek biztonságot. A játszótereken, főleg ha sokan vannak, szinte lehetetlen elkerülni a társas érintkezést. Ha viszonylag kevesen vannak, akkor is nehezen elképzelhető, hogy a gyerekek egymástól két méterre játszanak vagy ne fogják meg egymás játékát.

Ráadásul a kihalt játszóterek sem feltétlenül fertőzésmentesek. A legújabb kutatások szerint a vírus néhány órától kezdve akár kilenc napig is képes túlélni a fémen, a műanyagon és az üvegen. A fertőzésveszélyt lehetne csökkenteni az egyes játékok fertőtlenítésével, de ez elég életszerűtlen. A játszóterek helyett nagyobb biztonságot jelent, ha a szülők a természetbe viszik a gyerekeket, ahol lehetőleg minél kevesebb ember van.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTérképre raktuk az összes játszóteret Európában, Magyarország egész jól állAz országon belül nagyok a különbségek, és bár a fideszes településeken egy leheletnyivel több a játszótér, erre a kérdésre nem sok hatása van a családpolitikának.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet játszótér koronavírus Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Fontos

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.