Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2020. január 22. 14:36 Élet, Világ

Moss kezet – ennél többet nem tehetsz, amíg kiderül, hogy mennyire veszélyes az új koronavírus

A kínai Vuhan városából év elején elindult vírus (hivatalos nevén 2019-nCoV) kedden megérkezett az Egyesült Államokba is, és bár Donald Trump elnök azt mondta, a helyzetet “teljes mértékben kontroll alatt” tartják, a fertőzési hullámnak minden bizonnyal koránt sincs vége.

A Vuhan vírus a koronavírusok közé tartozik, ebből a szempontból genetikai rokona a 2000-es évek elején globális pánikot okozó SARS-nak, ám ettől függetlenül nem feltétlenül hasonló a viselkedése. A SARS 2002-2003-ban világszerte közel 8500 embert betegített meg, legfőképpen Kínában és a környező országokban, a halálos esetek száma pedig 813-ra emelkedett, mire kordába tudták terelni.

Egyelőre nem lehet megjósolni, hogy a Vuhan vírus ennél is súlyosabb fertőzést okoz-e, ehhez ugyanis nem tudunk eleget. A legnagyobb probléma, hogy egyelőre nem sikerült azonosítani, melyik állatról terjedt a fertőzés az emberre. A SARS esetében ez például a cibetmacska volt, a szintén veszélyes, 2012 óta 858 ember halálát okozó MERS nevű koronavírust pedig a dromedárok hordozták.

A Vuhannál egyelőre csak annyit sikerült kideríteni, hogy a város nagykereskedelmi halpiacáról indult el a fertőzés, és bár a tengeri emlősök közül például a belugák képesek hordozni koronavírusokat, a piacon sok egyéb vadállatot, de csirkét, nyulat és kígyókat is árultak, többnyire illegálisan.

A fertőzést a Vuhanból elutazó emberek kezdték terjeszteni, először Thaiföldön, Japánban és Dél-Koreában, az amerikai beteg is január 15-én tért haza Seattle-be Vuhanból, majd 20-án jelentkezett az orvosánál.

A koronavírusok az enyhe megfázástól kezdve a halálhoz vezető tüdőgyulladásig nagyon széles skálán produkálják a tipikus légzőszervi megbetegedések tüneteit, a köhögést, az orrfolyást, a levertségérzetet és a lázat. Orvoshoz általában csak a komolyabb tüneteknél mennek az emberek, ami azt is jelenti, hogy az enyhe esetek meg sem jelennek a statisztikákban. A betegek azonban tovább adhatják a vírust, jellemzően cseppfertőzéssel.

Cikkünk írásakor a fertőzéssel diagnosztizáltak száma 440 volt, de gyorsan emelkedett, a halálos esetek száma pedig 9-nél járt, utóbbiak mindannyian Vuhanban tartózkodtak. Egyelőre nem tudni, hogy egy időben felismert és a fejlett világban, higiénikus körülmények között modern gyógyszerekkel kezelt beteg gyógyulási esélyei milyenek, az első ilyen esetek fogják valójában eldönteni, hogy mennyire kell félnünk a vírus terjedésétől.

Kína igyekszik izolálni a vírust, nem ajánlja senkinek, hogy Vuhanba utazzon, a 8,9 milliós városban lévőket pedig arra kérte, hogy ne utazzanak el, bár ez utóbbi meglehetősen naiv látszatintézkedésnek tűnik. Különösen azért nagy a probléma, mert most kezdődik a kínai újév, amikor emberek százmilliói kelnek útra az országon belül. Az Egészségügyi Világszervezet fokozatos óvatosságra szólított fel minden potenciálisan érintett országot, a lakosságnak pedig egyelőre az alapvető higiéniai szabályok szigorúbb betartását javasolta.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Világ betegség járvány koronavírus vírus Vuhan Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2024. május 1. 04:34 Élet, Vállalat

Hogyan lehet olcsóbb az Afrikából ideszállított eper, mint a magyar?

Az semmi, hogy a görög-spanyol-egyiptomi szamóca olcsóbb, mint a magyar, de lassan a német-holland-belga is az lesz, ha nem fejlesztjük sürgősen az ágazatot.

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Fontos

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.