Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2019. november 14. 10:56 Adat

Milyen lassulás? Öt százalékkal száguld a magyar GDP

Öt százalékkal bővült a magyar GDP a harmadik negyedévben, jelentette a KSH. A szezonális és naptári hatásokkal kiigazított index első becslése szerint a második negyedévi 5,2 százalékról 4,8 százalékra lassult a magyar gazdaság éves növekedése.

Ha nagy távlatban nézzük, akkor látható, hogy a 2016-os kisebb megtorpanás után, 2017 elején beindult növekedés az idei harmadik negyedévben még bőven kitartott.

 

A magyar gazdaságnak, mint azt egy ideje rendszere leírják szakértők, elméletileg lassulnia kellene. Az exportadatokon már látszik, hogy a nyugat-európai kereslet lanyhulóban van, a német gazdaság például éppen hogy elkerülte a recessziót. Magyarország továbbra is nagyon erősen kitett az európai piacoknak, ezért elvileg lassítania kellene a gazdaságot az európai visszaesésnek.

A gyakorlatban mégsem olyan meglepő, hogy ez a GDP-adatokban nem tükröződik a külső környezet zordabbá válása, az utóbbi hónapokban ugyanis rendszeresen jöttek a váratlanul jó mutatók az ipari termelésről és a boltok forgalmáról.

 

A kisebb súlyú építőipar teljesítménye valóban mérséklődni kezdett a korábbi, eszelős ütemű növekedés után – igaz, még mindig hozzájárul a növekedéshez -, a sokkal jelentősebb ipar viszont szeptemberben ismét tíz százalék feletti ütemben bővült. Igaz, a rendelésállomány csökkenése és a készletek halmozódása kedvezőtlen jel, de az itthoni üzleti bizalmi mutatók továbbra sem mutatnak aggodalmat a magyar feldolgozóiparban. A lakossági fogyasztást tükröző kiskereskedelmi forgalom sem mutatja egyelőre a lassulás jeleit, ami elsősorban annak köszönhető, hogy a bérek emelkedésének üteme alig lassult.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat gdp ipari termelés kiskereskedelmi forgalom KSH Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Stubnya Bence
2024. május 9. 10:06 Adat

Uniós élmezőnyben van az összes magyar régió az autók számának növekedése alapján

Csak román régiók hagyták le a magyarokat a lakosságarányos autók számának bővülésében. A legszegényebb magyar régiókban volt a legnagyobb növekedés.

Jandó Zoltán
2024. május 7. 11:08 Adat, Közélet

Magyar egészségügy 2024: inkasszó, eszközhiány, 100 milliárdos adósság

A magyar tulajdonban lévő egészségügyi beszállító cégek lehetnek a kórházi adósságállomány folyamatos növekedésének vesztesei. Több vállalat is elhagyhatja a piacot.

Jandó Zoltán
2024. május 6. 14:24 Adat, Vállalat

Most látszik, mennyire megütötte az oroszokat, hogy nem veszik a gázukat Európában

Az európai piac összeomlása miatt lett közel negyed évszázadnyi nyereséges működés után 2023-ban veszteséges a Gazprom orosz gázóriás.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. május 8. 15:13 Pénz

A magas magyar áfa olyan drog, amiről nehéz lejönni

A kormány igyekszik minimalizálni a vállalati nyereségek adóztatását, emiatt nincs tér adócsökkentésekre sem a jövedelmeknél, sem a fogyasztásnál.

Stubnya Bence
2024. május 8. 10:13 Közélet, Vállalat

Folytatódnak az áremelések, amik miatt megorrolt a bankokra és a telekomcégekre a jegybank

Átlagosan 28 százalékkal kerülnek többe idén a nagyobb bankoknál nyitható egyszerűbb számlák tavalyhoz képest.

Mészáros R. Tamás
2024. május 8. 05:43 Pénz, Vállalat

Az OTP-t is érintheti, hogy fogy a türelem az Oroszországban üzletelő európai bankokkal szemben

A Raiffeisen, az Unicredit és az OTP is hatalmas profitot csinál az orosz piacon – amit az európai szabályozók igyekeznek keményebb eszközökkel megvágni.