Hírlevél feliratkozás
Bucsky Péter
2019. november 27. 09:53 Adat

Hivatalosan nincs Magyarországon több tízezer ukrán vendégmunkás, csak 15 ezer

Közel két és félszeresére nőtt az ukrán állampolgárságú munkavállalók száma Magyarországon 2018 és 2019 első féléve között. A magyar médiában számos cikk jelent meg arról, hogy már 29 ezer, vagy akár 44 ezer ukrán munkavállaló van. Azonban az adatok, amikből ezt a következtetést levonták, a munkavállalási és tartózkodási engedélyekre vonatkoznak, és nem arra, hogy ténylegesen mennyien dolgoznak nálunk.

A KSH adataiból azonban azt is ki lehet számolni, hogy valójában mennyi külföldi állampolgár dolgozik Magyarországon. A statisztikai hivatal a NAV-hoz havonta érkező járulékbevallásokat dolgozza fel, így ezek nagyon is pontosnak tekinthetők*Természetesen a fekete munkavállalókat nem tartalmazza, de nekik munkavállalási engedélyre sincsen szükségük. Ráadásul Magyarországon igen csak visszaszorult a teljesen fekete munkáltatás gyakorlata, így ez nem tekinthető igazán jelentősnek.

 

Összesen 50 ezer külföldi munkavállaló dolgozott Magyarországon az idei első fél évben, a felük más európai uniós országokból jött. A korábbi becslésekhez képest a jelentős eltérés alapvető oka, hogy egyrészt aki munkavállalási engedélyt kap, az nem biztos, hogy valóban munkába áll, és sokan úgy kapnak letelepedési engedélyt, hogy nem dolgozni jönnek, hanem például tanulni.

Az is magyarázza az eltérést, hogy a kiadott engedélyek kimutatása csak összesítve tartalmazza a szezonálisan, akár néhány hónapot hazánkban dolgozó munkavállalók engedélyeit. Egy korábbi cikkünkben részletesen bemutattuk ezeket az okokat, illetve az egyes engedélyek sajátosságait:

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA Magyarországon dolgozó németek és franciák jobban élnek itt, mint otthonMindenféle bevándorlásellenes hadjárat ellenére pár év alatt 46 százalékkal nőtt a Magyarországon dolgozó külföldiek száma. Összeszedtünk mindent, amit tudni lehet róluk.

A KSH adatai is alátámasztják azonban, hogy gyorsan nőtt a Magyarországon dolgozó külföldi állampolgárok száma. A korábban éveken át 20-25 ezer fő volt a számuk,  de az elmúlt két és fél év alatt megduplázódott.

 

Érdemes ezt európai összehasonlításban is megnézni. Magyarországon 2018-ban a munkavállalók 0,8 százaléka volt külföldi állampolgár – ennél csak öt országban volt kisebb arány*Románia, Bulgária, Szlovákia, Horvátország és Lengyelország
, és ez sokkal alacsonyabb az európai uniós 8,5 százalékos átlagnál.

Magyarországon azonban 39 százalékkal nőtt 2017 és 2019 II. negyedéve között a külföldi munkavállalók száma, ami magasabb az EU átlagos növekedésénél (8 százalék). Négy másik keleti tagállamban azonban még a magyarnál is jóval a gyorsabban nőtt a külföldi munkavállalók száma*Litvánia 131%, Horvátország 64%, Románia 62%, Lengyelország 48%
.  

 

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat bevándorlás migráció vendégmunkás Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Fontos

Mészáros R. Tamás
2024. május 2. 04:32 Világ

Egyre több az elektromos autó, egyre több a panasz is Kínában

A kínai vásárlók nagyobb hatótávolságot és jobb tölthetőséget várnak, nő az elektromos autókkal elégedetlenek aránya. Délkelet-Ázsiában ugyanakkor egyre jobban megy a biznisz a kínai gyártók számára.

Torontáli Zoltán
2024. május 1. 04:34 Élet, Vállalat

Hogyan lehet olcsóbb az Afrikából ideszállított eper, mint a magyar?

Az semmi, hogy a görög-spanyol-egyiptomi szamóca olcsóbb, mint a magyar, de lassan a német-holland-belga is az lesz, ha nem fejlesztjük sürgősen az ágazatot.

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.