Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2019. november 4. 17:33 Élet

Valószínűleg kitiltják a dízeleket egy brit nagyváros belső részéből

Bristol lehet az első város az Egyesült Királyságban, amelynek belvárosából kitiltják a dízelautókat. A bristoli városháza javaslata alapján reggel 7 és délután 3 között tilos lesz a behajtás a központi zónába. A javaslatról kedden szavaz a képviselő-testület a mintegy félmilliós városban.

A terv alapján a személyautók mellett a magántulajdonban lévő gépjárműveket is kitiltják a zónából, a tömegközlekedésre tehát nem vonatkozik a tilalom. A dízelek kitiltása 2021 márciusától lesz érvényben a tervek szerint.

Az indoklás szerint a tiltásban szerepe volt a 2015-ös dízelbotránynak. Ekkor derült ki, hogy a Volkswagen-csoport – átverve a hatóságokat – sok millió olyan autót adott el, amelyek jóval szennyezőbbek a korábban vallottnál. Az Egyesült Királyságban 1,2 millió ilyen autót adtak el.

Bristolban a légszennyezettség jelentős probléma, évente háromszázan halnak meg légzőszervi betegségekben. A légszennyezésnek az összes haláleset 8,5 százalékában lehet része a város tavalyi beszámolója szerint. Ebből az is kiderül, hogy a nitrogén-dioxid – amelyet leginkább a dízelmotorok juttatnak a levegőbe – szintje meghaladta az európai uniós határértéket.

Bristol amiatt is tűnik jó helyszínnek a tiltás bevezetésére, mert az autóknak már most viszonylag alacsony szerepe van a városban. Bristol egyike annak a hat városnak az Egyesült Királyságban, ahol az összes utazás felét gyalog, biciklivel vagy tömegközlekedéssel teszik meg.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkOslo példáján elképzelheted, hogy milyen lenne a sétáló BudapestNem sétálóutcákat építettek és nem tiltották ki az autókat, azok mégis eltűntek a belvárosból. Ha nem is közvetlenül, de rengeteg ötletet lehetne Budapestre szabva átvenni, hogy élhetőbb legyen a város.

A tervezett döntésnek két jellemző kritikája van. Egyrészt túl kevés időt, nagyjából másfél évet hagytak a hatályba lépésig. A brit autóvásárlások nagyjából 25 százalékában adnak el dízelautót, így sokan az új autójukat cserélhetik le. Másrészt a döntés a szegényebb réteget érintheti érzékenyen, amelynek nagyobb problémát jelentene egy autó lecserelése.

A bristoli városháza emiatt anyagi támogatást nyújtana a rászorulóknak a régi dízelautóik lecserélésére. Ugyanakkor ehhez a lépéshez fűződik a tervezet ellentmodásos része. A dízelautókat tiltó zóna körül ugyanis egy tágabb övezetet is létrehoznának. Itt behajtási díjat kellene fizetnie a dízeleknek, de nem a személyautóknak, hanem a buszoknak, taxiknak és teherautóknak. A személyautósok azért mentesülnének a fizetés alól, hogy az átlagembereket ne sújtsák aránytalanul. Ezt viszont többen kritizálták, mert pont a személyautók a legnagyobb szennyezők az Egyesült Királyságban.

Lila vonal jelzi azt a zónát, ahová dízelautóval nem lehet bemenni. Rózsaszínnel pedig azt, ahová behajtva díjat kellene fizetni a szennyező járműveknek, kivéve a személyautókat. Forrás: Facebook/Bristol City Council

A világ számos városában az elmúlt években korlátozták vagy korlátozni tervezik az autóforgalmat. Németországban számos város központjából tiltják ki a dízelautókat, Oslóban az egész belvárost az autósok kárára alakították át, míg Brüsszelben épp a napokban jelentették be, hogy 2030-ra az összes dízelautót kitiltják, 2035-re pedig a benzineseket is.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Bristol dízelbotrány Egyesült Királyság tömegközlekedés Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Fontos

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.