Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2019. szeptember 1. 13:22 Élet, Világ

Az elektromos óriásdömper több áramot termel, mint amennyit fogyaszt

A svájci Vigier Ciments cementgyár vett egy hatalmas méretű elektromos dömpert, és azzal szállítja a mészkövet a bányából az üzemébe. A járművet, amelyet a szintén svájci Kuhn Csoport épített Komatsu alapokra, sikerült úgy üzembe állítani, hogy több áramot termeljen, mint amennyit felhasznál.

Az örökmozgót természetesen a cementgyárnak sem sikerült feltalálnia, a többletenergia csak azért keletkezik, mert a mészkőbánya jóval magasabban fekszik mint az üzem. A dömper üresen megy fel a bányába, de mészkővel megpakolva jön le a hegyről, végig regeneratív fékezéssel, és a nagy tömegkülönbségnek köszönhetően lefelé több áramot tölt vissza az akkumulátorokba, mint amennyit felfelé elhasznál.

Minél nagyobb egy elektromos jármű tömege, annál több energia kell a gyorsításához, de “cserébe” adott sebességnél nagyobb a lendülete (impulzusa), ezért regeneratív fékezéssel is több áramot lehet termelni a mozgási energiájából. A svájci bányában lévő mészkőnek az üzemhez képest helyzeti energiatöbblete van (pusztán azért, mert magasabban fekszik), és amikor a gravitáció hatására a dömper gurulni kezd vele az úton, ennek az energiának a jelentős részéből mozgási energia lesz, amit a generátorok árammá alakítanak.

Tulajdonképpen a malmok és a vízerőművek is ezen az elven működnek, annyi különbséggel, hogy ott nem mészkövek gurulnak lefelé kerekeken, hanem a víz folyik lefelé a gravitációnak engedve.

Egy hagyományos vízerőműben a folyó vízhozama vagy a felduzzasztott tóban lévő víz adja az energia állandó utánpótlását, de jó ideje építenek már olyan víztározókat is, ahol nem a csapadék, hanem az alulról felvitt, felpumpált víz az energia forrása. Természetesen bármilyen anyagról van szó, a tömeg szintemeléséhez mindig több energiát kell befektetni, mint amennyit a szintcsökkentéskor ki lehet nyerni, de mégis megérheti a művelet, mert az energiát be lehet fektetni a rendszerbe akkor, amikor fölöslegben van, és ki lehet nyerni akkor, amikor hiány van belőle. Gondoljunk csak a megújuló energiaforrásokra, a szél- és napenergiára, amelyet például sok esetben akkor szeretnénk használni, amikor nem keletkezik.

Az ilyen vertikális ötletek tehát valójában energiatárolási megoldások. Ugyancsak Svájcban az Energy Vault nevű társaság a dömperhez kicsit hasonló, szintén nem vízre épülő ötletre épülő technológián dolgozik: terveik szerint egyszerű betontömbökből építenek óriási tornyokat. Ha feleslegben van az energia, egy daruval annyit húznak fel a magasba, amennyit csak tudnak, ha pedig áramot kell termelni, akkor egyszerűen leengedik őket a magasból, az esés közben pedig meghajtják a generátorokat.

Az Energy Vault áramtermelő betontornyának látványterve. Fotó: Energy Vault/YouTube

Ennek a megoldásnak kétségtelen előnye például a lítiumionos akkumulátorokkal szemben, hogy egyszerűbb előállítani, és ha a betont egyszer formába öntik, egy olyan építőelemet kapnak, amely sokkal tovább használható marad, mint a véges élettartamú, kimerülő akkumulátor.

A prototípus működését a Quartz alábbi videója mutatja be:

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Világ cement dömper energia energiatárolás megújuló energia mészkő regeneratív fékezés Svájc Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Fontos

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.