Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2019. július 29. 14:51 Adat

A magyar cégek kétharmada lehúzza a rolót öt év után

Nem életbiztosítás Magyarországon céget indítani: egy év után minden ötödik vállalkozás megszűnik, öt év után pedig csak a harmaduk tartozik a túlélők közé – derül ki a KSH ma megjelent kiadványából.

Hivatalosan összesen 717 ezer működő vállalkozás volt az országban 2017 végén, ebből 363 ezer egyéni vállalkozó, 337 ezer kft. és bt. (részvénytársaságból 4,7 ezer, szövetkezetből, közkereseti társaságból és nonprofit gazdasági társágból pedig egyenként 2-2 ezer darabot számoltak).

Csakhogy ezek valójában igen gyorsan cserélődnek. A KSH öt éven át követi, hogy az adott évben újonnan alapított cégek közül hányan élik meg a nagykorúságot, ebben az esetben az ötéves életkort. A jó hír az, hogy az ötéves túlélési ráta 2017-ben 2011 óta először került 40 százalék fölé, az arányokban ugyanakkor nincs nagy változás.

Az alábbi ábra elmeséli a történetet: a 2013-ban indított vállalatok jellemzőbben jókor ültek rá a hullámra (ekkor volt a magyar gazdaság ciklikus mélypontja, tehát kezdődött a felívelés), az utóbbi években viszont ugyanúgy hullanak a cégek, mint korábban.

 

A sok kihaló céget magyarázhatja részben a technikai, trükkös indokból alapított cégek nagy száma is, de a mérettel a legális és érdemi tevékenységet végző cégeknél is jelentős gondok vannak. Nagyon kevesen tudnak jelentős méretet elérni, 2017-ben a vállalkozások közül csak 16,4 ezer foglalkoztatott 20 embernél többet, 250 fő feletti foglalkoztatóból pedig csak 1035 darab volt.

A jelenség mögötti okokról bővebben érdemes ezt a tanulmányt elolvasni Palócz Évától és Vakhal Pétertől, ami a tavalyi Társadalmi Riportban jelent meg.

Érdekes módon a legnagyobb kihalás a pénzügyi szektorban van – pontosabb lenne úgy fogalmazni, hogy a hivatalosan pénzügyi tevékenységet megadó cégeknél -, hiszen itt már az első évben megszűnik a cégek 42 százaléka.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat cégadat KSH megszűnés Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Fontos

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.