Hírlevél feliratkozás
Avatar
2019. július 11. 10:14 Pénz

A fizetéseket a magyar állam adóztatja legerősebben a régióban

A cikk eredeti formájában az Mfor.hu-n jelent meg.

Ugyan a hazai fizetések látványosan emelkednek, amit a kormányzat kommunikációjában rendre ki is emel, ha alkalom adódik rá, nemzetközi viszonylatban ennek eredménye nem látszik – mutatta meg az Eurostat friss statisztikája. Ugyanez mondható el akkor is, ha a magyar adóék mértékét vizsgáljuk meg európai viszonylatban.

Az adóék azt mutatja meg, hogy a teljes munkaerőköltségnek (vagyis bruttó bér + munkáltatói terhek) hány százalékát vonja el az állam adók és járulékok formájában. 2018-ban a munkavállaló bruttó béréből

  • 15 százalékot személyi jövedelemadó,
  • 10 százalékot nyugdíjjárulék,
  • 7 százalékot egészségbiztosítási járulék,
  • 1,5 százalékot pedig munkaerőpiaci járulék címén vont el az állam.

A munkáltató a dolgozó bruttó bérére vetítve

  • 19,5 százalékot szociális hozzájárulási adó,
  • 1,5 százalékot pedig szakképzési hozzájárulás címén fizetett be az államkasszába.

Az elmúlt néhány évben egy százalékponttal csökkent a személyi jövedelemadó mértéke, a hatéves bérmegállapodás alapján pedig fokozatosan mérséklődik a munkáltató által fizetendő szociális hozzájárulási adó. Legutóbb július elsejétől újabb 2 százalékponttal, így az már 17,5 százalékos. A jövő évi költségvetési dokumentumok alapján a következő vágásra 2020 októberében lehet számítani, így 15,5 százalék szociális hozzájárulási adót fog a munkaadó befizetni az államkasszába a dolgozója után – már ha nem vesz igénybe kedvezményeket a foglalkoztatással összefüggésben, amelyek akár le is nullázhatják bizonyos esetekben a fizetendő adót.

2018-ban a fentiek eredményeként

az adóék mértéke 45 százalék volt, aminél nagyobb mértékben csak két tagállam adóztatja jobban az alacsonyabb kereseteket.

Belgium a teljes költség 47,5 százalékát, Németország pedig 45,4 százalékát vonja el adók és járulékok formájában az Eurostat legfrissebb közlése szerint.

 

Ez a statisztika az alacsony keresetűekre vonatkozik, vagyis azok adóékét mutatja, akik az átlagbér 67 százalékáért dolgoznak, egyedülállók és gyermektelenek. Magyarország esetében az egykulcsos adórendszer miatt ugyanilyen mértékű elvonás érvényes minden bérkategóriára a legalacsonyabbtól a több milliós fizetésekig.

Ha az átlagbért nézzük, akkor az OECD közlése szerint az ötödik legmagasabb a magyar adóék Európában. Előttünk Belgium mellett a legnagyobb gazdaságok állnak, Németország, Olaszország és Franciaország.

Az Eurostat közlésére visszatérve, a legkisebb mértékben a

  • ciprusi (17,3 százalék),
  • a máltai (20 százalék)
  • és az ír állam (24,2 százalék) sarcolja az alacsony béreket.

A régiónkat tekintve is nagyon kilóg az Orbán-kormány a maga 45 százalékával. A másik három visegrádi ország és Románia adóékének az átlaga ugyanis csupán 38,2 százalék volt 2018-ban. Tehát a korábban Varga Mihály pénzügyminiszter által említett cél, miszerint az adóterhelésben el kellene érni a visegrádi országok átlagát, még nagyon messze van. Egyébként ha Romániát kivesszük az egyenletből, akkor sem lesz sokkal másabb az átlag, 38,6 százalék.

A régióból jelenleg (rajtunk kívül) Csehország emelkedik ki az adóterhelést tekintve, az adóék ugyanis ott 41,4 százalék.

  • A szlovákoknál 39,5,
  • a románoknál 36,8,
  • a lengyeleknél pedig 35,1 százalék.
 

Bár 2016 óta folyamatosan csökken a magyar adóék mértéke, a tavalyi szint még mindig 1,2 százalékponttal volt magasabb a 2010-esnél. A csúcs 2013 és 2015 között volt, 49 százalék, ami 5,2 százalékponttal haladta meg a 2010-est. A növekedés hátterében az adórendszer teljes átalakítása áll: ugyan a progresszív adórendszer egykulcsosra történő cserélésével az alacsony keresetűek terhelése is minimálisan csökkent, az esetükben korábban érvényesíthető adójóváírás kivezetése jelentős terhet rótt az érintettekre.

A júliusi és jövő októberre tervezett újabb adócsökkentéssel az adóék mértéke 43,1 százalékra mérséklődhet minden más adót változatlansága esetén. A friss, 2018-as tagállami rangsort nézve ezzel is csak néhány hellyel kerülünk közelebb a középmezőnyhöz. A 43,1 százalékpont megegyezik a jelenleg ötödik legmagasabbat jelentő francia adóékkel.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz adóék járulék költségvetés személyi jövedelemadó Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.