Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2019. május 26. 12:24 Adat

Nagyobb fizetéssel jár a sokszínű tudás a közgazdász szakmában

Nehéz kérdés a főiskolások és egyetemisták előtt, hogy mihez kezdjenek az alapszakos diploma megszerzése után. Az igazi probléma nem is az, hogy érdemes-e továbbtanulni, hanem inkább az, hogy melyik mesterszakot válasszák. A hallgatók ugyanis jellemzően dönthetnek az alapképzésük folytatását jelentő programok mellett, de jelentkezhetnek a BA vagy BSc diplomájuk területétől valamivel távolabb eső mesterszakokra is.

Balogh Gábor és Sipos Norbert azt vizsgálták meg a májusi Közgazdasági Szemlében megjelent cikkükben, hogy melyik választás a leginkább kifizetődő, már ami a későbbi fizetéseket, munkaerőpiaci kilátásokat illeti.

A 2012-ben és 2013-ban valamely közgazdaságtudományi mesterszakon végzettek béreiből jól látszik, hogy szakot megőrzőknél jellemzően többet kerestek a szakváltók a pályakezdés éveiben. Tehát kifizetődőnek tűnik kétféle közgazdaságtani szakterület ismereteit ötvözni, például elvégezni a gazdálkodás és menedzsment alapképzést, majd szélesíteni a látókört egy marketing mesterszakkal.

Van azonban egy érdekes harmadik csoport is, akik nem csak szakot, hanem tudományterületet is váltottak a mesterképzésükkel – például szociológus alapszakról jelentkeztek pénzügyi mesterre. Az ő esetükben már nem mutatkozik meg a sokszínű tudás bérelőnye, igaz, ebben az is szerepet játszhat, hogy ebben a csoportban a legmagasabb az állami munkahelyeken dolgozók aránya.

 

 

A kutatók megvizsgálták részletesebben is öt gazdálkodástudományi mesterszak esetében, hogy a szakváltók vagy a szakjukat megőrzők kerestek-e többet az első munkában töltött években. A pénzügy és számvitel szakosokat kivéve így is megmutatkozott a szakváltás bérhozama, sőt, akkor is stabilan kimutatható maradt, amikor figyelembe vették a végzettek nemét és életkorát. A bruttó jövedelem maximalizálásában tehát hatékony a szakváltási stratégia.

Persze nem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy valóban a szélesebb körű tudásnak köszönhetően kerestek többet azok, akik többféle gazdaságtudományi szakot végeztek el. Már az sem biztos, hogy eleve azért jelentkeztek a hallgatók az alapszakjuktól eltérő mesterképzésre, mert változatossá és ezáltal versenyképesebbé akarták tenni a tanulmányaikat. Könnyen lehetséges például, hogy a diákoknak egyszerűen csak nem jött be az első szakjuk vagy arra az általános problémára válaszoltak így, hogy sok egyetemen a mesterképzéseken jórészt ismétlik az alapszakos tananyagot.

A kutatók szerint túlzás lenne állítani azt is, hogy önmagában a szakváltásnak köszönhető a többletjövedelem. A különböző képzések bérhozama erősen változó, tehát nem mindegy, hogy a hallgatók megtalálják-e a legjövedelmezőbb alap- és mesterszak-párokat. És nagy kérdés az is, hogy a közgazdasági tudományterületen kívül mennyiben állnak helyt a fentebbi megállapítások.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat egyetem felsőoktatás jövedelem közgazdaságtan pályakezdők Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Fontos

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.