Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2019. május 16. 17:08 Pénz

Nem biztos, hogy megvan a Virpay ügyfeleinek pénze az MNB szerint

Felügyeleti biztost rendelt ki a Magyar Nemzeti Bank a VirPay Kft.-hez, derült ki a pénzügyi felügyelet egy mai határozatából. A cégnek megtiltották, hogy pénzügyi szolgáltatási tevékenységet végezzen, mivel nem szabályszerűen tartotta nyilván az ügyfélpénzeket. Ezért aztán azt sem lehet tudni, állítja az MNB, hogy megvan-e a cég ügyfeleinek a pénze.

A jegybank ezért célvizsgálatot kezdett a cégnél, amely egyébként két-három éve kapott engedélyt az MNB-től különféle pénzügyi és tőkepiaci tevékenységekre. Ugyanakkor a mostani felügyeleti lépés sem a semmiből jön, hiszen tavaly nyáron már kapott egy 13 millió forintos bírságot a cég különféle hiányosságok miatt.

A Virpay alapvetően egy netbank volt, azt ígérte ügyfeleinek, hogy fizikailag létező bankoktól függetlenül lehet majd náluk számlát vezetni és mindenféle fizetéseket intézni, de a honlapjuk szerint közvetítettek is pénzügyi szolgáltatásokat. A Virpay a beszámolói szerint ugyan nyereségesen működött, a legutóbbi lezárt évben már a félmilliárdot súrolta a bevétel, de ennek háromnegyedét autópályamatrica-értékesítésből szerezték.

Az ügyfelek a cég mérlege szerint kétmilliárd forint körül tarthattak pénzt a Virpay-nél,

azt viszont nehéz megmondani, hogy ez az összeg hány ügyfél között oszlott meg.

Egy másik cég a Virpay egyetlen bankfiókjában, egy mosonmagyaróvári volt takarékszövetkezeti épületben nyitotta meg Magyarország első vidéki bitcoin ATM-jét. A vállalkozás egyébként 92 millió forint nyereséget ért el árfolyamnyereségen a 2017-es évben, amit talán nem merő spekuláció az akkori elképesztő bitcoin-áremelkedésnek tulajdonítani.

A céget a Nemzetgazdasági Minisztérium is támogatta 80 millió forinttal, cserébe vállalta 2016 végén, hogy ezer bankkártya-elfogadó terminált létesít kereskedőknél. A cég elkönyvelte ezt a támogatást, ám arról nincs hír, hogy valóban létesítettek-e ennyi terminált. (Ugyanebben a programban jutott 240 millió forint a közelmúltban bezárt Növekedési Hitel Banknak.) A cég honlapján hirdeti, hogy a politikai kapcsolódásairól ismert Hunguard Kft. tanúsította az informatikai rendszerét.

Ha tényleg gondok vannak a céggel, akkor fontos lehet, hogy milyen vagyontárgyak vannak a cég tulajdonosai mögött. A cég mögött egy mosonmagyaróvári befektetői kör áll. A VirPay tulajdonosa ugyan Vizi Tamás, akiről a Forbes is írt cikket két és fél éve, de ez a cikk is megemlíti, hogy Saller Róbert is része volt a céget indító üzleti körnek. Ezt megerősíti, hogy a virpay.eu domaint a La Rosa Kft. jegyezte be, aminek Saller az egyik tulajdonosa – igaz, a vállalkozás nagy részét egy az USA belföldi offshore-jába, Delaware-be bejegyezett cég birtokolja. Sallernek a szintén mosonmagyaróvári Galambos Zsolttal közösen komolyabb befektetései vannak, köztük egy Liszt Ferenc reptér melletti négycsillagos hotel.

Ugyanez a mosonmagyaróvári kör egyébként érintett volt egy fogászati machinációkkal kapcsolatos OLAF-feljelentésben is, erről az ügyről a 24.hu írt tavaly részletesen. A cikk szerint az OLAF kiszállt többek között a Virpay Kft.-hez és a vecsési szállodához is, mivel ezek a cégek is részt vettek az EU által támogatott projekt eszközeit felülárazó és így a támogatásokat megcsapoló kereskedési láncban.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz bitcoin felügyeleti biztos mnb virpay Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Fontos

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.