Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2019. január 24. 13:28 Élet

Máshogy tűnhet, de egyáltalán nem havazik sokat ezen a télen

Régen nem esett ilyen sok hó egy télen – legalábbis ebben a tudatban éltem és a környezetemben élők közül is páran. A mostani télen talán már negyedszer esett annyi hó Budapesten, hogy ellepte az utcákat, és még a tél felén is alig vagyunk túl.

A saját és a hozzátartozóim – úgy tűnik, homályos – emlékeivel szemben az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) szerint semmi rendkívüli nem történik eddig a télen. Ugyan az előző években valóban többször is enyhébb volt a tél a megszokottnál, a mostani viszont egyelőre jobban megfelel az átlagosnak.

 

A nekünk elküldött adataik szerint a mostani télen eddig 14 havas nap volt a pestszentlőrinci központi mérőállomásukon, azaz ennyi napon volt havazás vagy havas eső. Ha a tél hátralevő részében is ugyanennyi napon esne hó, az is csak arra lenne elég, hogy utolérjük a két évvel ezelőtti telet, de a tavalyi 44 naptól még így is messze leszünk. Hogy miért tűnt mégis szokatlannak az utcák havas képe, arra magyarázat lehet, hogy a 2010-es években ez sokszor egészen ritkának számított.

Az OMSZ adatai szerint 2014-ben és 2015-ben is összesen egy, illetve két napra maradt meg a hó, vagyis az állomásuk területén mindössze ennyi ideig volt egybefüggő, mérhető vastagságú hóréteg (azért budapesti országokkal dolgozunk, mert erre a télre még nem összesítettek országos adatokat).

 

2016-ban is mindössze kilenc napig volt egybefüggő hótakaró, viszont az idei télen már 21 ilyen nap volt. A maximális hóvastagság pedig elérte a 15 centimétert, amely kimagasló értéknek számít, legutóbb 2013-ban gyűlt össze ilyen sok hó az állomás területén. Azonban ezek az értékek is messze elmaradnak a kilencvenes évekhez képest.

Az idei januárról tehát az mondható el, hogy januárként viselkedik, és a tavalyi évhez képest ez komoly előrelépés, ugyanis az egész évben mindössze egy hónap időjárása igazodott a korábbi átlagokhoz. Az OMSZ szerint a havazás mértéke és a téli csapadék eloszlása sem szokatlan eddig ezen a télen.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet havazás időjárás OMSZ Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Fontos

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.