Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2019. január 10. 10:30 Élet, Pénz

A világ leggazdagabb nője lehet válása után MacKenzie Bezos

Ahogy már sok helyen megjelent, elválik a világ leggazdagabb embere, az Amazon-alapító Jeff Bezos és felesége. A pár barátságos hangulatú közleményben tudatta ezt néhány órával azt megelőzően, hogy egy amerikai bulvárlap elkezdte beharangozni a szakítással kapcsolatos sztoriját.

Jeff és MacKenzie Bezos 1993-ban házasodott össze, négy gyermekük született. Az üzletember regényíró felesége az első években aktívan részt vett az eredetileg online könyvkereskedőként működő Amazon felépítésében.

Jeff Bezos házassága alatt szerezte a jelenleg 137 milliárd dollárosra becsült vagyonát, ezen pedig Washington állam törvényei szerint – a pár Seattle-ben él, ahol az Amazon központja is van – fele-fele arányban kell osztozni, ha a pár nem állapodik meg másként. A vagyon nagy részét az Amazonban birtokolt körülbelül 16 százalékos részvénycsomag adja, de része a Washington Post napilap és az űriparban utazó Blue Origin nevű cég is.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA családi befektetés, amely 10 millió százalékos nyereséget hozottA 90-es évek közepén az Amazon csak egy volt a rengeteg induló amerikai e-kereskedelmi cég közül, az alapító Jeff Bezos édesanyja és mostohaapja azonban annyira bízott a sikerében, hogy 1995-ben 245 573 dollárt fektetett bele – derül ki egy két évvel későbbi Amazon-dokumentumból.

Ha egyenlően osztoznak, közel 69 milliárd dolláros vagyonával MacKenzie Bezos lesz a világ leggazdagabb nője, kényelmesen megelőzve a jelenlegi listavezetőt, Francoise Bettencourt Meyerst, a L’Oreal-alapító unokáját, akinek vagyona jelenleg 45,6 milliárd dollárt a Bloomberg szerint.

A hírügynökség 500-as milliárdoslistáján szereplő 66 nő közül egyébként 60 öröklés vagy válás révén jutott a vagyonához, hatan számítanak önerőből meggazdagodottnak. A férfiaknál 313-121 az arány a self-made milliárdosok javára. Ha Jeff Bezos vagyona megfeleződik, ismét a Microsoft-alapító Bill Gates lehet a világ leggazdagabb emberek; jelenleg 92,5 milliárd dollárja van.

A vagyon megosztásáról egyelőre semmit sem közöltek Bezosék, egy Amazon-szóvivő pedig csak annyit mondott, hogy Jeff Bezos továbbra is kiemelten foglalkozik a cég ügyeivel. A Bloomberg cikkében megszólaltatott jogászok szerint a közvélemény valószínűleg nem is fogja megtudni a részleteket, mivel mindkét félnek az az érdeke, hogy ne legyen hírverés.

Ekkora vagyon egyenlő megosztása ugyanakkor példa nélküli lenne. Az Oracle-alapító Larry Ellison többször is elvált, de egyik sem érintette a cégben meglévő részesedését. Ugyanez történt a Google-társalapító Sergey Brinnel.

Ezek csendben elrendezett ügyek voltak, de persze botrányos eseteket is fel lehet idézni. Az olajbáró Harold Hammnek kétévnyi pereskedés után 2014-ben 972 millió dollárt kellett kifizetnie az akkor 16,1 milliárdra becsült vagyonából a volt feleségének.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Pénz amazon Jeff Bezos MacKenzie Bezos milliárdosok vagyon Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Fontos

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.