Hírlevél feliratkozás
Wiedemann Tamás
2018. december 27. 18:40 Élet, Vállalat

Nem kötelező visszavenni a karácsonyi ajándékodat, de a legtöbb esetben mégis kicserélik

A karácsonyi szünnap után ma ismét kinyitottak az üzletek. A legtöbben ilyenkor viszik vissza az ajándékokat kicserélni. Van, aki ugyanazt kapta a szeretteitől, míg másnak nem tetszik az áru színe, esetleg nem passzol a méret.

A legtöbb kereskedő kicseréli az árut, már ha van még belőle raktáron, és gyakran le is lehet vásárolni az árát a boltban. Az utóbbi években sokat változott az üzletek hozzáállása, és ma már a legtöbb helyen szó nélkül kicserélik a karácsonyi ajándékokat. Ebből a szempontból vége a vadkapitalizmusnak, amikor még vitatkozni kellett a kereskedőkkel.

Ma már úgy van vele a legtöbb üzlet, hogy inkább szó nélkül kicserélik a terméket abban bízva, hogy a vásároló akkor majd nagyobb valószínűséggel fog visszatérni.

Pedig a hatályos jogszabályok szerint nem kötelező kicserélni az árut, legalábbis a hagyományos boltokban.

Az üzletekben elvileg három napon belül cserélik a hibás terméket, vagy visszafizetik az árát. De csak akkor, ha a termékkel gond van. Ilyenkor, vagyis ha az ajándék hibás, sérült vagy nem működik, szavatossági, jótállási igényeket érvényesíthetünk. (Itt olvashat arról, hogy mi a különbség a szavatossági és a jótállási idő között.)

Ilyenkor az üzletnek kötelessége a terméket javíttatni, ha nem javítható, akkor egy ugyanolyan termékre kicserélni, végső esetben pedig a vételárat visszafizetni.

A jogszabályok ugyanakkor lehetővé teszik, hogy az üzletek maguk határozzanak arról, hogy meddig cserélik vissza az árut. A legtöbb cég a karácsonyi ünnepektől függetlenül meghatároz egy időtartamot.

Van, amelyik két hétig, de akad olyan vállalkozás is, amely két hónapig vállalja, hogy a nála vásárolt, de nem használt, vagy nem hordott terméket ingyen kicseréli, vagy a vételár értékében egy másik terméket ad. Ezekről az információkról a cégek honlapján lehet tájékozódni.

Abban az esetben, ha egy cég vállalja a termék cseréjét, és ennek ellenére mégsem cseréli vissza a határidőn belül visszahozott árut, akkor a fogyasztóvédelmi hatósághoz lehet fordulni. Ez ugyanis felülírja a jogszabályokban garantált három napos és csak a hibás termékekre vonatkozó törvényt.

Érdemes minden esetben magunkkal vinni a blokkot, és általában az is megkönnyíti a cserét, ha az eredeti csomagolás is megvan. Ruhák esetében felpróbálás előtt nem érdemes levágni a cimkéket, nagyobb eséllyel cserélik ki az árut, ha a ruhára aggatott márka- és méretjelzések, illetve marketingelemek rajta vannak.

Az online áruházakban 14 nap a határidő. Itt egyébként indoklás nélkül kötelesek cserélni az árut, vagy ha az ügyfél azt akarja, visszafizetni a termék árát.

Vagyis, az interneten vásárolt áruk esetében nem csak a hibás termékre vonatkozik a csere joga.

Ez érthető, hiszen a neten gyakran máshogy néz ki a termék, mint a valóságban, és mivel felpróbálni sem lehet, például egy ruha esetében, nehéz megsaccolni a méretet.

A 14 napos határidőt az áru átvételétől kell számolni addig, amíg a fogyasztó vissza nem küldi a terméket. Fontos tudni, hogy jogilag akkor is a vásárlót terheli a csomagfeladás költsége, ha ingyenes volt a kiszállítás.

Persze ma már sok cég lehetővé teszi, hogy ingyenesen visszaküldjük a termékeket, és a 14 napnál hosszabb elállási jogot is biztosítják. De ezek megint csak plusz szolgáltatások, amire a törvény alapból nem kötelezi a webes kereskedőket.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Vállalat ajándék csere jótállás szavatosság webáruház Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2024. május 1. 04:34 Élet, Vállalat

Hogyan lehet olcsóbb az Afrikából ideszállított eper, mint a magyar?

Az semmi, hogy a görög-spanyol-egyiptomi szamóca olcsóbb, mint a magyar, de lassan a német-holland-belga is az lesz, ha nem fejlesztjük sürgősen az ágazatot.

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Fontos

Mészáros R. Tamás
2024. május 2. 04:32 Világ

Egyre több az elektromos autó, egyre több a panasz is Kínában

A kínai vásárlók nagyobb hatótávolságot és jobb tölthetőséget várnak, nő az elektromos autókkal elégedetlenek aránya. Délkelet-Ázsiában ugyanakkor egyre jobban megy a biznisz a kínai gyártók számára.

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.