Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2018. november 15. 19:19 Élet

Trükközik az ipar, só nélkül is lehet sós ízű az étel

Mennyi sót eszel egy nap? Az Egészségügyi Világszervezet útmutatása szerint mindössze 5 gramm lenne az ajánlott adag, ami körülbelül egy púpozott teáskanálnyi sónak felel meg. A 2010-es hazai adatok szerint azonban a magyar férfiak ennél 3-4-szer, a nők pedig 2,5-3-szor többet fogyasztottak. Ezen a nagy mennyiségen vélhetően csak csekély mértékben csökkentett az, hogy a csipszadó következtében a kiugróan magas sótartalmú ételek és italok receptjeit meg kellett változtatni.

Egyéni szinten a pontos fogyasztást nagyon nehéz követni, mert a legjelentősebb sóbevitel a feldolgozott élelmiszerekből származik. Egy korábbi felmérés egyértelműen rámutatott, hogy ezzel a ténnyel, vagyis a só legfőbb forrásával a magyar lakosság döntő hányada egyáltalán nincs tisztában, másrészt viszont azért is lehetetlen feladat előtt áll, mert a csomagoláson nem kötelező feltüntetni az élelmiszerek nátrium tartalmát (ráadásul a nátriumból a só mennyiségét még külön ki kellene számolni, hiszen az nátrium-klorid).

A kenyerekben, a sajtokban és a felvágottakban különösen magas, 1-4 százalék között van (a teljes tömeg arányában) a só mennyisége. Mindebből tisztán látszik, hogy a lakossági sóbevitelt csak az élelmiszeriparral együttműködve lehet érdemben csökkenteni. Ennek hosszú távú gazdasági haszna lenne, hiszen minden eddigi kutatás szerint lényeges összefüggés van a sófogyasztás és a magas vérnyomás kialakulása, vagyis közvetve az egészségügyi költések, illetve a munkavégző képesség fenntartása között.

Jane Parker, a University of Reading professzora azt írja, hogy a brit élelmiszeripar segítségének és a közegészségügyi programoknak köszönhetően az Egyesült Királyságban 15 év alatt is csak 10 százalékkal sikerült csökkenteni a bevitt só átlagos mennyiségét. Miközben ez elég nagy eredmény, azt is jól mutatja, hogy Magyarországon milyen óriási erőfeszítésekre lenne szükség, hogy a WHO ajánlását legalább megközelítsük.

A só ízére rá vagyunk szokva, a só nélküli ételt olyannak érezzük, mint a fűrészpor, már csak azért is, mert a só az ételkészítés során a többi összetevő ízét is fokozza. Az élelmiszeripar hosszú évek óta dolgozik azon, hogy csökkentse a só mennyiségét, de megőrizze az ételek ízvilágát, ami korántsem egyszerű feladat.

Mi a megoldás? Parker szerint az utóbbi években a brit lakosság mégiscsak elkezdett leszokni a sós ízről, ami segíti a folyamatot, másrészt viszont az ipar is próbál új utakat keresni. Az egyik fő irány a só szemcseméretének és formájának megváltoztatása, mert így elérhető, hogy kisebb mennyiség ellenére is több só érje el a nyelv ízlelőbimbóit.

Ezzel a megoldással ugyan csökkenthető a feldolgozott élelmiszerekhez adott só mennyisége, de nem oldja meg azt a problémát, hogy a kevesebb só az egész étel ízvilágát lerontja.

Parker azt javasolja, hogy otthoni főzésnél só visszafogása mellett más fűszerekből tegyünk többet az ételbe, mert ez ellensúlyozni tudja az ízváltozást. A másik tipp, hogy használjunk természetes ízfokozókat, mint például a paradicsom vagy a parmezán sajt. Ezeket ugyanis alacsony sótartalmú szójaszósszal vagy Worcester-szósszal kombinálva hasonló hatást érhetünk el, mintha sóznánk.

A másik működő ipari trükk, amikor olyan aromákat adnak az ételnek, amelyek azt a képzetet keltik a fogyasztóban, mintha sós lenne. Ez ahhoz az ismert jelenséghez hasonlítható leginkább, amikor egy vanília ízű és illatú ételt édesebbnek érzünk a valóságos cukortartamánál.

Ma már akár mesterségesen előállított aromákkal is elérhető, hogy az ételnek hús, szardella vagy sajt íze és illata legyen, és ez már elég ahhoz, hogy az érzékszerveinket becsapják.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet csipszadó élelmiszer étel ital magas vérnyomás Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2024. november 19. 14:03 Élet, Közélet

Alig érezné meg a gazdaság, ha december 24. piros betűs ünnep lenne

Az első évben körülbelül az egy napra eső GDP 20 százaléka esne ki, utána talán annyi sem, vagyis a lépésnek csekély gazdasági következménye lenne.

G7.hu
2024. november 19. 09:27 Élet

Szentkirályi Balázs-díjat alapít a G7

A G7 szerkesztősége, volt munkatársai díjat alapítanak a tavaly elhunyt Szentkirályi Balázs emlékére, aki a G7 2017-es alapítástól súlyos betegségéig a gazdasági portál vezérigazgatója, szerkesztője volt.

Vermes Nikolett
2024. november 17. 06:09 Élet

Milyen esélyekkel indul egy elhagyott csecsemő a magánkórházban születetthez képest?

Szerető családban eltűnhetnek a kezdeti viszontagságok következményei, de fontos, hogy minél kevesebb időt töltsenek átmeneti körülmények között.

Fontos

Stubnya Bence
2024. november 21. 10:31 Adat, Közélet

Fogy a levegő a jövő évi magyar gazdasági növekedés körül

1,8 és 2,2 százalékos növekedési előrejelzés is megjelent az elmúlt egy hétben, aligha lesz így ebből uniós szinten is kiemelkedő gazdasági teljesítmény.

Jandó Zoltán
2024. november 21. 06:04 Közélet

Újabb nagy ingatlant vett a Balatonnál a csopakiakkal hadakozó kormányközeli üzletember

Egyetlen cég tett ajánlatot azon az árverésen, amelyet a nemzeti vagyonkezelő a csopaki honvédségi üdülő értékesítésére írt ki. A vevőt már ismerik a helyiek.

Stubnya Bence
2024. november 20. 14:03 Adat, Pénz

A Magyar Telekom akciózott akkorát, hogy levitte a teljes inflációt

Akkora áresést okozott a Telekom tévés-streaminges akciója a KSH módszertana szerint a szolgáltatásoknál, amekkorára 1992 óta nem volt példa.