Hírlevél feliratkozás
Szentkirályi Balázs
2017. november 16. 17:24 Vállalat

Óriási átalakulást jelentett be a GE, ami Magyarországot is elérheti

Hatalmas átalakulásra készül a GE, a világ egyik legrégebbi és legnagyobb, egyébként Magyarországon aktív vállalatcsoportja. A céget augusztus óta új vezérigazgató irányítja, aki a befektetőket sokkolva bejelentette a hét elején: a GE sokkal kevesebb bevételre számíthat, mint azt korábban gondolták. A nyereség feleakkora lesz, mint korábban ígérték, az osztalékot is a felére vágják, lesznek kirúgások is, és eladják majd a vállalatcsoport egyes részlegeit.

Ezeken éves szinten négymilliárd dollárt spórol a vállalat, amire szüksége is lesz, ha ki akar mászni az utóbbi évek egyik súlyosabb amerikai nagyvállalati válságból – amit ráadásul háborítatlan gazdasági körülmények között sikerült összehozni. De mégis, hogyan?

A korábbi felsővezetés hibás stratégiai döntések sorát hozta – adta meg a kézenfekvő magyarázatot John Flannery, az új igazgató. Egy halom fontos folyamatot nem vettek észre az igazgató urak, ráadásul pont a GE legfontosabb iparágaiban. Flannery egy hétfői befektetői prezentációban azt is elmondta, hogy a menedzsment teljesen elkötelezett, hogy minden korábbi hibát kijavítson. Azért mindenki nem szépíthet, a 18 tagú igazgatóság felét lecserélik. Ez szokatlan egy ekkora vállalatnál, és jelzi a problémák mélységét – és persze azt is, hogy ez a tökéletes pillanat, hogy az új vezető minden problémát az elődjei nyakába varrva valami újba kezdjen.

A legnagyobb baj a GE szempontjából az, hogy elszámolták magukat, azt hitték, hogy a nap- és szélenergia nem terjed majd ilyen gyorsan. Ez meggyengítette a GE egyik meghatározó, energetikai üzletágát. Itt a fosszilis gázerőművek turbináinak és egyéb alkatrészeinek a gyártásán van a hangsúly, ilyesmikből viszont az utóbbi időben egyre kevesebb fogyott, ezért az üzletág jövedelmezősége meredeken csökkent. A GE vezetői elismerték, hogy nem mérték fel időben a piac átalakulását és a várható irányát, ami miatt a vállalatnak számottevő, már csak olcsóbban eladható raktárkészletei halmozódtak fel, és ez hatalmas veszteséget okoz.

Az új vezérigazgató kijelölte az új, pontosabban a régi irányokat. A jövőben az erőművek technológiai kiszolgálásán, a légiközlekedésen és az egészségügyön lesz a hangsúly, azokon a területeken, ahol már most is erős technológiai alapjai vannak a vállalatnak. Ez nagyon erős összehúzódásra utal egy olyan vállalatnál, ami most még a médiától a vasútig, a vegyipartól a tengerészeti gépgyártásig is érdekelt. Az olaj- és gázipari érdekeltségektől meg is válnak, viszont több erőforrást tesznek a a szélenergia tárolására alkalmas technológiák fejlesztésébe.

A portfólió tisztítása és az előremenekülés már évekkel korábban elkezdődött. A GE megvált a Universal filmstúdióban és az NBC-ben meglévő részesedésétől, vagy értékesítette az egyébként sokáig jól működő pénzügyi és a háztartási gépeket gyártó üzletágát is. Flannery egyik kiszólása arra utalhat, hogy itt nem csak egy szokásos hatékonyságnövelő nagyvállalati ráncfelvarrásról van szó:

ez egy életreszóló lehetőség egy ikonikus nagyvállalat újraalapítására.

A bejelentést kommentáló elemzők szerint öt évig is eltarthat a cégcsoport teljes átalakítása. A sokkhatás nem is maradt el, a vállalat papírjainak árfolyama a 2009-es globális válságidőszak óta nem zuhant napon belül akkorát, mint a hét elején a bejelentés után. Egyébként a 2016 végi, eddigi árfolyamcsúcshoz képest majdnem feleződött a vállalat értéke. Kevés híján százmilliárd dollárral ér kevesebbet, mint az év elején.

A GE mérete miatt az átalakulás hatása globális lehet, amit nehéz lenne pontosan felmérni, nyilván iparáganként változó. Annyit lehet tudni, hogy a döntéssel összességében 20 milliárd dollár értékben terveznek eszközeladásokat. Fontolgatják, hogy eladják az olajmezők kiszolgálására szakosodott Baker Hughes nevű cégben szerzett többségi részesedést. A vállalatbirodalom energetikai üzletágának vezetője, Russel Stokes már be is jelentette, hogy egymilliárd dolláros (270 milliárd forintos) költségcsökkentésre készül a GE Power összehúzásával párhuzamosan, és csökkenti a következő évek értékesítési előrejelzéseit is. Ez magyarra fordítva elbocsátásokat, piacvesztést, átmeneti eladósodást és szigorúbb bérgazdálkodást jelent egyszerre.  

Anélkül, hogy minden részletet látnánk, mindenképpen felmerül, hogy a felvázolt tervek érinthetik a GE magyarországi működését is. Az amerikai cég kilenc üzletágban van jelen nálunk, többek között az olaj- és gáziparban, az energiatermelésben és világításban, a légi közlekedésben és különböző digitalizációval foglalkozó területeken (pdf).

A GE az egyik legnagyobb magyar vállalat tizenegy gyárral, öt k+f és három üzleti központtal.

A cég tizenhárom magyar városban tízezernél is több embernek ad munkát, úgy, hogy közel teljes termelését exportálja, ami – ha alapvetően sérülne – esetleg megérződne a magyar gazdaság összteljesítményén is. A GE Power, ahol a nagy költségcsökkentést tervezik, egy elég nagy gyárral van jelen Magyarországon. Az utóbbi időben is voltak leépítések a GE magyarországi részlegein, a GE Currenttől több száz embert bocsátottak el – igaz, pont ebben az időben jelentették be, hogy az energetikai részleghez tartozó veresegyházi üzemhez felvesznek háromszáz embert.

Megkerestük a GE magyarországi illetékeseit, hogy magyarázzák el az anyacéggel kapcsolatos fejleményeket, és mondják el, mindez hogyan érintheti az itteni működést, de az itteni vezetés egyelőre nem kommentálja a fejleményeket. 

(Fotó:AFP/Europress) 

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat GE general electric Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.