Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2018. november 1. 12:58 Pénz

Egy rossz befektetés az egész társadalomnak fáj, nem csak azoknak, akik elrontották

A befektetések egyik alaptézise, hogy diverzifikálni kell őket, tehát azt a pénzt, amit kamatoztatni szeretnék, érdemes különböző típusú megtakarítási vagy beruházási formák között megosztani. A tapasztalatok szerint azonban a háztartások jellemzően a befektetéseknek egy szűk, általuk jól ismert köréből választanak, ahelyett, hogy egy olyan portfóliót állítanának össze, amelyben kiegyensúlyozott a kockázatos és a biztos elemek aránya.

Így vagy túl nagy kockázatot vállalnak, vagy pedig túl alacsony az elérhető hozam, és végső soron a haszon (már amennyiben nem veszteségről kell beszélnünk) várhatóan elmarad attól, amit egy szakszerűen összeállított befektetési csomag hozott volna.

Ha pedig a háztartások a befektetések lejártával kevesebb pénzhez jutnak, akkor értelemszerűen kevesebbet is fognak tudni költeni vagy újra befektetni. Innentől belátható, hogy egy ilyen jellegű veszteség már nem csak a háztartások, hanem a társadalom szintjén is megmutatkozik, ha másban nem, akkor legalább a fogyasztási és a megtakarítási adatokban. Egy friss kutatás is alátámasztja, hogy össztársadalmi következményekkel jár, hogy a háztartási kisbefektetők többnyire nem szakmai alapon hozzák meg pénzügyi döntéseiket.

Az eredmények arra utalnak, hogy az elhibázott befektetésekből adódó egyéni szintű veszteségek jóval nagyobbat ütnek a makrogazdaságon, mint a háztartások szintjén. Ennek következtében, ha az egyéni befektetők a pénzüket kellően sokféle befektetés között osztanák meg, akkor a jólét társadalmi szinten évente 5 százalékkal is növekedhetne.

A kutatók a háztartásoknak néhány, a kockázattűrésüknek megfelelő és kellően diverzifikált portfólió közül kellene választaniuk, mindenkinek el kellene sajátítania az alapvető pénzügyi ismereteket az iskolában, és a munkáltatóknak nem kellene bizonyos befektetések felé tereniük az alkalmazottaikat*Például azzal, hogy részvényeket, tulajdonrészt adnak a dolgozóknak.. Ebben az esetben nem csak az egyéni károk csökkennének, hanem a társadalmi veszteségek is.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz befektetés haszon pénzügyek társadalmi veszteség Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. május 1. 04:34 Élet, Vállalat

Hogyan lehet olcsóbb az Afrikából ideszállított eper, mint a magyar?

Az semmi, hogy a görög-spanyol-egyiptomi szamóca olcsóbb, mint a magyar, de lassan a német-holland-belga is az lesz, ha nem fejlesztjük sürgősen az ágazatot.

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.