Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2018. október 4. 19:53 Tech

Ceruzahegynél kisebb mikrocsippel szállták meg kínai kémek a legnagyobb amerikai cégeket

Egy milliméteres mikrocsip beépítésével a kínai hadsereg kémei rést ütöttek a legnagyobb amerikai vállalatok kibervédelmén – ezt állítja egy elképesztő cikk, ami a Bloomberg Businessweeken jelent meg, és amit a körömszakadtukig tagadnak az érintett vállalatok, köztük az Amazon és az Apple.

A történet szerint az Amazon három évvel ezelőtt nézette át biztonsági szempontból egy lehetséges üzleti partnere, az amerikai Elemental egyik hardverét, amit egy másik amerikai cég, a Supermicro szállított be. Az Elemental olyan intézményeknek is dolgozott, mint a CIA, a NASA vagy az amerikai haditengerészet, a Supermicro pedig piacvezető a speciális alaplapok gyártásában.

A Kínában gyártott áramkörökből az USA-ban összeszerelt szerveralaplapon az Amazon külső szakértői meglepő módon találtak egy ártatlannak tűnő, parányi csipet, ami nem volt része az eredeti terveknek. Némi vizsgálat után kiderült, hogy a csip mégsem volt olyan ártatlan: parancsokat küldhetett az alaplap magjának, és így belépési pontot teremthetett külső támadóknak. Mivel a szerverek hatalmas mennyiségű adatot továbbítanak nap mint nap, ezért nem is tűnhetett fel senkinek az általuk bonyolított adatforgalom.

A három éve kezdődött amerikai nemzetbiztonsági nyomozás a cikk szerint még nem zárult le. De a lapnak nyilatkozó források biztosak benne, hogy a kínai hadsereg tisztjei állnak a hardverhekkelős támadás mögött. A céljuk az lehetett, hogy hozzáférést nyerjenek egyrészt az amerikai állam titkaihoz, másrészt az amerikai nagyvállalatok legféltettebb szellemi tulajdonához.

A megnevezett cégek egyébként hevesen tagadnak, a Businessweek külön cikket szentelt a cáfolataiknak. Igaz, a cikk szerint jó okuk van erre: az amerikai nemzetbiztonság ugyanis titokként kezeli a támadást, és ezért felszólította a cégeket, hogy semmiképpen ne erősítsenek meg semmit az esettel kapcsolatban.

A történet legfontosabb tanulsága, hogy a világ áttekinthetetlenül összetett lett, ez viszont sebezhetővé is teszi a rendszert. Egyik bonyolultabb technológiákat gyártó cég sem tudja ellenőrizni egész ellátási láncot, ezért jelentős mértékben nem tehet mást, mint hogy a bizalomra támaszkodjon. De a bizalomról könnyen kiderülhet, hogy alaptalan volt.

Szakértők korábban szinte lehetetlennek tartottak egy sikeres hardveres kibertámadás kivitelezést, pedig a kémek valószínűleg erősen vágynak erre, mivel a szoftveres támadásoknál jóval nagyobb kárt lehet ezen az úton okozni. Ugyanakkor tény, hogy ha van ország, amely képes lehet egy ilyenre, az csakis Kína lehet – ahol a világ áramkör- és félvezető-termelésének túlnyomó többsége koncentrálódik.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech hardver kiberbiztonság kibertámadás Kína mikrocsip Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Torontáli Zoltán
2024. május 13. 10:06 Adat, Tech

Nemcsak a Temu tarolása a probléma, hanem hogy kicsi a magyar piac

A csehek és a lengyelek kiugróan jók, de Románia és még Horvátország is előttünk jár az e-kereskedelmi piac mutatóiban.

Pintér Róbert
2024. május 12. 05:19 Tech, Vállalat

Kedves magyar cégvezető, mikor ébredsz rá, hogy nem lehet megúszni a digitalizációt?

Románia azért is előzhette a kanyarban Magyarországot, mert romlik a magyar kkv-k versenyképessége, aminek szerves része a digitalizáció alacsony szintje.

Torontáli Zoltán
2024. május 7. 14:03 Tech, Vállalat

Elmegy a piac a magyar e-kereskedők mellett

Vége annak az egyszerű korszaknak, amikor a Kínából nagyban megvett árut kettes szorzóval itthon simán el lehet adni.

Fontos

Avatar
2024. május 20. 05:13 Közélet

Mi a baja Európának a magyar alapítványi egyetemekkel, ami elvágja a diákok és kutatók külföldi útját?

Az egyetemek alapítványi fenntartása nem lenne probléma, ha a kuratóriumi tagok kiválasztása és működése nem lenne önkényes, a közpénzek útja pedig követhetetlen.

Könnyebb helyzetbe hozza a magyar kormányt az európai választás

Fennakadásokat igen, gazdasági kisiklást nem hoz az EP-választás várható kimenetele, Magyarországnak pedig jól jön a szigorúbb költségvetési felügyelet elodázódása.

Hajdu Miklós
2024. május 18. 17:24 Vállalat

Részleges gyárbezáráshoz vezetett az autóipari válság Szlovákiában

Részben bezárt egy szlovákiai motorgyár, miközben az európai elektromos autók versenyképessége egyre kétségesebb az új piaci szereplők mellett.