Az amerikai gyorsétteremlánc eltávolította a mesterséges tartósítószereket a sajtból, a zsemlékből és a Big Machez használt szószból az Egyesült Államokban, ami az ott felszolgált hamburgerek közel kétharmadát érinti. A cég azzal indokolta a lépést, hogy a vásárlók egyre inkább tudni akarják, mit esznek.
A cég három évvel ezelőtt hirdette meg, hogy megszabadul a nélkülözhető adalékanyagoktól, és igyekszik egészségesebbé tenni termékkínálatát. Ennek jegyében az egyik amerikai hamburger*Quarter Pounder fagyasztott helyett friss marhahúsból készül, a csirkefalatkákból pedig már két éve elhagyták a mesterséges tartósítószereket. A sajtos McMuffinhoz margarin helyett vajat kezdtek használni a 14 ezer amerikai étteremben, ami önmagában féléves szervezőmunkát igényelt a komplex beszállítói lánc miatt.
A mostani váltást egyéves szervezőmunka előzte meg, ugyanakkor a költségek a cég szerint csak minimálisan változtak, így nem kell árat emelni az éttermekben. A vállalatot részben a versenytársak lépései kényszerítették a váltásra, a Chipotle Mexican Grill génmódosítás-mentes menüvel állt elő, a Panera Bread pedig olyan üdítőket kínál, amelyekben nincs mesterséges színezék, ízesítő, édesítő-, illetve tartósítószer.
A McDonald’s-nak még maradt tennivalója, mert az uborkaszeletek továbbra is tartalmaznak szintetikus tartósítószert, a ketchup pedig magas fruktóztartalmú kukoricaszirupot – jegyzi meg a Bloomberg cikke.
A McDonald’s magyar kommunikációs ügynöksége közölte, hogy az amerikai bejelentés a hazai termékeket nem érinti, az Egyesült Államokban alkalmazott receptúrák ugyanis eltérnek az Európában, így az itthon használtaktól. A hazai McDonald’s már jelenleg sem használ tartósítószert, mesterséges színezéket vagy aromákat a zsemlékben, sajtokban, marha- és sertéshúsos pogácsákban, formázott csirkehúsos, halas termékekben, sült burgonyában és salátákban. Egyetlen McDonald’s termékben sincs nátrium-glutamát ízfokozó – tették hozzá.
Élet
Fontos