Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2018. szeptember 5. 11:19 Közélet

Szélsebesen galoppozik a magyar gazdaság

A korábbinál jelzettnél is gyorsabban, éves összevetésben 4,8 százalékkal nőtt a magyar GDP az idei második negyedévben. Ilyen gyors éves növekedést 2005 óta nem látott az ország. Negyedéves alapon is csak alig észrevehető mértékben lassult a magyar gazdaság növekedési üteme, az első negyedéves 1,2 százalékról 1,0 százalékra – ez ugyan lassabb 2016 utolsó negyedéve óta az összes adatnál, de nagyságrendileg nem visszaesés.

 

Mi hajtja ennyire a magyar gazdaságot? A legtöbbet a belső keresletre érzékeny szolgáltatások adták az éves GDP-növekedéshez, de az építőipar is az utóbbi években megszokott mérték feletti  bővül. A felhasználási oldalon erős maradt a fogyasztás, de éppen az utóbbi negyedévben a beruházások is növekedtek, feltehetően az uniós források költésvetési előfinanszírozása miatt.

Továbbra is kegyelmi helyzetben van az ország: miközben nőnek a bérek és érkeznek be az uniós források, a vállalati eladósodottság még mindig alacsony, addig a külkereskedelmi egyenleg is vastagon pozitív maradt, mivel az import nem élénkült annyira. Ezért a növekedést valójában túlfűtöttnek vagy fenntarthatatlannak sem lehet nevezni.

 

A magyar gazdasági termelésének szerkezete, ahogyan az a GDP-adatokból kirajzolódik, nem változott sokat az utóbbi években.

 

Az utóbbi években legfeljebb a feldolgozó- és az építőipar, illetve az állam súlyának néhány százalékpontos növekedése, illetve a pénzügyi és informatikai ágazatok jelentőségének hasonló mértékű visszaszorulása lehet feltűnő.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet gdp magyar gdp Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.