Hírlevél feliratkozás
Rigó Anita
2018. augusztus 19. 12:27 Élet

A nyelvtanulásban Európa magasan lekörözi az USA-t

Az európai oktatásban sokkal többen tanulnak idegen nyelveket, mint az Egyesült Államokban. Míg a legtöbb európai országban kötelező is az idegen nyelvet tanítani, az USA-ban ezt iskolakerületenként vagy állami szinten döntik el – írja a Pew Research Center cikke.

Európában jellemzően 6 és 9 éves kor között kezdik el tanulni az első idegen nyelvet, sőt, 20 tagországban legalább egy évig egy második nyelvet is kötelező tanulniuk a tanulmányaik során.

Az Eurostat adatai szerint az általános iskolai és a középiskolai tanulók legalább egy idegen nyelvet tanulnak, és 29 tagországból 24 országban legalább 80 százalékuk tanul valamilyen külföldi nyelven. Még ott is, ahol a legalacsonyabb az idegen nyelven tanulók aránya, érettségi előtt legalább egy nyelvet megtanul a legtöbb gyerek.

 

Belgiumban például csak az iskolások 64 százalék tanul másik nyelvet, de a belga középiskolásoknak már a 90 százaléka jár nyelvórára. A másik véglet Hollandia, ahol a diákok 98 százaléka tanul idegen nyelvet, sőt, a 7. osztály eléréséig 74 százalékuk már kettő vagy több nyelvet tanul. Az EU-ban egyébként az angol a leggyakrabban tanult nyelv.

Ehhez képest az USA-ban óvodától a 12. osztályig nézve mindössze a tanulók 20 százaléka vesz részt nyelvoktatásban. A legtöbben New Jerseyben (51 százalék) és Washington D.C.-ben (47 százalék) tanulnak idegen nyelvet, ám az államok többségében 25 százalék alatt van az arány. Új-Mexikóban, Arizonában és Arkansasben mindössze 9 százalék. A legnépszerűbb nyelv a spanyol, de sokan tanulnak kínaiul, latinul és amerikai jelnyelven is. Az államok tehát igencsak különböző hangsúlyt fektetnek a nyelvoktatásra, amit az is jól tükröz, hogy csak tíz államban és Washington D.C.-ben van idegen nyelvi követelmény felállítva a diploma megszerzéséhez.

Egyáltalán nem meglepő persze, hogy akinek a világ legbeszéltebb nyelve az anyanyelve, az kevésbé érzi az idegen nyelvi tudás szükségét. Jól mutatja ezt az Egyesült Királyság példája is, ahol a legmagasabb az idegen nyelvet egyáltalán nem beszélők aránya az EU-ban.

Ugyan összességében Európa jól áll az idegennyelv oktatásban, nem minden tagország adatai tükrözik ezt.

Magyarországon a lakosság több mint fele (57,6 százaléka) egyáltalán nem beszél semmilyen idegen nyelvet, ami a harmadik legrosszabb arány az egész EU-ban. Nálunk csak a románok és a már említett britek vannak többen, akik nem beszélnek más nyelvet az anyanyelvükön kívül. 

 

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem nagyon tudnak idegen nyelveket a magyar fiatalok, de nem is akarnakCsak egy uniós országban beszélnek kevésbé idegen nyelveket, mint itthon, de ott már mindenki gyerekkorában megtanul egy világnyelvet.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet idegen nyelv nyelvoktatás nyelvtanulás nyelvtudás Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Fontos

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.