Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2018. július 30. 13:28 Pénz, Vállalat

Horvátországi villáján mégsem osztozik másokkal Mészáros Lőrinc

Nem viszi be tőzsdei cégbirodalmába horvátországi luxusvilláját is birtokló helyi vállalatát Mészáros Lőrinc. Korábban úgy tűnt, hogy a Mirno More d.o.o. is része lesz annak a csomagnak, amit a leköszönő felcsúti polgármester bepakol a jórészt szintén az ő tulajdonában álló Opus Nyrt. alá, ám végül megoldották, hogy az Ugljan szigetére bejegyzett társaság teljes egészében a kezében maradjon. Ehhez mindössze annyit kellett tenni, hogy a horvát vállalatot Mészáros egyik cége eladta Mészáros egy másik cégének.

Mészáros Lőrinc, illetve az Opus Nyrt. még februárban jelentette be, hogy egy nagyjából 100 milliárd forintos üzlet keretében a felcsúti vállalkozó Opus részvényekért cserébe átadja közbeszerzési milliárdokkal és állami támogatásokkal kitömött cégei egy részét. Az akkori megállapodás értelmében Mészáros nagyjából 20 százalékos tulajdonhányadnak megfelelő 100-130 millió Opus-részvényt kap, amiért beviszi a tőzsdei cégbe a

  • a Mészáros és Mészáros Kft. 51 százalékát,
  • az R-Kord Kft. 51 százalékát,
  • a Visonta Projekt Kft. 51 százalékát,
  • a Kall Ingridients Kft. 30 százalékát,
  • a Status Power Invest Kft. 55,05 százalékát,
  • a Mátrai Erőmű Zrt. 20 százalékát,
  • és a Status Geo Kft. 51 százalékát.

Bár az érintettek csak ezeket a vállalatokat nevesítették, mivel a milliárdos központi cégeinek – így például a Mészáros és Mészárosnak (M&M) és az R-Kordnak is akadnak leányvállalatai, valójában jóval több cégről volt szó. Mészárosék azonban azóta több ízben is átszabták a cégbirodalmat, és ez érintette a Mirno Morét is.

A horvát vállalat tulajdonosa ugyanis az Opus-ügylet bejelentésekor még az M&M Kft. volt, azaz akkor úgy tűnt, hogy ez a cég is része a pakettnek. Május elején azonban a vállalat az M&M-től hirtelen egy másik Mészáros-céghez, a Talentis Group Zrt-hez került. A tranzakció azért volt érdekes, mert tényleges tulajdonosváltást nem jelentett, hiszen ekkor még mind a Mészáros és Mészáros Kft., mind a Talentis Group a felcsúti polgármester, illetve felesége kezében volt*Azóta előbbi a Mészáros Építőipari Holding Zrt.-hez került..

A két vállalat között az egyetlen érdemi különbség az, hogy míg a Mészáros és Mészáros – ha minden jól megy – belátható időn belül egy tőzsdén jegyzett – és így elvileg átláthatóbban működő – csoport tagja lesz, addig a Talentis Group nem része az Opus-ügyletnek. Így pedig a Mirno More is marad a magyar börzén kívül.

A horvát cég egyébként – legalábbis éves beszámolója szerint – nem egy különösebben meghatározó vállalat. Az üzleti tevékenységből származó bevétele 2017-ben mindössze 35,5 ezer kuna, azaz jelenlegi árfolyamon alig több mint másfél millió forint volt. Ráadásul ráfordításai messze meghaladták ezt, azaz a cég – legalábbis forgalmához képest – masszív, nagyjából 3,5 millió forintos veszteséget termelt.

A bevételhez képest a Mirno Moré-nak ugyanakkor elég jelentős vagyona van, aminek magyarázata vélhetően az, hogy – a Direkt36 korábbi információi szerint – 2015-ben ennek a cégnek a nevére íratták Mészáros Lőrinc Ugljan szigeti luxusvilláját. A társaság teljes eszközállománya nagyjából 4,4 millió kuna, azaz közel 190 millió forint, amiből 55 millió forintnyi földet (vélhetően a telket) és 134 milliónyi ingatlanberuházást tartanak nyilván a vállalat könyveiben. Korábban a villa értékét ennél egyébként jóval nagyobbra, 700 millió forintra becsülték, ám a könyv szerinti érték és a tényleges vételár eltérhet, nem kizárt ugyanis, hogy a horvát számviteli jogszabályok erre lehetőséget biztosítanak.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Vállalat Mészáros és Mészáros Kft. Mészáros Lőrinc Opus Global Talentis Group Ugljan sziget Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.