Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2018. július 25. 16:24 Vállalat

Elbukta a KitKat a “téglalapot kiadó négy rúd” jogát, de folytatódhat a csokiháború

A KitKat édességet gyártó Nestlé még 2002-ben kezdeményezte az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatalánál (EUIPO) a csokis keksz formájának – téglalapot kiadó négy rúd – levédetését, és azóta arra törekedett, hogy ezt egyetlen rivális se használhassa. Az Európai Bíróság szerdai ítélete viszont lenullázta a svájci cég eddigi erőfeszítéseit. A jogi beadványokban mellékelték is, hogy miről van szó, erről:

Forrás: az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala.

Az akkor még más néven futó KitKat 1935-ben jelent meg a brit piacon, a csomagolást és a csokirudakra nyomott feliratot, illetve logót leszámítva ugyanúgy kinéző norvég Kvikk Lunsj két évvel később. (A BBC cikkében egy képen látható a két termék, amelyeknek amúgy az íze is különbözik.) Az utóbbi jó ideje az amerikai Mondelez portfóliójába tartozik, olyan világmárkákkal együtt, mint a Milka, az Oreo vagy a Toblerone, azaz végső soron két élelmiszeripari óriásvállalat csatájáról van szó.

Négyévnyi adok-kapok – és feltehetőleg hatalmas jogi számlák – után az EUIPO 2006-ban megadta a formaoltalmat a Nestlé számára, de ezt a Mondelez nem hagyta annyiban, így 2012-ben elkezdődött a most lezárult bírósági történet. Az eggyel ezelőtti ítélet a Mondeleznek kedvezett, a Nestlé fellebbezett, ezt utasította most el az Európai Bíróság. A jogerős ítélet szerint az EUIPO-nak felül kell vizsgálnia korábbi döntését.

Ez egyszerű logika szerint nem jelenthetne mást, mint hogy nem illeti meg formavédelem a KitKatet. Ez elvileg azt jelentené, hogy hamarosan megjelenhetnek a boltokban a KitKat-hasonmás sajátmárkás termékek. De nem biztos, hogy ennyire egyszerű a helyzet. Alacsonyabb bírósági fokon azért bukott el a Nestlé törekvése, mert nem tudta bizonyítani, hogy a termék alakjáról minden európai országban a KitKatre asszociálnak a fogyasztók – Belgium, Írország, Portugália és Görögország esetében nem volt bizonyítéka arról, hogy a termék “megkülönböztető képességre” tett szert.

A BBC-nek nyilatkozó jogász szerint az ítélet után a KitKat minden bizonnyal elveszti a formaoltalmat, de újabb bizonyítékokra alapozva a Nestlé ismét beadhatja a kérelmet az EUIPO-hoz, ami újraindíthatja a bírósági procedúrát is.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat Európai Bíróság KitKat Mondelez nestlé Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Fontos

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.