Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2018. július 13. 16:59 Pénz

Az MKB vezérigazgatója eladta a részesedést, amiről nem is lehetett tudni, hogyan lett az övé

Balog Ádám, az MKB vezérigazgatója – korábban NGM-államtitkár, illetve MNB-alelnök, mindkettő Matolcsy György alatt – eladta Promid Invest nevű cégének közvetett részesedését az MKB Bankban, jelentette be ma. A vevő a Szemerey Tamás tulajdonában álló Bankonzult Kft., a vételár ismeretlen.

Az MKB tulajdonosi struktúráját eddig sem volt túl egyszerű átlátni, Balognak több cégen, köztük egy szingapúri-luxemburgi befektetési alapon keresztül 10,76 százalékos részesedése volt az általa vezetett bankban. A kétezres években sokszáz milliárd forintot vesztő MKB-t előbb megvásárolta a magyar állam a bajor tulajdonosaitól, majd reprivatizálta egy rejtélyes befektetői társaságnak. Utóbbi részese volt a Blue Robin nevű szingapúri befektetési alap, amely nem sokkal később Szemereynél és Balognál kötött ki.

 

A másik vonalon, tehát a Metis Magántőke Alap (45 százalék) és az Rkofin Kft. (4 százalék) irányából Mészáros Lőrinc köre sejlik fel az MKB tulajdonosai között. A most aktuális viszonyok szerint a munkavállalói részvényprogram (MRP) is 15 százalékos tulajdonos.*Vélhetően ebben is jelentős része van Balog Ádám vezérigazgatónak. Azt is bejelentették ma, hogy a Pantherinae Pénzügyi Zrt. csak rövid ideig volt 3,1 százalékos tulajdonosa az MKB-nak, ezt a részesedést is a Bankonzult vásárolja meg.*A Pantherinae Zrt. tulajdonosa Sarlós András, aki a Porsche Bankból ismert. A cég tavaly decemberben, a Pannónia Nyugdíjpénztár kiszállásakor lett tulajdonos.

Balog Ádám tehát túladott a részesedésén, aminek árát az MKB értéke alapján 2 milliárdtól akár 5 milliárd forintig is becsülhetjük. Az viszont továbbra sem derült ki, egyáltalán hogyan lehetett ez a politikai karrierje előtt lényegében vagyontalan Balog Ádám tulajdona. A bankvezető ugyan néhány interjúban utalt arra, hogy hitelből vásárolta meg a részesedést, ám ennek a hitelnek egyik eszközén sincs nyoma, és nem ismerni a hitelnyújtót sem.

A helyzet nem lett tisztább egy hónappal ezelőtt sem, amikor a Promid Invest először leadta a mérlegét. Ebből kiderült, hogy a cég 140 millió forint befektetett eszközt és 170 millió forint kötelezettséget tartott nyilván mérlegében tavaly végén, és ezen túl még 300 millió forintnyi pénzeszközt. Ez utóbbi lényegében a cég adózott nyeresége volt, ami az “egyéb bevétel” soron keletkezett 314 millió forint eredménye volt (kiadásai alig voltak a cégnek). Hogy miből volt Balog Ádám papíron üzletviteli tanácsadással foglalkozó cégének ekkora bevétele, miközben kiadása lényegében nem volt, az sajnos nem derül ki a cég döbbenetesen rövid, mindössze kétoldalas kiegészítő mellékletéből sem.

A Promid Invest befektetett eszközei, tehát lényegében az MKB-beli tulajdonrész ráadásul tavaly év végén is jóval többet ért 140 millió forintnál. A Bankonzult Finance és az annak tulajdonában álló Graha Zrt. ugyanis kevés híján négymilliárd forinton tartották nyilván az MKB Bank-beli részesedésüket, márpedig ezek egyharmadát birtokolta Balog cége. Balog Ádám vagyonszerzése mindenesetre nagy eséllyel örök rejtély marad.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz balog ádám MKB mkb bank promid invest szemerey tamás Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.