Egyelőre elég nehezen elképzelhető jövőt jósol a UBS globális pénzügyi szolgáltató egyik nemrég megjelent elemzése. Ebben nem kevesebbet állítanak, mint hogy 2030-ra annyit fejlődik a robotika és a logisztika, hogy az esetek többségében egyértelműen olcsóbb lesz bármilyen ételt házhoz szállíttatni, mint otthon megfőzni.
Az előrejelzés abból indul ki, hogy a mobiltelefonos alkalmazások használata az ételrendelésben nagyon gyorsan terjed, különösen a fiatalabb generációknál, akik 12 év múlva már az éttermek virtuális törzsvendégei lesznek. A becslés szerint 2030 körül a vendéglátóipar világpiacán az online rendelésre kiszállított ételek 10 százalékos piaci részesedést érhetnek el, ami évi 350 milliárd dollárt jelent.
Az ételek elkészítésének költségét alaposan csökkentheti a robotok alkalmazása. Ezek ma még főleg csak az előkészítésben vesznek részt, és ott is csak elvétve, a tanulmány készítői szerint azonban hamarosan komplett feladatokat is képesek lesznek ellátni, és alkalmazásuk mindennapos lesz.
Ennek következtében elszaporodhatnak az olyan konyhák, amelyek csak robotokkal és kizárólag megrendelésre dolgoznak, vagyis nincs hagyományos értelemben vett éttermi szolgáltatásuk. A tanulmánynak ez a része azért is érdekes, mert hasonló folyamat részben már Magyarországon is lezajlott. Sok olyan konyha alakult az utóbbi években, amely kizárólag ebédkiszállításra dolgozik, és ezek részben tényleg piacot tudtak rabolni a hagyományos menza típusú ebédlőktől.
A folyamat másik mozgatórugója a logisztika fejlődése, amelynek hatására egyre olcsóbbá válhat a kiszállítás. A UBS itt elsősorban a drónokra gondol, ami azért érdekes, mert ez a technológia egyelőre a szabályozási nehézségek miatt még egy helyben toporog, nem tud elterjedni.
A UBS jelenleg 19,2 angol fontra, azaz 7 ezer forintra teszi egy átlagos nyugat-európai ételrendelés költségét, a szakosodott, éttermi rész nélküli konyhák azonban a számítások szerint ugyanezt 13,9 fontból, azaz 5100 forintból is ki tudják majd hozni.
A teljes automatizálás és a drónokkal való kiszállítás már 11 fontra, vagyis 4 ezer forintra csökkenti a költséget, miközben egy átlagos otthoni főzéshez 2200 forintnak megfelelő alapanyag költséget feltételeznek a UBS-nél.
A kiszállítás pedig végső soron úgy lesz olcsóbb az otthoni főzésnél, hogy utóbbinál a rezsit és a felhasznált időt is beárazzák, mert így már az otthoni ételkészítés is összességében 7 ezer forintba kerül.
Az összegek persze eleve vitára adhatnak okot, de főleg a felmérésnek az az eleme, amely az otthon főző családtag idejének árát is költségnek számolja, hiszen ez leginkább csak akkor életszerű, ha az illető egyébként pénzkereső tevékenységet folytatna, vagy például egy háztartási alkalmazottal főzetné az ételt.
Akik szeretnek otthon főzni, azoknak mindez elég sötéten és utópisztikusan hangzik, ám a felmérés értékelésében a nyugati sajtó, például a brit Telegraph odáig megy, hogy az otthoni főzés visszaszorulása végső soron az épületek tervezését is átalakíthatja, mert a konyhának sokkal kisebb szerep és méret juthat a jövőben.
A világ első olyan étterme, amelyben teljes egészében robot készíti a hamburgereket, szerdán nyílik San Franciscóban. A vendégek applikáción keresztül válogathatnak az összetevők közül, és egy hamburger 6 dollárba, azaz 1700 forintba fog kerülni (ami az Egyesült Államokban nem számít drágának).
Élet
Fontos