Hírlevél feliratkozás
Szentkirályi Balázs
2018. június 23. 07:24 Podcast

Süt a kormányról, hogy a költségvetést a belügyének tartja, mindenki más azonnal tűnjön el

Ha a kormány minimális mértékben törekedne arra, hogy a kutatók és a társadalom felé bizalmat építsen, akkor most visszavonná az MTA költségvetésének átcsoportosítására vonatkozó javaslatát – mondja a Költségvetési Felelősség Intézet Budapest ügyvezetője, Romhányi Balázs. 

A megállapodás most nem is kellene sürgős legyen, hiszen nem arról folyik a vita, hogy az MTA jövőre több vagy kevesebb pénzt kaphasson. Ebben az esetben tényleg gyorsan le kellene zárni a vitát, mint minden a jövő évi költségvetési egyenleget érintő kérdés esetén, hiszen az Országgyűlés hamarosan szavazni fog a törvénytervről. Az MTA esetében viszont nem a jövő évi egyenleget, hanem a szétosztás felügyeletét érintő vita zajlik. Ezt bőven ráérne egy őszi költségvetési módosítóval rendezni. Felmerül a gyanú, hogy a cél pusztán a bizalom rombolása lehet. Süt a kormányról az az üzenet, hogy a költségvetés a kormány belügye, mindenki más azonnal tűnjön el belőle, mondja Romhányi. Az akadémia kutatóhálózata egyébként ténylegesen hasznára válhatna a kormányzatnak, például, ha egy csomó szakpolitikai intézkedés objektív mérésekkel is alátámasztható lenne. De az elmúlt ciklusokban a kormányzat részéről nem sűrűn merült fel ilyesféle munkára és alaposságra az igény.

Ahhoz, hogy a külső egyensúly a következő években ne kerüljön veszélybe, szigorúbb költségvetésre lenne szükség, a növekedési előrejelzések túlságosan optimisták. A jegybank láthatóan ragaszkodik az alacsony kamatszinthez, ezzel viszont a saját hitelességét rombolhatja, ha egy nagyobb külső sokk esetén azonnali és nagymértékű kamatemelésre kényszerül majd.

A költségvetés tervezése és megvalósítása továbbra is átláthatatlan, miközben legalább 20 ezer milliárd forint elköltéséről van szó.

Ezekkel a belső procedúrákkal egy új bank működési engedélyt a pénzügyi felügyelettől biztosan nem kapna.

Az adórendszer egyszerűsítése tényleg elindult, a gond az, hogy nem látszanak azok a koherens elvek, amik alapján a döntések megszületnek. G7 podcast.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Podcast költségvetés 2019 MTA Romhányi Balázs Olvasson tovább a kategóriában

Podcast

Stubnya Bence
2024. október 5. 05:00 Podcast

Nagyrészt kidobott közpénz a külföldi beruházások állami támogatása

Miért kritizálta Matolcsy György a kormányt azzal, hogy túl sok állami forrást fordít a külföldi működőtőke bevonásra és újraiparosításra? A G7 Podcastban Medve-Bálint Gergővel, a téma kutatójával beszéltük át.

Bucsky Péter
2024. szeptember 22. 05:09 Podcast

Hamarosan kiderülhet, kik tettek ezermilliárdokat a NER vagyonlerakóiba

Az EU szerint a hatóságokon túl civilek és újságírók számára is megismerhetővé kell tenni a magántőkealapokban lévő vagyon tényleges tulajdonosait.

László Pál
2024. augusztus 24. 14:21 Podcast, Támogatói tartalom

Az ár- és divatérzékeny magyar vásárlók imádják a használt ruhát és az ultra fast fashiont is

Az ultra fast fashion az elmúlt években ötszörösen vagy még nagyobb mértékben nőtte túl a divatipar többi részét.

Fontos

Stubnya Bence
2024. október 16. 17:02 Élet, Közélet

A kormány szerint sokat drágultak a lakások, ezért intézkedik, hogy még többet dráguljanak

Lakásprogramot hirdet a fiataloknak a kormány, de félő, hogy ez ugyanúgy hozzájárul az ingatlanok drágulásához, mint korábban a csok és a babaváró.

Torontáli Zoltán
2024. október 16. 10:50 Adat, Világ

Az e-autósok harmada visszatért a benzines vagy dízelautóhoz Németországban

Legalábbis azok közül, akik az idei első kilenc hónapban cserélték le a kocsijukat. A hosszabb távú kilátások ugyanakkor így sem rosszak.

Mészáros R. Tamás
2024. október 16. 04:59 Világ

Nem a kínai kölcsönök és kütyük döntik romba a demokráciát a világban

Kína valóban sok elnyomó rezsimet lát el pénzzel és megfigyelőrendszerekkel, de egyes kutatások szerint ez a nyugati világra ugyanúgy igaz.