Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2024. október 15. 11:37 Adat, Élet

Kijött a szám arról, hogy mennyire állt földbe a magyar napelemes piac

Közelíti az ezret a Napenergia Plusz Programban (NPP) befejezett fejlesztések száma – adta hírül az Energiaügyi Minisztérium.

Miért fontos ez? Lakossági szinten év eleje óta gyakorlatilag már csak az állami támogatásos NPP az egyetlen olyan lehetőség, amellyel még megérheti napelemet rakni a tetőre, így annak számai a teljes piac alakulására is mérvadóak.

Számokban: 2023 végén a háztartási napelemek száma 256,5 ezer volt, ez idén szeptember végére 283,6 ezerre nőtt. Az idei növekedés így 27,1 ezer. Mivel ebből csak majdnem ezer tartozik az NPP-hez, és a programon kívül elenyésző lehet a friss megrendelések száma, 26 ezer lehet a tavalyról átnyúló projektek kivitelezése.

  • 2023-ban még 84,9 ezer, 2022-ben 37,1 ezer, 2021-ben pedig 46,4 ezer új napelemes rendszert telepítettek Magyarországon.

Felülnézet: a kormány 2024-től az új telepítésekre megváltoztatta az elszámolási szabályokat, azok sokkal kedvezőtlenebb lettek a lakosság szemszögéből nézve. A februárban indított NPP ezt enyhíti, nélküle valószínűleg nem is nagyon lenne friss megrendelés a piacon.

  • A régebbről átnyúló kivitelezések kifutásával azonban hamarosan csak az NPP marad, amelytől a minisztérium azt várja, hogy akár 25 ezer fölé is emelkedhet a következő pár évben a telepítések száma. Ám ha más program nem indul, akkor lényegében ennyi lesz a lakossági megrendelés a piacon, ami a korábbi évekhez képest drasztikus esés.

Alulnézet: a minisztérium közleménye szerint a háztartások átlagosan 4,1 millió forint támogatást kapnak. Amint azt korábban bemutattuk, ehhez körülbelül 2 millió forint önerőt kell még tenni, de így is csak havi 10-15 ezer forinttal csökkenthető a villanyszámla, amíg az akkumulátorok tönkre nem mennek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkCsak akkor maradna értelme a napelemnek Magyarországon, ha a rezsicsökkentést feladnánkHa nem változik az átvételi és az eladási ár, akkor a magyar lakosság elfordulhat a hosszú távon akár zölddé is tehető villamos energiától, és marad a gáz dominanciája.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTöbb mint 10 ezer forinttal csökkentheti a villanyszámlát az állami támogatású napelemes programA Napenergia Plusz Program sokkal jobb, mint a semmi, nélküle földbe állt volna a piac, de ha utánaszámolunk, nem sokaknak éri meg.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Élet megújuló energia napelem Napenergia Plusz Program támogatás Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Jandó Zoltán
2024. október 15. 13:36 Adat, Élet

Nagyon látványosan felülteljesít a magyar futballválogatott

A keret értékéhez képest rendkívül jó eredményeket ér el a magyar csapat, így sok erősebbnek tartott válogatottat előz meg a világranglistán.

Jandó Zoltán
2024. október 14. 15:17 Adat, Közélet

Senkinek nem kellett az ötmilliárdos tihanyi ingatlan

Az aukció három napja alatt egyetlen licit sem érkezett a közel 40 ezer négyzetméteres, 5,2 milliárdért kínált tihanyi ingatlanra.

Jandó Zoltán
2024. október 14. 11:16 Adat, Élet

Elbukott a fociakadémia, árverezik a közpénzből épített öltözőt

Húszmilliós uniós támogatás és több mint százmilliónyi tao sem volt elég a túléléshez, most az öltöző eladásával fizetnék vissza a tartozásokat.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. október 14. 05:25 Közélet

Szakmai egyeztetés itthon: címet cserélt, a javaslatokat ignorálta a minisztérium

A szakmabeliek részletes visszajelzést adtak a minisztérium anyagára. A minisztérium meghallotta a kritikát: stratégia helyett koncepció lett az anyag címe.

Koczóh Levente András
2024. október 12. 05:23 Élet

Ez van az ingyenes padlásfödém-szigetelés ajánlatok mögött

Nem átverés az ingyenes vagy majdnem ingyenes ajánlat, de érdemes megérteni a dolog hátterét is - hívja fel írásában a figyelmet a Green Policy Center szakértője.

Al-Hilal István
2024. október 11. 04:41 Pénz

Hogyan lehet befektetni egészségügyi cégekbe, hogy az ne legyen dupla vagy semmi játék?

A tudományos eredmények előrejelzése helyett a megbízható alapokkal rendelkező minőségi vállalkozások azonosítás lehet a nyerő megközelítés.