Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2024. augusztus 15. 13:57 Adat, Élet

Most élesben látjuk, mennyivel gyorsabban melegszik fel Magyarország a világátlagnál

Csütörtökön a hőség miatt négy vármegyében van hármas fokozatú figyelmeztetés érvényben, a HungaroMet előrejelzése szerint ugyanakkor péntektől még további két vármegyére terjed majd ki a forróság.

  • A múlt vasárnaptól élő hőségriasztást szerdán emelte harmadfokúra az országos tisztifőorvos, amelyet egyben vasárnapig meg is hosszabbított.
  • Megdőlt a napi melegrekord kedden, Kelebián 40,7 Celsius-fokot mértek, ami csaknem egy fokkal magasabb az előző rekordnál, amit 1946-ban jegyeztek fel Kaposváron – derült ki a HungaroMet keddi Facebook-posztjából.

Előzmények: ha vasárnaptól nem hosszabbítanak, nyolcnapos lesz ez a hőhullám, tehát jóval rövidebb, mint a júliusi, ami a leghosszabb és legintenzívebb magyarországi hőhullám volt a Másfélfok.hu elemzése szerint.

  • Július volt időjárása alapján az elmúlt 154 év legszélsőségesebb hónapja a HungaroMet frissen közölt tanulmánya szerint, amely szerint ez a hónap egyszerre volt az eddigi legmelegebb, miközben extrém száraz is volt.

Tágabb kontextus: a hőség miatt az ország jelentős részén aszály van, ami súlyos károkat okoz a mezőgazdaságnak. Többek között például: 

  • kényszerhalászatot kellett elrendelni a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. balatonföldvári tóegységében, mert a tó vízszintje kritikus szintre csökkent.
  • A Homokhátság szántóin a tavaszi vetésű kultúrák termésének legalább a felét elvitte az aszály – írta kedden a Baon.hu. Az állattenyésztésben is nagy a baj Bács-Kiskun vármegyében, a lucerna- és a gyepterületek kiégtek, írja a Hiros.hu.
  • Az extrém időjárás miatt rossz minőségű lett az idei búzatermés a Gabonaszövetség szerint. Szeptemberben jön a két számjegyű lisztáremelés, írta a Világgazdaság.

Felülnézet: a szélsőséges időjárási jelenségek gyakoribbá válásának oka a globális felmelegedés, de a változás azért is tűnhet jelentősnek, mert a Kárpát-medence gyorsabban melegszik a globális átlagnál.

  • Magyarországon az idei első hét hónap hőmérsékleti átlaga több mint 4,4 fokkal volt magasabb az iparosodás előtti 1871–1900-as átlaghoz képest a HungaroMet tanulmánya szerint.
  • A globális átlaghőmérséklet az EU klímakutató intézete, a Copernicus jelentése szerint 2023 júliusa és 2024 június között 1,64 fokkal haladta meg az 1850 és 1900 közti átlagot.

Mi várható? Szélsőségesebb és melegebb időjárásra lehet számítani. A júliust megelőző 13 hónap mindegyike megdöntötte az adott hónap korábbi globális melegrekordját, a július pedig a második valaha mért legmelegebb július volt a Copernicus gyűjtése alapján

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSosem volt még ilyen durva hőhullám MagyarországonVolt már az előzőnél melegebb hét Magyarországon, de csak egyszer, 2007-ben, akkor pedig tíz nap után enyhült a kánikula. A mostani hőhullám hosszúsága és intenzítása is rekordot dönthet.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Élet átlaghőmérséklet globális felmelegedés hőhullám hőmérséklet hőség meleg Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Torontáli Zoltán
2024. szeptember 17. 12:31 Adat

Még mindig dobogós Magyarország az öngyilkosságok számában az EU-n belül

A harmadik legrosszabb helyen áll Magyarország a lakosságarányos öngyilkossági mutatóban a napokban közzétett 2021-es adatok alapján.

Jandó Zoltán
2024. szeptember 16. 16:18 Adat

Az EU egyik leginkább vízfejű gazdasága a magyar

Majdnem negyedével lenne alacsonyabb Magyarországon az egy főre jutó GDP Budapest nélkül.

Jandó Zoltán
2024. szeptember 16. 09:53 Adat, Élet

Vannak olyan országrészek, ahol több eső esett egy nap alatt, mint a megelőző három hónapban

Az ország nagy részén 24 óra alatt több csapadék hullott, mint a megelőző 30 napban, de voltak olyan mérőpontok, ahol az előző háromhavi mennyiséget is túlszárnyalta.

Fontos

Mészáros R. Tamás
2024. szeptember 16. 05:27 Világ

Európa legelmaradottabb vidéke lett a magyar kifektetés fő célpontja

A magyar külpolitika által megcélzott nyugat-balkáni országok évtizedek óta alig közelednek Európához, ami kérdéseket vet fel a megtérüléssel kapcsolatban.

Gajda Mihály
2024. szeptember 15. 19:15 Pénz, Vállalat

Európai üzemek zárnak be, romlanak a kilátások az olajiparban

Az év eleji optimizmus után az olajipar komoly nehézségekkel küzd a globális gazdasági problémák miatt, Európában pedig különösen borúsak a kilátások.

Torontáli Zoltán
2024. szeptember 15. 05:42 Élet, Vállalat

Tarthatatlan a helyzet a palackvisszaváltó automatáknál, lépnek a boltok

Sok pénzbe fog kerülni, de elkezdik kiköltöztetni a visszaváltó automatákat az eladótérből, már amennyiben tudják.