Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2024. július 26. 13:04 Adat, Közélet

Fontosak vagyunk Ukrajnának, de messze nem a legfontosabbak

Megpendítette a kormányinfón Gulyás Gergely, hogy Magyarország fontos kereskedelmi partnere Ukrajnának, de hozzátette, hogy a Lukoil olajszállítmányainak kijevi blokádja kapcsán kialakult – egymást zsarolással vádoló – vitában nem fogjuk ezt a kártyát kijátszani.

  • Kiemelte a miniszterelnökséget vezető miniszter a magyar áram- és üzemanyagexportot, ám a Magyarországról történő kivitelben számos további tényező is nagy súllyal szerepel.

Háttér: Kijevben az orosz Lukoil Szlovákia és Magyarország felé történő kőolajtranzitjának leállítása mellett döntöttek. Ennek nyomán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter már bejelentette, hogy Magyarország tovább vétózza az Ukrajna támogatásával kapcsolatos kifizetéseket az Európai Békekeretből. Az orosz kőolajat más szerepelők azonban továbbra is szállíthatják Ukrajnán keresztül.

Számokban: 2024 első négy hónapjában 290 milliárd forint értékű áru érkezett Magyarországról Ukrajnába, ami a teljes kivitel értékének csak másfél százalékát tette ki. Ennek több mint negyedét, 75 milliárd forintot az úgynevezett ásványi termékek tették ki, ebbe a körbe tartoznak a finomított üzemanyagok és az elektromos energia is. Emellett jelentős a gépek exportja is.

  • Az ukrán export jelentős az ásványi termékeknél, a kategóriához tartozó kivitel 14 százaléka irányult az országba, míg a többi termékkategóriában jellemzően a másfél százalékos átlag körül alakult az Ukrajnába irányuló szállítások értéke a teljes forgalomhoz képest.
  • Magyarország Lengyelország és Németország után Ukrajna harmadik legfontosabb külkereskedelmi partnere volt tavaly az uniós tagállamok közül, ám a magyar kivitel értéke az Európai Unióból érkező teljes export volumenének mindössze nyolc százalékát tette ki, míg annak közel egyharmada Lengyelországból érkezett.

Mi várható? Gulyás Gergely ma az üzemanyaghiány lehetőségét is felvetette, az adatok tükrében pedig jól látszik, hogy a külkereskedelmi kapcsolatok  befagyásával a magyar energiaszektornak is lenne veszítenivalója.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA Lukoil-blokád csak újabb ürügy az ukrajnai magyar vétóra, meddig mehet ez?A fegyverszállításokat ugyan nem tudja blokkolni Magyarország, de a támogatások kifizetését igen, és minden jel szerint meg is teszi, amíg lehet.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMagyar olajellátás: „ha Al Caponéval üzletelsz, legyen B-terved”Nagyobb a füstje, mint a lángja a Lukoil-ügynek: nem valószínű, hogy az orosz olajipari cég ukrajnai szankcionálása komoly gondokat okozna a hazai energiaellátásban.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Közélet blokád kormányinfó külkereskedelem orosz-ukrán háború Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Stubnya Bence Bucsky Péter
2024. október 21. 10:52 Adat, Élet

Visszaszorulóban van Magyarországon az éjszakai munka

A 2019-es 11,2 százalékról az idei év közepéig 8,8 százalékra csökkent az éjjel vagy este rendszeresen dolgozók aránya itthon.

Torontáli Zoltán
2024. október 16. 10:50 Adat, Világ

Az e-autósok harmada visszatért a benzines vagy dízelautóhoz Németországban

Legalábbis azok közül, akik az idei első kilenc hónapban cserélték le a kocsijukat. A hosszabb távú kilátások ugyanakkor így sem rosszak.

Jandó Zoltán
2024. október 15. 13:36 Adat, Élet

Nagyon látványosan felülteljesít a magyar futballválogatott

A keret értékéhez képest rendkívül jó eredményeket ér el a magyar csapat, így sok erősebbnek tartott válogatottat előz meg a világranglistán.

Fontos

Avatar
2024. október 21. 15:53 Pénz

Ki törhet be a két óriás mellé az elhízás elleni készítmények piacára?

Az Eli Lilly és a Novo Nordisk pozíciója aligha van veszélyben, az utánuk következő helyezések sorsa az évtized második felében dőlhet el.

Stubnya Bence Torontáli Zoltán
2024. október 21. 05:40 Élet, Vállalat

Miért nem kerülnek utcára azok a magyar dolgozók, akiknek a munkáját átveszik a robotok?

Csökken a munkaerőhiány, de még mindig megvédi a dolgozókat az elbocsátástól. Sok cég akkor sem épít le, ha automatizál vagy romlanak a kilátásai.

Vermes Nikolett
2024. október 20. 05:27 Élet, Vállalat

A magyar piactér, amely nem akar versenyezni a Temuval, mégis sikeres

A Meska kézműves-design online piactér is érzi az óriások nyomását, de az alapító bízik abban, hogy az egyedi termékekre megmarad a kereslet.