Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2024. július 4. 17:21 Közélet, Vállalat

Tovább erősíti a német és izraeli orientációt az új magyar fegyvergyár

Csak két nappal az alapkőletétel előtt értesült róla a helyi polgármester, hogy pár kilométerre a ferihegyi repülőtértől, Vecsés határában a német-izraeli hátterű Dynamite Nobel Defence (DND) fegyvergyárat épít – derül ki a HVG360 cikkéből.

  • A gyárban első körben többek között páncéltörő gránátvetők vetőcsövét fogják gyártani, de az alapkőletételen elhangzottak alapján a későbbiekben másfajta fegyverek is készülhetnek itt.
  • A DND kutatás-fejlesztést is hoz Magyarországra, a tervek szerint Kaposváron drónokat fejlesztenek majd.

Alulnézet: az eredeti tervek szerint a DND üzeme nem Vecsésen, hanem Kiskunfélegyházán épült volna fel. 

  • Sok helyi nem örül a beruházásnak a HVG cikke szerint, az ügyben az önkormányzat közleményt tett közzé, amelyben azt ígérik, tájékoztatást kérnek a cégtől, „hogy mielőbb tisztázni tudjuk a lakosság részéről felmerülő kérdéseket”.

Miért fontos ez? A helyi politikai vonatkozások mellett a vecsési beruházás azért is érdekes, mert a magyar haderőfejlesztésben a német és az izraeli együttműködések is fontosak. 

  • A német hadiipar legjelentősebb magyarországi szereplője a Rheinmetall, de szintén fontos partner az Airbus és a Krauss–Maffei Wegmann a 444.hu cikke szerint. Izraeltől pedig többek között digitális rádiókat, hírközlő rendszereket és páncéltörő rakétákat szerez be a magyar honvédség.

Felülnézet: a Magyar Honvédség fejlesztése az utóbbi években a kormány egyik kiemelt projektjévé vált. Magyarország 2018 óta növeli a hadi kiadásait, ebből a pénzből egyrészt jelentős fegyverbeszerzések valósulnak meg, másrészt a hazai hadiipar fejlesztésébe is sok közpénz áramlik.

  • A magyar hadi kiadások GDP-arányosan idén haladhatják meg először a NATO-kritériumnak számító két százalékot. Ez a növekedés ellenére valamivel a régiós átlag alatt van, mivel a környékbeli országok is növelik a hadi kiadásaikat.

Tágabb kontextus: a német Rheinmetal tavaly Zalaegerszegen nyitott üzemet, ahol Lynx típusú páncélozott harcjárműveket gyártanak majd; Kaposváron török licenc alapján Gidrán nevű páncélozott járműveket építenek; Nyírteleken radargyártó üzem, Várpalotán lőszergyár épül.

  • Emellett hazai vállalatok Kiskunfélegyházán kézi lőfegyvereket; Gyulán helikopter-alkatrészeket gyártanak az Airbusszal koprodukcióban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkDübörög a magyar fegyverkezés, de mire elég ez Közép-Európában?A kiemelt régiós szerepről szóló elképzeléseket árnyalja, hogy a lengyel, a román és a cseh haderő még erősebb tempóban fejlődik.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Vállalat dnd fegyvergyártás hadiipar Vecsés Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Váczi István
2024. október 4. 11:43 Közélet

A minimálbért már euróban számolja Orbán Viktor, de mi lesz közben a forinttal?

Ha komolyan vesszük a miniszterelnök szavait és a minimálbér szintjére kitűzött célt, abból 450 forintos euróárfolyam adódik hároméves távlatban.

Bucsky Péter
2024. október 4. 05:22 Közélet

Kétséges a megtérülése, mégis egyre csak nő a külföldi egyetemisták ösztöndíjkerete

Évi tízmilliárdokat költ arra a kormány, hogy fejlődő országokból Magyarországra hozzon egyetemistákat, de végzés után nem ösztönzi, hogy itt is helyezkedjenek el.

Stubnya Bence
2024. október 3. 14:55 Közélet

Szélsőségesen egyenlőtlennek látják az egészségügyi rendszert a magyarok

Globálisan átlagosan körülbelül ugyanannyian látják egyenlőtlennek a saját országuk egészségügyi rendszerét, ahányan egyenlőnek, utóbbi véleményt viszont csak a magyarok hatoda osztja.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. október 3. 10:59 Közélet, Pénz

A bankok azonnal elkezdték áthárítani az új adót, amit a nyakukba kaptak

A devizaváltásra vonatkozó illeték a jegybank szerint nem fogja úgy emelni az inflációt, ahogy a tranzakciós illeték emelése. Kérdés, hogy mit lép a Revolut, a Wise és a hasonló, határokon átnyúló fintech szereplők.

Jandó Zoltán
2024. október 3. 04:42 Adat, Élet

Adóparadicsom a focisták számára Magyarország

Még Monacónál is kedvezőbb adózási feltételeket teremtett a kormány a hazai futballban. Ennek is köszönhetően versenyezhet a Fradi már nyugat-európai klubokkal is játékosokért.

Torontáli Zoltán
2024. október 2. 14:32 Közélet, Vállalat

Már a sokkok nélküli, lassított kimúlás lehet a fő cél a Dunaferr történetében

A vasmű egyre fogyó maradékába továbbra sem sikerül életet lehelni, a kormány a társadalmi-politikai veszteség minimalizálására törekedhet.