Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2024. június 24. 14:01 Közélet

Egy pincében végzi be a rendszerváltás legnagyobb pártja, megvehető a neve és logója

Érdekes árverés jelent meg a közelmúltban az elektronikus értékesítési rendszer felületén. Egy felszámolás keretében most bárki megvásárolhatja az MDF védjegyet. A licit július elején indul, a kikiáltási ár pedig rendkívül alacsony.

Erre lehet licitálni

Mi történt? Árverésen értékesítik a felszámolás alá került Jólét és Szabadság Demokrata Közösség (JESZ) tulajdonában álló MDF-védjegyet. Ha valaki licitálna rá, akkor ezt már 80 ezer forinttal megteheti, ennyiről indul ugyanis az árverés.

  • A felszámoló cég kis értékű ingóságként hivatkozik a védjegyre, aminek birtoklása a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának dokumentációja szerint a szebb napokat megélt párt nevének és logójának használatára is feljogosít.

Előzmények: az MDF közel 25 százalékos eredménnyel és a mandátumok 42 százalékát megszerezve nyerte meg a rendszerváltás utáni első szabad országgyűlési választást, támogatottsága azonban ezt követően fokozatosan elolvadt.

  • A párt 1998-tól többnyire a Fidesz segítségével jutott parlamentbe, de érdemi szavazóbázis nem igazán látszott mögötte. 2006-ban ugyan még önállóan is elérte az 5 százalékos küszöböt, 2010-re azonban az MDF teljesen elveszítette bázisát.
  • A 2010-es bukás után a párt arculatot és nevet váltott, ekkor keresztelték át Jólét és Szabadság Demokrata Közösségre. A JESZ egyetlen parlamenti választáson indult, ahol a szavazatok mindössze 0,2 százalékét kapta.
  • A pártról sokat elárul, hogy 2021 óta egy ferencvárosi társasház pincéjéből működik. Egész pontosan csak működött, tavaly júliusban ugyanis az időközben egyesületté alakuló szervezet felszámolás alá került. Ennek keretében hirdették most meg a JESZ tulajdonában álló MDF védjegyet.

Mi várható? A pályázatot múlt pénteken hirdették meg, jelenleg a jelentkezési fázis zajlik, a licitálás július 5-én indulhat, és maga az árverés július 20-án zárul.

  • Az ilyen vagyontárgyak esetében az eljárások gyakran eredménytelenül zárulnak, nem lenne meglepő, ha most is ez történne, igaz, a rendkívül alacsony minimálár miatt nem elképzelhetetlen, hogy lesz jelentkező.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMítoszok alapján beszélünk a rendszerváltásról és az ország felzárkózási esélyeiről isOlyan feszültség van a nemzeti tőke helyzetbe hozása és a világgazdasági szintlépés között, amibe korszakokon átívelően törik bele a magyar elitek bicskája. Gerőcs Tamás a G7 Podcast vendége.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÍgy emelkedett fel Orbán Viktor a rendszerváltás előttKorabeli újságcikkek alapján Orbán mára korántsem fordult ki magából annyira, mint elterjedt. Kockázatvállaló képessége és pragmatizmusa már akkor megkülönböztette riválisaitól.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgy film, amelyből mindennél jobban megértheted a 90-es évek elejétMa is nagyon üt Schiffer Pál videotonos filmtrilógiája, amely kegyetlenül élesen mutatja be a rendszerváltás utáni évek hétköznapi valóságát.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet magyar demokrata fórum mdf rendszerváltás választások Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Mészáros R. Tamás
2024. szeptember 25. 04:39 Közélet

Saját farkába harap a magyar modell, ennek tünete, hogy nem fogyasztunk

A rövid távú okok mellett a kormány hosszú ideje követett gazdaságpolitikai irányvonala is erősen közrejátszik abban, hogy nem költünk többet.

Stubnya Bence
2024. szeptember 24. 05:02 Közélet, Vállalat

„Egyszerű matematikai kérdéssé” válhat félmillió magyar jövő évi béremelése

A garantált bérminimum marad, de túl sokat nem nőhet, ha 2027-re a rendszeres átlagkereset 50 százalékára szeretnék növelni a legalacsonyabb béreket.

Jandó Zoltán
2024. szeptember 23. 16:41 Közélet, Pénz

Megújulhat a reptérre vezető út, jöhet az olimpia

Két év múlva kezdődhet a ferihegyi repülőtérre vezető út felújítása. A projekt felpörgetése valószínűleg nem teljesen független az újból előkerülő olimpiarendezési elképzelésektől.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. szeptember 26. 17:21 Adat

A jól keresők már megtakarítanak, a rosszul keresők még alig tértek magukhoz az inflációs sokkból

A magyar társadalom legjobban kereső ötödének reáljövedelme több mint 20 százalékkal nőtt 2021 elejéhez képest, miközben a legrosszabbul kereső 40 százaléké csak valamivel több, mint 10 százalékkal.

Hajdu Miklós
2024. szeptember 26. 12:42 Vállalat

A német és az olasz kormány is halasztaná a belsőégésű motorok tiltását, az egyik legnagyobb gyártó szerint ez szürreális ötlet

Az autógyártók mellé állt két európai kormány is a környezetvédelmi normák lazításának ügyében, Carlos Tavares, a Stellantis-csoport vezetője szerint viszont ismert volt a határidő, és most eljött a verseny ideje.

Jandó Zoltán
2024. szeptember 26. 04:51 Adat, Vállalat

Kubatov Gábor elbüszkélkedett azzal, hogyan fojtogatja a rengeteg pénz a magyar focit

A Ferencváros ma már annyit fizet játékosainak, hogy a focistáknak anyagi szempontból az öt legfontosabb európai liga közé tartozó francia élvonal sem vonzó.