Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2018. június 10. 15:08 Élet, Pénz

Kiszámoltuk, kinek mennyi az esélye a vb-győzelemre

Brazília a jövő csütörtökön kezdődő világbajnokság legnagyobb favoritja. Legalábbis a fogadóirodák szerint, amelyek közül egy-két kivételtől eltekintve mindegyik a brazilok sikere esetén fizetné a legkevesebbet.

Összesen 22 fogadóiroda oddsait néztük át, és az ezek alapján végzett számításaink szerint annak a valószínűsége, hogy a brazilok nyernek, egy hajszállal több mint 18 százalék. Nincsenek azonban sokkal lemaradva a németek, és 10 százalék feletti győzelmi eséllyel vágnak neki a vb-nek a franciák és a spanyolok is.

Az oddsok elég jó közelítéssel mutatják az általános vélekedést a világbajnokság kimeneteléről, hiszen az irodák a beérkező fogadások fényében változtatják őket. Ráadásul a számok könnyen átválthatóak valószínűségre. Az egyetlen dolog, ami az átszámítást megzavarhatja, hogy a bukmékerek is szeretnek nyerni a fogadásokon. Emiatt ugyanis az összes lehetséges kimenetel oddsokból számolt együttes valószínűsége általában több mint 100 százalék*A bukmékerek úgy adják meg az oddsokat, hogy ne kelljen az összes befolyó pénzt kifizetniük. Ha például egy eseményeknek két kimenetele lehet, és ezek közül az egyiknek 80, a másiknak 20 százalék a valószínűsége, akkor az előbbire 1,25-szörös, az utóbbira 5-szörös pénzt kellene fizetni. A valós oddsok azonban ez alatt lesznek, mondjuk 1,2 és 4,5. Az ezekből visszaszámolt valószínűségek viszont már magasabbak, 83,3 és 22,2, összesen 105,5 százalék.. Ezt a hatást azonban ki lehet szűrni, amit mi is megtettük, és így jöttek ki az alábbi valószínűségek.

 

A legtöbbet egyébként egy szaúd-arábiai vagy panamai győzelemmel lehetne nyerni. Van olyan fogadóiroda, ahol ezeknek a válogatottaknak a sikere ötezerszeres pénzt fizet.

A brazil-német-spanyol-francia kvartetten kívül még az argentinoknak és a belgáknak adnak reális esélyt, annak a valószínűsége, hogy ebből a hat válogatottból nyer valamelyik, több mint 75 százalék. Az afrikai és ázsiai csapatokat viszont nem nagyon várják befutónak: mindössze 2,2 százalék a sansza, hogy ennek a két kontinensnek valamelyikéről kerül ki a végső győztes.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Pénz esélyesek foci vb Oroszország világbajnokság Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Fontos

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.