Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2024. január 26. 10:10 Vállalat

Csődben van, nem termel a Dunaferr cseh testvérvállalata

A Liberty Steel csoport által októberben megvásárolt Dunaferrel kapcsolatban az utóbbi hónapokban pozitív hírek láttak napvilágot, legutóbb, január 8-án az, hogy a vállalat újraindította hengerműveit, valamint a horganyzottlemezeket előállító galvanizáló sort.

Közben azonban a csoport csehországi érdekeltsége – amely a Liberty dunaújvárosi tulajdonszerzése előtti hónapokban hozzásegítette a magyar céget a termelés korlátozott fenntartásához – komoly bajba került: karácsony óta egyáltalán nem termel, és csődvédelem alatt próbálja újraszervezni a működését.

A Liberty ostravai érdekeltsége egy évi 3,6 millió tonna kibocsátásra képes komplex acélmű, de előbb az elszállt energiaárak, majd a kereslet gyengesége, az alacsony acélárak miatt régóta nem termel teljes kapacitással. Az acélgyártás alapját biztosító három nagyolvasztója (kohója) közül az utolsóként működőt októberben állította le. Ezt követően más egységek még működtek, de ezek is leálltak a december 22-én, amikor a dolgozókat szabadságra küldték.

Azóta folyamatosan a jövőbe tolódó dátumokat ír a cseh, illetve a nemzetközi sajtó azzal kapcsolatban, hogy mikor kezdhetik újra a munkát, de ez egyelőre továbbra sem történt meg. Legfőképpen azért, mert a kifizetetlen számlák miatt az acélmű energiaszolgáltatója megszüntette az ellátást, és csődöt jelentett. Egy ostravai bíróság december 21-én az acélművet is csődvédelem alá helyezte három hónapra, ami azt jelenti, hogy ebben az időszakban nem kell kifizetnie tartozását a beszállítói felé. Egyben egy csődgondnokot is kirendelt, hogy segítsen a társaság talpra állításában, működésének újjászervezésében.

Az ostravai acélmű teljes tartozásállománya mintegy kétmilliárd korona (31 milliárd forint), a cseh kormány jelenleg azon dolgozik, hogy ne okozzon csődhullámot a kisebb beszállítók körében a Liberty nem fizetése. Az acélműben és az energiaszolgáltatójánál egyébként mintegy hatezren dolgoznak.

Mindez nem feltétlenül jelent rosszat a Dunaferr közeljövője szempontjából, de jelzi, hogy milyen problémákkal küzd a Liberty-csoport, illetve általában a gyenge kereslettel szembesülő európai acélipar. Az olasz állam nemrég szánta el magát a tarantói acélmű államosítására, amelybe az ArcelorMittal csoport már nem akart több tőkét pumpálni. Ironikus módon egyébként 2019-ben pont azért kellett eladnia az ArcelorMittalnak az ostravai acélművet a Libertynek, mert megvásárolta a tarantói komplexumot.

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkDarabokban árulják az egyik legnagyobb magyar cégetGarázsok, lakóház, külterületi raktárépületek, kultúrház sport- és ipartelep, céges részesedések. Így zajlik a végkiárusítás a Dunaferrnél.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAcélipari óriás mentheti meg a DunaferrtAz ismert – de nem teljesen makulátlan hírű – acélipari megmentő 21 milliárd forintos ajánlattal vihette el az egyik legnagyobb magyar vállalatot.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat acél acélgyártás acélipar Csehország csőd csődvédelem Dunaferr Dunaújváros Liberty Steel Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Hajdu Miklós
2024. május 9. 13:33 Vállalat

A mostani miniválság mutatja, miért veszélyes az akkugyáraknak való kiszolgáltatottság

A hazai ipar és gazdaság erősen megérzi az akkumulátorok iránti kereslet mostani, enyhe gyengélkedését is, ami figyelmeztető jel a jövőre nézve.

Stubnya Bence
2024. május 8. 10:13 Közélet, Vállalat

Folytatódnak az áremelések, amik miatt megorrolt a bankokra és a telekomcégekre a jegybank

Átlagosan 28 százalékkal kerülnek többe idén a nagyobb bankoknál nyitható egyszerűbb számlák tavalyhoz képest.

Mészáros R. Tamás
2024. május 8. 05:43 Pénz, Vállalat

Az OTP-t is érintheti, hogy fogy a türelem az Oroszországban üzletelő európai bankokkal szemben

A Raiffeisen, az Unicredit és az OTP is hatalmas profitot csinál az orosz piacon – amit az európai szabályozók igyekeznek keményebb eszközökkel megvágni.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. május 10. 14:02 Közélet

Furcsa szimbóluma lesz a magyar-kínai közeledésnek a cseresznye és a marhasperma

Infrastrukturális beruházások előkészítése mellett a cseresznye és a szarvasmarhafélék örökítőanyagának kiviteléről is megállapodott a magyar kormányfő a kínai elnökkel.

Jandó Zoltán
2024. május 10. 10:14 Adat

Ötszázszor több tao-pénz jutott a felcsúti focinak, mint az országos átlag

Az egy lakosra jutó tao-támogatás Felcsúton meghaladta a 20 millió forintot.

Mészáros R. Tamás
2024. május 10. 05:20 Közélet, Világ

Magyarország üdvözli, az Európai Bizottság egyre inkább üldözi a kínai cégeket

Az európai politikai hangulat már egyértelműen a kínai kapcsolatok újragondolásának irányába mutat, miközben a magyar kormány a 2010-es években ragadt.