Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2023. december 22. 12:47 Közélet

Egy darabig még nem a kazah gáz lesz a meghatározó a magyar energiapiacon

Megkezdte a Mol a kazahsztáni Rozskovszkij-mezőn a gázkitermelést a héten, az első kútból napi 300 ezer köbméter gázt lehet a felszínre hozni. A tervek szerint jövőre négy további kút áll termelésbe, amellyel a mező termelése napi 1,5 millió köbméter gázra növekedhet, 2027 végéig 2,5 millió köbméteres naponkénti gázmennyiség kitermelése is lehetségessé válik.

Háttér: A próbatermelés másfél évtizedes előkészítési fázis után kezdődhetett meg, a nyugat-kazahsztáni Rozskovszkij gáz és kondenzátummezőt ugyanis még 2008-ban fedezték fel. A projektért az Ural Oil and Gas LLC felelős, amely felerészben a kazahsztáni KazMunayGas tulajdonában áll, a Mol részesedése 27,5 százalék, a fennmaradó 22,5 százalék a kínai FIOC-é.

  • Kínában dolgozzák fel a most kitermelt gázt a Chinarevskoye gázüzemben.

Számokban: A Molnak a termelés felfutásával mintegy százmillió köbméternyi gáz juthat évente Szijjártó Péter szerint. Összehasonlításképp: tavaly a vállalat Magyarországon 1,4 milliárd köbméter gázt termelt ki, míg a teljes vállalatcsoport 2,4 milliárd köbméter gázzal jelent meg a piacon 2022-ben. A teljes hazai gázfogyasztás átlagosan körülbelül 8,5-9 milliárd köbméter.

Tágabb kontextus: „Az a tény, hogy magyar tulajdon is van a Kazahsztánban kitermelendő földgázmezőben, a következő években szintén erősíti az energiabiztonságunkat” – mondta Szijjártó Péter novemberben Asztanában, Kazahsztán fővárosában. A magyar kormány fontos partnere a közép-ázsiai ország az energiaellátás tekintetében.

  • Rekordmennyiségű, nagyjából 630 ezer tonnányi kőolaj érkezik idén Magyarországra Kazahsztánból a kormány közlése szerint – ez valamivel a Magyarországon kitermelt mennyiség alatt marad, tavaly 890 ezer tonna kőolajat emeltek a felszínre a magyar olajkutak.

Mi várható? A kormány és a Mol mindeközben a magyarországi gázkitermelés élénkítésére is törekszik. Az országban összesen évi másfél milliárd köbméter gázt termelnek ki a kutak (amelyek túlnyomórészt a Molhoz tartoznak), ezt kétmilliárd köbméterre tervezi növelni a kormány, amivel kapcsolatban már idén is történtek gyakorlati előrelépések.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet energia földgáz gázkitermelés Mol Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Stubnya Bence
2024. május 16. 13:47 Adat, Közélet

Újra lesz pénzünk fogyasztani, de még mindig túl nagy a lyuk a költségvetésen

Ugyan több előrejelzés is kicsit borúsabban látja az idei növekedési kilátásokat, mint pár hónapja, de legalább reálbér-növekedésre és több fogyasztásra számítanak.

Jandó Zoltán
2024. május 16. 10:27 Adat, Közélet

Veresége ellenére pénzügyileg más ligában focizik a Fradi, mint a többi magyar csapat

A Fradi annyi pénzből gazdálkodik, hogy még a svájci és a belga bajnokságban is a gazdagabb csapatok közé tartozna, a Paks büdzséje viszont itthon is szerénynek számít.

Bucsky Péter
2024. május 14. 05:48 Adat, Közélet

Az egyházak finanszírozásában is megvan a kormányzati kétharmad

Az egyházak gazdálkodása az egyik legnehezebben átlátható terület Magyarországon, pedig túlnyomórészt adófizetői forrásokból működtetik intézményeiket.

Fontos

Stubnya Bence
2024. május 16. 16:16 Adat, Vállalat

Nem ért véget a magyar cégek szenvedése a tavalyi csődhullámmal

Korlátozott forgalomnövekedés, csökkenő árrés és az exportáló cégek szenvedése a kereslet hiánya miatt: ezek lesznek a legnagyobb idei céges kihívások.

Torontáli Zoltán Stubnya Bence
2024. május 16. 05:35 Élet, Világ

Így lehet magyar átlagnyugdíjból élni a spanyol tengerparton

Romantikus álom vagy nagyon is kivitelezhető valóság? Mekkora tőke és nyugdíj kell hozzá? Megkérdeztük azokat, akik már kint élnek, és azokat, akik segítenek a kiköltözőknek.

Al-Hilal István
2024. május 15. 19:01 Pénz

Teljes gőzzel haladnak az ázsiai gazdaságok, de odafigyelnek az egyensúlyra is

A nagy ázsiai gazdaságok óvatosan próbálják stabilizálni helyzetüket, miközben a belső egyensúlyhiány és a geopolitikai kockázatok továbbra is fennállnak.