Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2023. december 15. 19:07 Közélet

Azt próbálja ellehetetleníteni itthon a kormány, amit nagyüzemben művel külföldön

Sokféle formában igyekszik a magyar kormány politikai befolyást gyakorolni külföldön, akad példa többek között lobbitevékenységre, újságírók támogatására, politikai hirdetésekre és választási kampányba való beavatkozásra.

Miért fontos ez? A héten fogadta el az Országgyűlés a szuverenitásvédelminek nevezett törvényt, ami a külföldi támogatásban részesülő szereplők magyar közügyekbe való beavatkozását hivatott akadályozni – a törvénynek érvényt szerző hatóság politikusok mellett akár szerkesztőségek és civil szervezetek munkáját is vizsgálhatja majd.

  • Ugyanakkor a költségvetés terhére a kormány más országokban a közelmúltban is épp efféle tevékenységet fejtett ki, méghozzá olyan léptékben, hogy a külföldi sajtó is követi a magyar törekvéseket.

Például: az amerikai magyar követség és a Külügyi Intézet munkatársai arról kívánták meggyőzni a republikánus párt politikusait, hogy akadályozzák meg Joe Biden Ukrajnának tervezett segítségnyújtását. A próbálkozás nem előzmények nélküli, lobbisták és szervezetek is az Orbán-kormány példaértékűségét hirdetik a magyar állam pénzén az Egyesült Államokban.

  • Szerbiában vasárnap választás lesz, a kampány második legnagyobb Facebook-hirdetője a Fideszhez sok szálon kötődő Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ). Lázár János maga is biztatta a vajdaságiakat a mostani kormányuk támogatására, és munkatársai segítségét is felajánlotta a VMSZ-nek.
  • A lengyel választók körében bevándorlásellenes videókat terjesztett a Miniszterelnöki Kabinetiroda közvetlenül a választások előtt az ősszel. A Jog és Igazságosság jobboldali párt kampányát ráadásul a Fidesz tanácsadói segítették.
  • Szlovákiában Szijjártó Péter is részt vett a Szövetség párt kampányrendezvényein, ami miatt az ottani külügyminisztérium behívatta a magyar nagykövetet. A fentebb említett videókampányban továbbá a szlovák választóknak is volt részük.
  • Marine Le Pen hitelét a Financial Times értesülése szerint Orbán Viktor utasítására adta meg az MKB Bank, attól ugyanis a pénzintézet vezetése mellett még a bankot birtokló Mészáros Lőrinc is vonakodott. A szélsőjobboldali francia politikus a kölcsönt a tavalyi francia választások időszakában kapta, amikor kampányfinanszírozási nehézségekbe ütközött.
  • A jobboldali szlovén SDS körüli média működtetésében, sőt, a párt kampányában is döntő szerepe lett a 2010-es évek vége felé a Magyarországról, pontosabban a fideszes üzleti körökből érkező pénzeknek.

Mi várható? A kormánypolitikát az Egyesült Államokban népszerűsítő tevékenység lényegében már intézményi kereteket is öltött például Batthyány Lajos Alapítvány révén. Bizonyára lesz feladata a szervezetnek a közeljövőben, hiszen a következő amerikai elnökválasztás 2024 őszén lesz, és az egyik induló Donald Trump, aki mostanában elismerően nyilatkozik Orbán Viktorról.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgy sűrű napon a parlament alkotmányba véste a szuverenitásvédelmetMintegy fél évvel az önkormányzati választások előtt módosították a fővárosi választási rendszert is.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet kampány kampányfinanszírozás szuverenitás választási kampány Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Jandó Zoltán
2024. május 17. 10:45 Adat, Közélet

Megmutatjuk, hogyan gyűltek a NER-elit ezermilliárdjai

A nyolc leggazdagabb NER-üzletember együttes vagyona tíz évvel ezelőtt még 50 milliárd sem volt, most viszont már a 2000 milliárd forintot is jóval meghaladja.

Stubnya Bence
2024. május 16. 13:47 Adat, Közélet

Újra lesz pénzünk fogyasztani, de még mindig túl nagy a lyuk a költségvetésen

Ugyan több előrejelzés is kicsit borúsabban látja az idei növekedési kilátásokat, mint pár hónapja, de legalább reálbér-növekedésre és több fogyasztásra számítanak.

Jandó Zoltán
2024. május 16. 10:27 Adat, Közélet

Veresége ellenére pénzügyileg más ligában focizik a Fradi, mint a többi magyar csapat

A Fradi annyi pénzből gazdálkodik, hogy még a svájci és a belga bajnokságban is a gazdagabb csapatok közé tartozna, a Paks büdzséje viszont itthon is szerénynek számít.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. május 18. 05:41 Élet, Vállalat

Jön a szigorítás, hogy ne lehessen bármit kovászos kenyérnek hívni

Az Agrárminisztérium belenyúl a nagy magyar kovászkáoszba, de a jellemzően családi vállalkozásként működő kis kézműves pékségek mégsem lehetnek igazán boldogok.

Hajdu Miklós
2024. május 17. 13:32 Élet

Tisztulni kezd az őskáosz az elektromos rollereknél

Két hónap múlva már csak kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással lehet bizonyos elektromos rollerekkel közlekedni.

Jandó Zoltán
2024. május 17. 05:48 Pénz, Vállalat

Hiába szeretnék sokan, nem lehet csak úgy lejönni a földgázról

Bár jelentősen csökkent a magyar vállalatok földgázfelhasználása, az ipari szereplők nagy része, ha akarna, sem tudna szabadulni a földgáztól.