Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2023. november 8. 13:31 Adat, Élet

Az egész EU-ban kevesebbet vásárolnak, a magyar adat így is a harmadik legrosszabb

7,3 százalékkal kevesebb árut vásároltak a magyarországi boltokban 2023. szeptemberében (naptárhatástól megtisztítva), mint tavaly szeptemberben – derül ki a KSH friss közleményéből. Ha az áruk értékét nézzük, akkor egy év alatt 5,6 százalékos az emelkedés az infláció miatt. A mostani adat alapján kevesebb árut fogyasztunk, mint 2019-ben. 

Miért fontos ez? A magyar kiskereskedelem most már több mint egy éve küzd azzal, hogy hónapról hónapra kevesebb árut tud értékesíteni, mint egy évvel korábban, vagyis a piac egyre jobban beszűkül.

  • Az alábbi ábrán azt mutatjuk be, hogy 2019 óta hogyan alakult a volumen. Mindig az előző év azonos hónapjához hasonlítunk, vagyis a 0 fölötti érték bővülést, az alatti pedig csökkenést jelez.

Előzmények: a koronavírus-járvány előtt folyamatosan 10 százalék körüli bővülésben volt a piac, a járvány alatt a kereslet visszaesett, majd a következő 12 hónapban korrigált (a kiugró pozitív értékek oka az egy évvel korábbi, járvány miatt nagyon alacsony kiindulási érték).

Alulnézet: az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 2,3 százalékos volt a csökkenés idén szeptemberben, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 7,5 százalékos, az üzemanyag-kiskereskedelemben pedig 19,9 százalékos. 

  • Ha az eladott áruk összesített értékét nézzük, akkor ugyan éves szinten növekedést látunk, de ennek mértéke messze nem éri el az inflációt.

Tágabb kontextus: az uniós adatok alapján Magyarország adata a harmadik legrosszabb, csak Belgiumban és Szlovéniában csökkent nálunk nagyobb mértékben az összesített kiskereskedelmi forgalom.

  • Hat országban növekedett (Spanyolország, Ciprus, Luxemburg, Írország, Portugália és Dánia), Bulgáriában pedig stagnált a volumen.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Élet boltok érték Európai Unió kiskereskedelem vásárlás volumen Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Jandó Zoltán
2024. május 16. 10:27 Adat, Közélet

Veresége ellenére pénzügyileg más ligában focizik a Fradi, mint a többi magyar csapat

A Fradi annyi pénzből gazdálkodik, hogy még a svájci és a belga bajnokságban is a gazdagabb csapatok közé tartozna, a Paks büdzséje viszont itthon is szerénynek számít.

Hajdu Miklós
2024. május 15. 12:46 Adat

Nincs már lufi a budapesti lakáspiacon az MNB szerint

Magára talált a lakáspiac, ami löketet adhat a hitelezésnek és az építőiparnak is.

Stubnya Bence
2024. május 14. 10:52 Adat

A háború óta még többet is fogyaszt Európa abból az orosz gázból, amit most szankcionálna

Míg az orosz vezetékes gáztól a 2021-es 40 százalékról 2023-ra százalékra csökkentette függőségét az EU, az LNG importja nőtt is az elmúlt években.

Fontos

Torontáli Zoltán Stubnya Bence
2024. május 16. 05:35 Élet, Világ

Így lehet magyar átlagnyugdíjból élni a spanyol tengerparton

Romantikus álom vagy nagyon is kivitelezhető valóság? Mekkora tőke és nyugdíj kell hozzá? Megkérdeztük azokat, akik már kint élnek, és azokat, akik segítenek a kiköltözőknek.

Al-Hilal István
2024. május 15. 19:01 Pénz

Teljes gőzzel haladnak az ázsiai gazdaságok, de odafigyelnek az egyensúlyra is

A nagy ázsiai gazdaságok óvatosan próbálják stabilizálni helyzetüket, miközben a belső egyensúlyhiány és a geopolitikai kockázatok továbbra is fennállnak.

Hajdu Miklós
2024. május 15. 16:36 Vállalat

Az elküldött vendégmunkások veszítik a legkevesebbet az iváncsai akkugyárban

Határozott idejű szerződéssel dolgoztak, és ki kell nekik fizetni a hátralévő időre vonatkozó munkabért akkor is, ha nem talál új munkát a kölcsönbe adó cég.