Hírlevél feliratkozás
Debreczeni Anna
2023. november 7. 09:28 Pénz, Támogatói tartalom

Értékelik a jó ajánlatokat a fiatalok, de a bankolás alapjaival nincsenek tisztában

Az általános iskolásokat is elérte a pénzügyi digitalizáció és a készpénzmentesség évek óta tartó trendje. Bár már a banki mobilappokat is készségszinten használják a gyerekek, pénzügyi, bankolási ismereteik elég hiányosak.

A tudatos pénzhasználat elsajátításában és a megtakarítás elkezdésében rengeteget segíthetnek a bankok kifejezetten fiatalokat célzó, számos díjmentes elemet – például az újonnan bevezetett ingyenes átutalást 100 ezer forintig – és innovatív funkciót tartalmazó számlacsomagjai.

Mérföldkő

Bár bankkártyát már 7 éves kortól kaphatnának, jellemzően 14-15 éves fiataloknak nyitják meg az első számlát a szülők gyermekükkel az OTP Bank adatai szerint, jó eséllyel ugyanabban a bankban, ahol ők is bankolnak.

A számlanyitás szinte mindig személyesen, a szülővel együtt a bankfiókban történik, és sokaknak egy fontos felnőtté válási mérföldkövet jelent. Ezt követően azonban gyorsan az online megoldások felé fordulnak a fiatalok, és a bankkártya és a mobilapplikáció válik a bankkal való elsődleges érintkezési felületté.

Kártya számla nélkül?

A kezdeti szülői befolyást egyre inkább a kortársak választásai és a bankok ajánlatai közti válogatás váltják fel. Ilyenkor a fiatalok elsősorban az ár-érték arányt és az adott banknál elérhető digitális bankolási lehetőségeket figyelik, de fontos számukra a bank megbízhatósága, az ATM-ek elérhetősége is.*Kutatás: MC kutatás – Youth banking strategy Hungary

Bár sokan tekintik a most nagyjából 14-28 éves Z-generációsokat, már csak korukból adódóan is impulzusvásárlóknak, az adatok mást mutatnak. Az derült ki az OTP Bank megrendeléséből készült felméréséből, hogy a fiatalok megfontolják, mire költenek, vannak céljaik és van bennük hajlandóság a megtakarításra is.

Emellett komoly ismeretbeli hiányosságaik vannak a bankolással kapcsolatban. A kutatás szerint nem feltétlen ismerik a zsebükben lévő bankkártya és a mögötte meghúzódó bankszámla összefüggését. A válaszadók 89 százalékának van bankkártyája, azonban csak 58 százalékuk válaszolta, hogy rendelkezett bankszámlával.

Edukáció, edukáció, edukáció

A pénzhez való viszony kialakulása általában családi közegben kezdődik. Sok múlik azon, milyen példát látnak otthon a gyerekek, beszélgetnek-e velük a pénzügyekről. A kutatások szerint annak ellenére, hogy a szülők fontosnak tartják a pénzügyi edukációt, nem érzik elég kompetensnek magukat arra, hogy ők lássák el ezt a feladatot. Úgy vélik, a család mellett az iskolának is nagy a felelőssége ebben és kis százalékban a bankoktól is várnak útmutatást.

Neobankok vs. hagyományos bankok

Bár népszerűek a számos ingyenes szolgáltatást kínáló, teljesen digitális neobankok is a fiatalok körében, a hagyományos bankok fiataloknak kínált csomagjai egyre inkább felveszik velük a versenyt amellett, hogy egy stabil nagybank hátterét nyújtják.

A hagyományos bankok egyik fő előnye a legnépszerűbb neobankkal szemben, hogy magyar számlaszám áll rendelkezésre a belföldi utalások fogadásához, amelyen a bankok között is másodperceken belül teljesülő azonnali átutalás és a fizetési kérelem szolgáltatás is igénybe vehető. Nem elhanyagolhatóak a hazai szolgáltatások, mint a csekkbefizetés, a Simple alkalmazással a közlekedési mobijegy vásárlása, parkolás fizetése és az autópálya-matrica vásárlás sem. Ráadásul az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) 100 ezer euróig – kb. 38 millió forint – biztosítja a számlán lévő pénzt.

Többezres megtakarítás

Az idén 30 éves OTP Junior egy 0 és 24 év között elérhető számlacsomag, számos díjmentes elemmel. Díjmentes a számlavezetés, nincs kártyakibocsátási díj, éves díj, amellett, hogy díjmentes az internet- és mobilbank használata is. A különböző kedvezményekkel, mint az E-utalás és a pénzvisszatérítés havi szinten használattól függően többezer forintot tudnak spórolni a Junior ügyfelek – amit akár megtakarításnak is eltehetnek.

Díjmentes utalás, pénzvisszafizetés

Októbertől már 100 ezer forintig 0 Ft-os az E-utalás – az online eseti és rendszeres utalás – korlátlan számban a 14 éven felüli Junior ügyfeleknek. Ugyanígy díjmentes havi 30 ezer forintig a csoportos beszedés is korlátlan számbanFontos, hogy az E-utalást külön aktiválniuk kell az ügyfeleknek, de ezt online is könnyen meg tudják tenni.  

Másik újdonság, hogy ősztől az IOS-esek mellett az Andoidosok is fizethetnek okos eszközeikkel a bankkártya digitalizációját követően.

A fiatalok tudatos pénzhasználatát jó pár díjmentes digitális funkció támogatja.

A költések kézben tartását segíti a Kiadásfigyelő, aminek segítségével kategóriákba rendezve láthatják a kiadásaikat, és azt is, ha túl sokat költenek valamire. Az OTP Bank adatai szerint a Junior ügyfelek legtöbbet vegyesboltokban használják a kártyát, amit a kiskereskedelmi üzletek, szupermarketek, áruházak követnek. A harmadik helyen az utazás, utána a közüzemi díjbefizetés következik. Az ötödik helyen van az öltözködés, amit a szórakozásra és az üzemanyagra fordított kiadások követnek.

Hasznos funkció és a banki csalások ellen is jó fegyver a napi költési limit és készpénzfelvételi limit beállítása is.

A megtakarítást kicsiben és minél korábban érdemes elkezdeni. Ehhez nyújt segítséget a Persely funkció: több persely is nyitható, amelyekhez megtakarítási cél, célösszeg és céldátum is beállítható.

A vásárlásokkal még keresni is lehet a pénzvisszatérítés segítségével. A Kedvezményprogram mobilbankban való aktiválása után a Junior ügyfelek bankkártyás és online vásárlásaik után 5-30 százalékos pénzvisszatérítést kaphatnak az OTP fiatalok által kedvelt partnereinél, amit a bank a következő hónap elején automatikusan jóváír a számlán.

Sokoldalú fizetési kérelem

A jó barátság alapja a pontos elszámolás. Egy mozi, vacsora vagy akár albérleti díj kifizetése után a számlabontás funkcióban fizetési kérelmet lehet küldeni az összes érintettnek. Az összeget egyénileg be lehet állítani. A kérelmet elfogadva díjmentesen adhatják meg a társaság tagjai a tartozásukat. Ehhez feltétel, hogy a címzett bankjánál elérhető legyen a fizetési kérelem szolgáltatás, ami egyébként 2024-től kötelező lesz minden banknál.

Ha pénzre van szükségük a Juniorosoknak, szüleinek is küldhetnek fizetési kérelmet. A választranzakció pedig akkor is díjmentes, ha máshol bankolnak a szülők azzal a feltétellel, ha  ott is elérhető a fizetési kérelem szolgáltatás.

A cikk megjelenését az OTP Bank támogatta.

A tájékoztatás nem teljes körű és nem minősül ajánlattételnek. A Bank a kondíciók módosításának jogát fenntartja. További részletekről tájékozódjon az OTP Bank bankfiókjaiban és honlapján (www.otpbank.hu) közzétett üzletszabályzatokból és hirdetményekből.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Támogatói tartalom Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Jandó Zoltán
2024. május 17. 05:48 Pénz, Vállalat

Hiába szeretnék sokan, nem lehet csak úgy lejönni a földgázról

Bár jelentősen csökkent a magyar vállalatok földgázfelhasználása, az ipari szereplők nagy része, ha akarna, sem tudna szabadulni a földgáztól.

Al-Hilal István
2024. május 15. 19:01 Pénz

Teljes gőzzel haladnak az ázsiai gazdaságok, de odafigyelnek az egyensúlyra is

A nagy ázsiai gazdaságok óvatosan próbálják stabilizálni helyzetüket, miközben a belső egyensúlyhiány és a geopolitikai kockázatok továbbra is fennállnak.

Hajdu Miklós
2024. május 10. 17:14 Közélet, Pénz

Újabb haladékot kaphatnak a lakossági hiteltörlesztők Nagy Márton szavai alapján

Valószínűtlen, hogy nem hosszabbítja meg a a kamatstop hatályát legalább az év végéig a kormány.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. május 18. 17:24 Vállalat

Részleges gyárbezáráshoz vezetett az autóipari válság Szlovákiában

Részben bezárt egy szlovákiai motorgyár, miközben az európai elektromos autók versenyképessége egyre kétségesebb az új piaci szereplők mellett.

Hajdu Miklós
2024. május 17. 13:32 Élet

Tisztulni kezd az őskáosz az elektromos rollereknél

Két hónap múlva már csak kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással lehet bizonyos elektromos rollerekkel közlekedni.

Jandó Zoltán
2024. május 17. 10:45 Adat, Közélet

Megmutatjuk, hogyan gyűltek a NER-elit ezermilliárdjai

A nyolc leggazdagabb NER-üzletember együttes vagyona tíz évvel ezelőtt még 50 milliárd sem volt, most viszont már a 2000 milliárd forintot is jóval meghaladja.