Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2023. október 31. 16:10 Adat

A magyar infláció harmada-negyede is túl sok az eurózónának

A vártnál erőteljesebben lassul az infláció az euróövezetben.

Számokban: a friss, előzetes Eurostat-adatok alapján októberben az éves infláció 4,3 százalékról 2,9 százalékra esett. Ez legfőképpen az energiaárak 11,1 százalékos csökkenésének köszönhető.

  • A fő mutatónál ugyanakkor erőteljesebben drágultak az iparcikkek (3,5%), a szolgáltatások (4,6%), valamint az élelmiszerek és dohánytermékek (7,5%). Ugyanakkor ezeknél is fékeződött az áremelkedés üteme szeptemberhez képest.

Alulnézet: Hollandiában és Belgiumban már csökkentek az árak, a legmagasabb adat Szlovákiából érkezett, ott 7,8 százalékos az októberi éves infláció.

Miért fontos? A 2,9 százalék Magyarországon már az inflációs cél elérését jelentené, az Európai Központi Bank azonban 2 százalékra céloz, vagyis még ez az érték is túl magas. Ugyanakkor a tendencia kedvező, így legutóbb az EKB már nem emelt kamatot, 4 százalékon hagyta az irányadó szintet.

  • Az infláció elleni harcot szolgáló kamatemelések teljesen lefékezték az euróövezet gazdaságát, amely egy éve lényegében stagnál. A szintén ma közölt előzetes adat szerint negyedéves alapon 0,1 százalékkal csökkent az eurózóna gazdasága, míg 2022 harmadik negyedévéhez képest 0,1 százalékkal nőtt a GDP.

Magyarországhoz képest: idehaza még csak a szeptemberi infláció ismert (12,2%). Ahogy jó ideje megszokott, ez az egész EU-ban messze a legmagasabb inflációs adat volt.

  • Jó eséllyel még októberben is ez lesz a helyzet, mert bár idehaza is gyorsan csökken az infláció, de például az MBH Bank elemzői csak novemberre várják az egy számjegyű ráta elérését.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMagyarországon drágulnak legjobban a telefonszámlák, miután az állam elkezdte uralni a piacotÖsszességében ebben is sikerült elérni az uniós vezető pozíciót.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkCsak három élelmiszer olcsóbb, mint két éve, pedig már eltűnt az infláció a boltokból tavalyhoz képestCsak lassan megy lefelé az élelmiszerek ára a 2022-es nagy felfutás után.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKell-e félnünk az olajárak emelkedésétől?Az Egyesült Államokban és a fejlett gazdaságokban nem okoz nagy problémát, azonban a kisebb országok - mint például Magyarország - jobban ki vannak szolgáltatva az áremelkedéseknek.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat ekb euróövezet infláció Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Stubnya Bence
2024. május 14. 10:52 Adat

A háború óta még többet is fogyaszt Európa abból az orosz gázból, amit most szankcionálna

Míg az orosz vezetékes gáztól a 2021-es 40 százalékról 2023-ra százalékra csökkentette függőségét az EU, az LNG importja nőtt is az elmúlt években.

Bucsky Péter
2024. május 14. 05:48 Adat, Közélet

Az egyházak finanszírozásában is megvan a kormányzati kétharmad

Az egyházak gazdálkodása az egyik legnehezebben átlátható terület Magyarországon, pedig túlnyomórészt adófizetői forrásokból működtetik intézményeiket.

Jandó Zoltán
2024. május 13. 17:18 Adat

Az egyik probléma megoldódott a magyar mezőgazdaságban, de máris itt a másik

Sokkal többet műtrágyáznak a magyar gazdák, mint tavaly. Önmagában azonban ez nem lesz elég, hogy megmentse a mezőgazdaság évét.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. május 13. 13:31 Adat

Sosem fűtünk már úgy, mint a rezsiemelés előtt

Kissé emelkedett ugyan a lakosság téli földgázfelhasználása az előző télhez képest, de még így is látványosan elmaradt a rezsiemelés előtti időszakban megszokottól.

Torontáli Zoltán
2024. május 13. 10:06 Adat, Tech

Nemcsak a Temu tarolása a probléma, hanem hogy kicsi a magyar piac

A csehek és a lengyelek kiugróan jók, de Románia és még Horvátország is előttünk jár az e-kereskedelmi piac mutatóiban.

Hajdu Miklós Stubnya Bence
2024. május 13. 05:43 Adat, Közélet

Már csak a legszegényebb románok jövedelme marad el a magyarokétól

Viszont ha az irigylésre méltó román gazdasági teljesítmény mögé nézünk, a magyarországinál nagyobb jövedelmi és regionális egyenlőtlenségeket találhatunk.