Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. október 12. 18:30 Adat, Élet

Egyre inkább problémás alkoholfogyasztónak számítunk

Az alkoholizmus nagyságát egy adott országban jellemzően nehéz jó statisztikai mutatókkal számszerűsíteni. Az Eurostat viszont nemrég egy olyan adatot közölt, ami alapján arra következtethetünk, hogy elterjedt itthon a problémás alkoholfogyasztás.

Mi történt? Az alkoholfogyasztáshoz köthető mentális és viselkedési zavarok okozta halálesetek számában Magyarország az uniós mezőny első harmadában volt 2020-ban.

  • 2020-ban 100 ezer főre vetítve 5,7 ilyen halálozás volt, miközben 2011-ben még csak 3,6. A legtöbb ilyen haláleset Szlovéniában volt (17,3), a legkevesebb pedig Spanyolországban és Cipruson (0,5-0,5).

Tágabb kontextus: Az Eurostat adatai  szerint nincs egyértelmű trend országcsoportokként, viszont a Világbank adatai szerint Európában egyértelmű földrajzi trend rajzolódik ki: délnyugatról északkelet felé haladva nőnek az alkoholfogyasztáshoz köthető halálesetek.

  • Az adatokat torzíthatja a járvány, vagy például egy háború, de alapvetően az általános gazdasági helyzet határozza meg az ilyen halálozások alakulását, mondta az Egészségügyi Világszervezet szakértője az Euronewsnak.

Felülnézet: 2020-ban az EU-ban 193 893 mentális és viselkedési zavarok miatt bekövetkezett haláleset volt, ami az összes haláleset 3,7 százalékát teszi ki. 

  • A mentális és viselkedési zavarok közé tartozik a demencia, a skizofrénia, valamint a pszichoaktív szerek használatához, például az alkohol- vagy kábítószerfüggőséghez kapcsolódó zavarok. 

Miért fontos ez? Különféle definíciók szerint eltérő következtetésekre lehet jutni arra vonatkozóan, hogy Magyarországon mekkora problémát jelent a túlzott alkoholfogyasztás. 

  • A WHO adatai szerint Magyarországon 2016-ban a lakosság 21 százaléka számított “problémás alkoholfogyasztónak”, a KSH szerint pedig 2019-ben a lakosság 5,2 százaléka vallotta magát nagyivónak.

A krónikus májbetegségekben és májzsugorban elhunytak száma alapján is arra lehet következtetni, hogy magyar népbetegségről van szó.

  • Még akkor is, ha egy főre eső alkoholfogyasztás alapján az ország nincs a nemzetközi top20-ban (bár ennek valószínűleg statisztikai módszertani okai is vannak), ahogy azt a Válasz Online cikke is bemutatja.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Élet alkohol alkoholfogyasztás alkoholizmus mentális betegségek Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Torontáli Zoltán
2024. május 9. 15:47 Adat, Élet

Durván az olcsó élelmiszerek felé lökte az infláció a bevásárlásokat

A vásárlások értéke jóval nagyobb mértékben csökkent tavaly is, mint a volumen, vagyis nagyon nagy arányú volt a lefelé vásárlás.

Stubnya Bence
2024. május 9. 10:06 Adat

Uniós élmezőnyben van az összes magyar régió az autók számának növekedése alapján

Csak román régiók hagyták le a magyarokat a lakosságarányos autók számának bővülésében. A legszegényebb magyar régiókban volt a legnagyobb növekedés.

Jandó Zoltán
2024. május 7. 11:08 Adat, Közélet

Magyar egészségügy 2024: inkasszó, eszközhiány, 100 milliárdos adósság

A magyar tulajdonban lévő egészségügyi beszállító cégek lehetnek a kórházi adósságállomány folyamatos növekedésének vesztesei. Több vállalat is elhagyhatja a piacot.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. május 9. 13:33 Vállalat

A mostani miniválság mutatja, miért veszélyes az akkugyáraknak való kiszolgáltatottság

A hazai ipar és gazdaság erősen megérzi az akkumulátorok iránti kereslet mostani, enyhe gyengélkedését is, ami figyelmeztető jel a jövőre nézve.

Stubnya Bence
2024. május 9. 05:33 Közélet

A kormány és a multik sem járnak rosszul az ország gazdasági függőségével

A magyar és a lengyel nemzeti kormány is jobban támogatta a multik beruházásait az elődeinél. Egy új tanulmány szerint ez nem ellentmondás, az EU szabályaiból következik.

Hajdu Miklós
2024. május 8. 15:13 Pénz

A magas magyar áfa olyan drog, amiről nehéz lejönni

A kormány igyekszik minimalizálni a vállalati nyereségek adóztatását, emiatt nincs tér adócsökkentésekre sem a jövedelmeknél, sem a fogyasztásnál.